Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Vrh nad Želimljami iz Drenika - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Vrh nad Želimljami

Znamenita cerkev Svetega Petra stoji na vzpetini nad vasjo Vrh nad Želimljami. Vrh ni razgleden. Ob cerkvi stoji mogočna lipa. Krožna pot vodi deloma po Svarunovi poti in je zelo razgibana. Našo turo pričnemo v vasi Drenik, ki je bila prvič omenjena leta 1321. Vodi nas po gozdu, poljih in vaseh. Poteka po subregiji Dolenjsko podolje, ki je del regije Zahodni Dinarski svet.

Vrh nad Želimljami se ponaša z veliko cerkvijo.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 5 let ali več.

Zahtevnost: Lahka delo označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 580 m
Višina izhodišča: 366 m
Višinska razlika:
215 m, skupna dosežena višina 400 m.

Izhodišče: Iz Ljubljane gremo po Dolenjski cesti proti Škofljici ali se vozimo po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Šmarje-Sap, Grosuplje in gremo do Škofljice. Tu zavijemo proti Pijavi Gorici, kjer smo pozorni na cesto, ki iz glavne ceste proti Ribnici in Kočevju zavije levo proti vasi Drenik. V tej vasi ali pred njo na ustreznem mestu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Drenik - cerkev Sveti Peter 1 ura 40 minut, Sveti Peter - Drenik krožno nazaj po Želimljski dolini 1 ura 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Naše izhodišče je križišče v Dreniku, ob katerem stoji dekorativni kozolček z informativno tablo Svarunove poti na kateri so kratke informacije o vasi. Nadaljujemo desno med hišami vse do konca vasi. Sedaj že kolovoz nas vodi levo. Gremo mimo velikega toplarja. Kmalu pridemo do gozda, kjer nas markacija usmeri levo na gozdno stezo. Po gozdu hodimo dobrih 10 minut, ko pridemo do asfaltirane ceste, ki jo prečkamo. Markacije nas pri tem usmerjajo na gozdni kolovoz na drugi strani ceste. Med hojo po gozdu nas tabla Svarunove poti izobražuje o rjavem medvedu. Kmalu pridemo do travnika. Ob robu gozda nas pot pripelje v vas Smrjene. Ko pridemo do asfaltirane ceste, ki vodi skozi vas zavijemo levo. Ponovno gremo mimo mogočnega toplarja imenovanega Padarjev kozolec. Nadaljujemo naprej in po približno 10 minutah hoje pridemo do križišča. Tu nas table Svarunove poti usmerijo levo. Po dobrih 100 metrih pridemo do naslednjega križišča ob katerem se začne vas Vino. Tu zavijemo desnoi. Tudi oznake Svarunove poti nas usmerjajo sem. Po cesti hodimo nekaj 100 metrov, ko nadaljujemo desno skozi gozd po katerem hodimo dobrih 10 minut. Pot nas sedaj pripelje v vas Gradišče nad Pijavo Gorico. Še vedno smo na Svarunovi poti. Ceste, ki vodi skozi to vas se sedaj držimo slabih 15 minut, ko pridemo do križišča sredi katerega stoji kapelica. Pri njej se cesta vzporedno razcepi in tik za njo zavijemo levo navzdol. Tudi tabla Svarunove poti na kozolčku za kapelico nas usmerja levo. Hodimo dokler ne pridemo do hiše z rumeno fasado. Asfaltirana cesta gre desno, mi pa zavijemo levo na makadamsko cesto. Kmalu pridemo do table Svarunove poti, ki nas levo usmerja v gozd. Sledimo markirani gozdni poti, dokler nas ne pripelje v naselje Vrh nad Želimljami. Pot dvakrat zavija desno. Hodimo ob beli ograji in sedaj že po asfaltu, desno od nas je travnik, a le do prvega razcepa nekaj 10 metrov pred nami. Tu zavijemo levo, hodimo ob hišah po asfaltu in pri naslednjem križišču ponovno zavijemo levo. Po nekaj 10 metrih hoje smo pozorni na markacijo na lesenem stebru, ki nas usmeri levo na kolovozu, ki nas po slabih 10 minutah hoje pripelje do cerkve Svetega Petra, na kateri so table Svarunove poti.

Sestop: Sprva se vračamo po istem kolovozu nazaj. Ko pridemo na asfaltirano cesto med hišami hodimo še nekaj 10 metrov do križišča. Če bi se vračali po isti poti nazaj bi zavili desno, mi pa raje zavijemo levo. Po cesti hodimo sprva med travniki, vendar kmalu pridemo v vas. Držimo se naše ceste in ko pridemo do križišča med hišami nadaljujemo desno navzdol. Hiše so že za nami mi pa po dobrih 100 metrih hoje postanemo pozorni na makadamsko cesto, ki zavije levo navzdol. Nanjo nas opozarja tudi markacija. Nadaljujemo po tej poti. Držimo je levo in kmalu pridemo do ceste Ljubljana - Kočevje. Prečkamo jo in nadaljujemo po gozdni poti na katero nas opozarja pohodniška tabla za Želimlje. Tej poti sledimo skozi gozd približno 15 minut vse do vasi Podreber. Pridemo do glavne asfaltirane ceste, ki od Pijave Gorice vodi proti Želimljam. Svarunova tabla nas usmerja levo proti Kureščku, mi pa nadaljujemo desno. Po glavni cesti hodimo skoraj 4 kilometre vse do Pijave Gorice, do ceste Ljubljana - Kočevje. Tu zavijemo levo navzdol ob glavni cesti, hodimo dobrih 100 metrov, ko pridemo do ceste, ki sedaj zavija desno proti vasi Drenik. Po tej cesti smo se pripeljali z avtom do izhodišča naše poti. Mi ga sedaj dosežemo po dobrih 20 minutah hoje.