Straška gora

        

  Straška gora iz Straže - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Straška gora

Straška gora se nahaja nad reko Krko in nudi razgled na obsežne gozdove Radohe in na vzhodne obronke Kočevskega gozda. Tu je nekoč tekla meja med Slovensko marko in Ogrsko. Le-to je s pomočjo svojih številnih vazalov na Kolpo uspešno prestavil grof Albert Višnjegorski. Del obsežne ofenzive je potekal tudi iz gradu, utrjene mejne postojanke, Stara Soteska, ki se nahaja nedaleč stran na ovinku, kjer reka Krka zavije iz ozke in slikovite doline proti Straži. Južna prisojna pobočja gore so danes priča precej bolj mirnim časom, saj so posuta so s številnimi zidanicami, vinogradi in počitniškimi hiškami. Pot nas vodi proti Veliki Prepadni, najglobji kraški jami Ajdovske planote ter proti razglednemu vzletišču Peter. Da je Straška gora vredna obiska so vedeli že strani Rimljani, saj se del poti vračamo po stezi, kjer so še danes opazni ostanki rimske poti. Straška gora se nahaja v regiji Dolenjska in v podregiji Novomeško-Krška. Še ožje se nahaja v podregiji Suha krajina in Dobrepolje.

Straška gora je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Večinoma hodimo po gozdu, zato nam v poletni vročini ne bo vroče.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Večinoma hodimo po gozdu, zato je izlet primeren tudi za vroče poletne dni ali zimske mesece, ko se pogosto precej zaraščen gozd zaradi odpadlega listja odpre. Lepo urejeno in razgledno vzletišče Peter je opremljeno z več klopmi, saj je namenjeno tudi postankom in oddihu pohodnikov. Pri ogledu Velike Prepadne pazimo, da se otroci ne približajo preveč le s preprosto leseno ograjo varovanemu robu globoke jame. Tudi tu se nahaja več lesenih klopi.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 562 m
Višina izhodišča: 174 m
Višinska razlika:
388 m

Izhodišče: Najlepša pot do izhodišča nas vodi po dolini reke Krke. Vozimo se po dolenjski avtocesti, ki jo zapustimo pri Ivančni Gorici. Zapeljemo se proti Muljavi in nato naprej skozi Žužemberk in Sotesko do Straže. Parkiramo na večjem, urejenem parkirišču ob glavni cesti in železniški progi. Prepoznali ga bomo po pohodniških smerokazih za Frato, Veliko Prepadno in vzletišče Peter, ki se nahajajo ob njem (avgust, 2016).

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Velika Prepadna 1 ura, Velika Prepadna - vzletišče Peter 45 minut, vzletišče Peter - izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča se podamo za zelenimi markacijami, ki nas vodijo proti Veliki Prepadni. Prečkamo cesto in že po nekaj 10 metrih hoje, pred picerijo, zavijemo desno na makadamsko pot. Višje stopimo na asfaltirano cesto in se sprehodimo do cerkvice svetega Tomaža. Cerkev obhodimo po desni strani in gremo po cesti naprej. Ozka cesta se precej strmo vzpenja in že po nekaj 10 metrih zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po slabi gozdni cesti, ki se zmerno vzpenja v gozd. Hitro pridemo do razglednega gozdnega roba, kjer se nahajata klopca in razpelo. Tu se naša pot obrne ostro levo navzgor. Višje pridemo do razpotja, kjer se levo držimo smeri za Veliko Prepadno (40 minut). Desno bi prišli v Stražo. Po ozki, a dobro nadelani in označeni pešpoti prečimo pobočja gore vse do naslednjega razpotja - naravnost vzletišče Peter - kjer tokrat zavijemo desno v smeri table za Veliko Prepadno. Dobro označena pot se še naprej vzmerno vzpenja skozi gozd. Višje se teren položi, oznake pa nas kmalu usmerijo v zložno z bukovim drevjem poraslo pobočje za katerim stopimo na slabši gozdni kolovoz. Vodi nas mimo lovske opazovalnce (avgust, 2016) vse do široke makadamske ceste ob kateri se nahaja z leseno ograjo varovana kraška jama Velika Prepadna. Od Velike Prepadne nadaljujemo s hojo po makadamski cesti v smeri vzletišča. Ceste se držimo dober kilometer, nato pa smo pozorni na oznake, ki nas usmerijo levo na slab gozdni kolovoz. Zelo hitro zavijemo desno na naslednji kolovoz. Pot je sprva precej položna, a se kmalu obrne zmerno navzdol. Nižje gremo mimo odcepa za potok Bič in še nižje mimo Rimske poti. Še naprej se držimo naše poti, ki nas končno pripelje do vzletišča Peter.

Sestop: Iz vzletišča gremo po isti poti do razpotja za Rimsko pot. Sprva prečimo strma južna pobočja Straške gore in se zložno spuščamo. Občasno je pot precej zaraščena in slabše nadelana, a ji lahko sledimo (avgust, 2016). Ko se kratko obrne desno, se prične hitreje spuščati. Nižje pridemo do razpotja, kjer gre levo smer za Veliko Prepadno, medtem, ko se mi držimo smeri naravnost za Stražo. Strmina še kar ne popušča, že po nekaj minutah za zadnjim razpotjem pa gremo mimo prve hiše. Kmalu za tem pridemo do ozke asfaltirane ceste s smerokazom, levo Straža, Matijev počivalnik desno 4 m. Sprva zelo razgledna cesta se spušča mimo številnih zidanic, vinogradov in nižje hiš Straže. Pripelje nas tik pred prvotno razpotje za cerkev svetega Tomaža. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (48) pritisni: Straška gora

  Straška gora se nahaja na južnem predelu Suhe krajine visoko nad Stražo in reko Krko.