Lavričeva koča na Gradišču iz Šentvida za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Lavričeva koča na Gradišču

Lavričeva koča se nahaja na južnem pobočju tik pod vrhom Gradišča. Na hribu, kot pove že njegovo ime, je bila nekoč prazgodovinska naselbina. Nad kočo se nahaja cerkev svetega Nikolaja, ki je bila prvič omenjena leta 1250, današnjo baročno podobo pa je dobila v 18. stoletju. Današnja planinska koča je bila nekoč lovska koča Jožeta Lavriča, podjetnika in ljubitelja narave iz Šentvida pri Stični. Z njo je upravljalo Avto-moto društvo Šentvid, a jo je od njih leta 1987 prevzelo planinsko društvo Šentivid pri Stični. Kočo so obnovili in opremili za planinske namene ter jo poimenovali po nekdanjem lastniku. Danes je Lavričeva koča priljubljen pohodniški in izletniški cilj predvsem prebivalcev iz okoliških naselij, a privablja pohodnike tudi iz drugih bolj oddaljenih krajev. Do nje se lahko odpravimo iz več krajev, iz Ivančne Gorice, Šentvida pri Stični, Mekinj pri Stični, Pristavlje vasi in celo Litije. Obiščemo jo lahko tudi na poti po sicer daljši Lavričevi poti. Številne obiskovalce privabljajo tudi prireditve organizirane pri koči kot je tekmovanje v metanju sekire ali kiparjenje z motorno žago. Do koče se lahko zapeljemo tudi z avtomobilom. Na terasi koče se odpre širok razgled preko prostrane z gozdom pokrite hribovite Dolenjske. Ker je velika večina naselij pred našim pogledom skritih v dolinah, je pri Lavričevi koči Dolenjska videti kot skoraj povsem neposeljena in divja pokrajina, kjer izstopajo zlasti visoke ribniško-kočevske planote. Omeniti je potrebno tudi veliko skalnato imitacijo slovenske gore z nekaj jeklenicami, saj je prava atrakcija zlasti za otroke. Našo pozornost pritegne tudi lepo urejena okolica koče in igrišče z nekaj igrali. Lavričeva koča na Gradišču se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Dolenjsko podolje.

Lavričeva koča na Gradišču je primerna za družinski izlet, saj se pri njej nahaja igrišče s številnimi igrali.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti, morda celo ves, prehodili tudi mlajši otroki. Večji del poti se zložno vzpenjamo, le pod vrhom je kratek del vzpona nekoliko strmejši. Otroci bodo na igrišču našli obilo priložnosti za igro. Nad kočo se nahajajo številna igrala, pred cerkvijo pa stoji imitacija gore s stopnicami in planinskimi varovali. Tu mlajšim otrokom po potrebi nudimo pomoč pri igri, oziroma pazimo, da ne padejo s skale. Pri koči je vsako leto prireditev kiparjev z gozdarskimi motornimi žagami, zato si pri koči, na igrišču in za cerkvijo lahko priložnostno ogledamo lesene skupture, ki so prave umetnine in že same po sebi vredne obiska in ogleda.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 510 m
Izhodišče: 346 m
Prehojena višinska razlika: 188 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico. Zapeljemo se proti naselju. Na velikem krožnem križišču pri petrolovi bencinski črpalki se držimo smeri za Šentvid pri Stični. Te ceste se sedaj držimo vse dokler nas prometni smerokaz ne usmeri levo proti Šentvidu pri Stični. Po vzpenjajoči se cesti se zapeljemo v središče naselja, kjer zavijemo levo proti osnovni šoli Ferda Vesela. Tu na ustreznem mestu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Celotna krožna pot nam bo vzela približno 30 minut zmerne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti, ki nas vodi skozi naselje. Držimo se je vse do konca naselja, kjer se pri veliko domačiji prelevi v kolovoz po katerem nadaljujemo s hojo. Čez dobrih pet minut zmernega vzpona skozi gozd pridemo do razpotja kolovoza in pešpoti, kjer se držimo desno za Gradišče, medtem ko gre levo smer za Stično. Še naprej sledimo kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje, že precej pod vrhom pridemo do razpotja, kjer naš kolovoz zavij desno, mi pa se tu držimo pešpoti, ki gre naravnost - levo je travnik. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in že smo pri Lavričevi koči na Gradišču.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Lavričeva koča na Gradišču se ponaša z več pešpotmi, od katerih nas en vodi skozi vas s stajo s konjem.