Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Učna pot na Strugi - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Učna pot na Strugi

Družinski izlet Učna pot na Strugi je naraven podaljšek opisanega sprehoda med gradom Otočec in Struga, zato je v opisu vsebovan tudi ta del. Pot nas vodi ob reki Krki od gradu Otočec do gradu Struga in nato preko golf igrišča Otočec. Igrišče in njegova okolica sta lepo negovana. Učna pot nas informira o posameznih naravnih značilnostih okolice. Morda največja naravna znamenitost je ...

Učna pot na Strugi je povsem nezahtevna krožna pot za družinske izlete.

Družinski izlet: Učna pot na Strugi je zelo lep krožen sprehod v bližini reke Krke. Zaradi svoje nezahtevnosti in dolžine je primerna za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo velik del prehodili tudi mlajši otroci.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 207 m
Višina izhodišča: 164 m
Višinska razlika:
43 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Zagreb. Zapustimo jo pri izvozu Kronovo, Otočec. Takoj zavijemo desno in na krožnem križišču nadaljujemo z vožnjo v smeri izvoza Otočec. Pri bencinski črpalki zavijemo levo pod podvoz in parkiramo na parkirišču ob Krki nasproti gradu Otočec.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - grad Struga - golf igrišče - izhodišče 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča gremo po lesenem mostu preko Krke na otok gradu Otočec. Sprehodimo se po grajskem dvorišču in otoku. Nato preko lesenega mostu nadaljujemo na drugi breg Krke in zavijemo levo. Kmalu gremo mimo kampa Otočec za katerim cesta zavije desno mi pa nadaljujemo mimo zapornic po makadamski stezi naprej ob reki Krki. Te poti se držimo do gradu Struga.
Ko pridemo do gradu nadaljujemo mimo njega preko dvorišča do starega gospodarskega poslopja nasproti gradu, pod katerim lahko vidimo golf igrišče. Pozorni smo na tablo, ki označuje Učno pot na Strugi. S hojo nadaljujemo mimo omenjenega gospodarskega poslopja navzdol po tlakovani poti in nato hitro na prvem razcepu zavijemo desno na makadamsko cesto. Od tu sledimo oznakam in informativnim tablam učne poti. Makadamska cesta nas v blagem vzponu pripelje do naslednjega razcepa makadamskih poti. Nadaljujemo desno, nato pa se držimo levo. Hodimo med posameznimi polji in vzdrževanim gozdom golf igrišča. Nato nas makadamska cesta vodi vzdolž dolgega polja igrišča na koncu katerega zavije levo, mi pa takoj za ovinkom in drevesi zavijemo desno. Ta predel poti je neshojen in slabo viden in terja nekaj pozornosti. Pot nas v dolgem desnem ovinku vodi skozi gozd in končno pripelje do močvirja. Ta predel ni prevozen z vozičkom za otroke. Nato opazimo umetno jezero. Prečkamo makadamsko pot pred njim in nadaljujemo ob njegovi levi strani vse do naslednje makadamske ceste. Po njej nadaljujemo levo navzgor. Držimo se je vse do asfaltne ceste, ki vodi do gradu Struga. Na tem mestu se oznake učne poti končajo. Do gradu Struga lahko nadaljujemo po asfaltni cesti, ali pa hitro po nekaj desetih metrih zavijemo desno na neoznačeno pešpot, ki nas ponovno po nekaj desetih metrih pripelje na rob gozda in nad golf igrišče od koder se odpre lep razgled na okoliške hribe. Od tu nadaljujemo levo in zlahka najdemo pot do gradu Struga, kjer se krožna pot čez igrišče zaključi.

Sestop: Od gradu Struga se na izhodišče družinskega izleta vrnemo po isti poti.