Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Izvir Frančiška za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Izvir Frančiška

Izvir Frančiška se nahaja v odmaknjeni dolini Stiškega potoka. Dolino se lepo vidi levo navzdol le, če se preko Stične zapeljemo proti Gradišču nad Ivančno Gorico. Od tu je videti dolga, precej ozka in glede na pokrajino dokaj globoka in tudi divja. Skozi dolino vodi makadamska cesta, ki je primerna za miren sprehod. Tu bomo srečali le redkokoga. Ko so zadnje hiše Stične za nami, nas pot vodi mimo samotne domačije, kjer se ob cesti nahaja bivši mlin. Nad njem je manjše slapišče z zajetjem vode. Pot nas nato pripelje do zaselka Metnaj. Pred zaselkom je kapelica Matere božje, kjer smo srečali možakarja s praznimi kanistri. Prijazno nam je povedal, da je prišel po zdravilno vodo in nas povabil s sabo do bližnjega in lepo urejenega izvira Frančiška (avgust, 2019). Makadamska cesta nas vodi skozi zaselek. Sprva imamo občutek, da gremo preko dvorišča ene same stare domačije. Na levi je ponovno mlin s stanovanjskim delom. Tu je še vedno obešeno mlinsko kolo ter ohranjena lesena konstrukcija s kanalom za vodo, ki je gnala kolo. Pod njo lahko opazimo kamnito ploščo s križem in podobo leva, ki sprva deluje kot nagrobnik, a kralju živali curlja voda iz ust. V zaselku se nahajajo štiri, morda pet domačij. Zaselek ima zaradi številnih še ohranjenih starih, deloma še vedno lesenih, kmečkih objektov pristno podobo vasi iz prve polovice 20. stoletja in deluje skoraj kot muzej na prostem. Pritegne nas mir, ki tu veje preko doline. Nad zaselkom se na obeh straneh ceste širijo široki travniki. Višje se povsem umaknejo gozdu. Večino poti nas spremlja Stiški potok. Izvir Frančiška se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Suha krajina in Dobrepolje.

Izvir Frančiška se nahaja v dolini po kateri vodi položna makadamska cesta, ki jo lahko prehodijo tudi najmlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je pri primeren za otroke, ki so komaj shodili, saj nas pot vodi po položni makadamski cesti. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, a ga v tem primeru pustimo na robu gozda dobro minuto hoje pred izvirom pri vodnem zajetju. Izlet je še posebej primeren za vroče poletne dni, saj bodo otroci ob potoku našli obili priložnosti za igro brez strahu pred morebitnimi mokrimi oblačili.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka športna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina izvira : 408 m
Izhodišče: 384 m
Prehojena višinska razlika GPS sledi: 43 m

Izhodišče: Vozimo se dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico. Zapeljemo se preko omenjenega naselja in z vožnjo nadaljujemo proti Stični. V Stični se držimo glavne ceste, ki zavije desno navzgor proti Pristavi in Debečam. Nato na prvi cesti zavijemo levo navzdol. Nižje pri samostanu se držimo glavne ceste, ki zavije desno in nas vodi skozi vaško naselje. Kmalu se ji pridrži Stiški potok. Cesta kmalu zavije levo v dolino Stiškega potoka. Ko je zadnja hiša za nami parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Sprehod do zdravilnega izvira Frančiška nam bo vzel približno 25 minut hoje. Izlet lahko po lastni želji podaljšamo s sprehodom po makadamski cesti, ki nas vodi po dolini Stiškega potoka.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej po makadamski cesti. V nadaljevanju gremo mimo samotne kmetije desno od ceste. Tik ob cesti se nahaja tudi manjši bivši mlin nad katerim se, prav tako ob cesti, nahaja manjše slapišče in zajetje vode. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do zaselka Metnaj. Tik pred zaselkom se levo ob cesti nahaja kapelica posvečena Materi božji. Za kapelico zavijemo levo na slabše vidno stezico, ki nas vodi levo ob ograjenem vodnem zajetju. Držimo se stezice, ki nas v nekaj korakih pripelje do brvi preko katere prečkamo Stiški potok. Izvir Frančiška se nahaja nekaj metrov desno za brvjo. Po lastni želji lahko s sprehodom nadaljujemo še naprej po makadamski cesti. Vodi nas preko že omenjenega zaselka naprej po odmaknjeni dolini Stiškega potoka. Nad zaselkom se nahajajo zelo lepi travniki obdani z gozdom, v nadaljevanju pa nas pot vodi skozi gozd, kjer bomo srečali le redkokoga. Višje gremo mimo samotne domačije, nato pa se prične cesta strmeje vzpenjati. V nadaljevanju gremo ponovno mimo samotne domačije. Sledi za osebni avto precej strma gozdna makadamska cesta, ki se konča v naselju Leskovec.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Izvir Frančiška teče Stiški potok, ki se nižje pri mlinu zliva preko manjšega slapišča.