Miklavž na Gorjancih iz Gospodične - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Miklavž na Gorjancih

Miklavž na Gorjancih je priljubljena izletniška točka na robu planotastega ravnika. Tik nad planinskim domom stoji na razglednem vrhu cerkev Svetega Miklavža. Nedaleč stran, na robu košenic, se v plitvi kotanji imenovani Izero nahaja več manjših jezerc. Navdušile nas bodo številne legende in pripovedke povezane z našim izletom. Miklavž na Gorjancih se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Gorjanci.

Pot do Miklavža na Gorjancih je primerna za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke starejše od 3 let. Otrokom starim 2 do 3 leta po potrebi pomagamo z nošenjem. Pot se da opraviti tudi z vozičkom za otroke. V tem primeru se vrnemo do makadamske ceste po kateri smo se pripeljali do Planinskega doma pri Gospodični in nadaljujemo peš levo proti Miklavžu. Otroke bodo navdušila manjša jezerca blizu doma.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 964 m
Višina izhodišča: 822 m
Višinska razlika: 142 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Novo mesto - vzhod. Držimo se smeri za Metliko. Na prelazu Vahta (616 nm) zavijemo levo na makadamsko gozdno cesto. Po približno 10 kilometrih vožnje pridemo do Planinskega doma pri Gospodični. Parkiramo na parkirišču pred domom.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Gospodična - Miklavž na Gorjancih 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Najprej si ogledamo znameniti izvir Gospodična pod planinskim domom. Nato se vrnemo in gremo mimo planinskega doma proti Miklavžu. Na pravo pot nas usmerijo planinske table. Za domom pridemo do gozdne pešpoti. V zmernem vzponu nas pripelje do široke gozdne makadamske ceste. Tu nadaljujemo levo. Hitro pridemo do križišča makadamskih cest, kjer nadaljujemo naravnost. Pot nas pripelje do naslednjega, tokrat večjega križišča. Planinska tabla nas usmeri na makadamsko cesto, ki nas mimo legendarnega Krvavega kamna in kasneje številnih košenic vodi do Doma na Miklavžu. Za domom se povzpnemo do cerkvice Svetega Miklavža. Sprehodimo se tudi do plitve kotanje Izero s številnimi jezerci.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Miklavž na Gorjancih se manjša cerkvica pod katero se nahaja planinski dom. Nedaleč stran so z legendo povezana jezerca.