Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Jurjev hrib iz Barizonov - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Jurjev hrib

Opisana krožna pot nas vodi po Resslovem gaju preko Jurjevega hriba in njegovih pobočjih. Nahaja se nad največjim strnjenim oljčnim nasadom pri nas in je posvečen Josefu Resslu, češkemu izumitelju ladijskega vijaka. Med bivanjem v Trstu je svoje delo posvetil tudi obnovi gozdov na področju Krasa in Istre. Pot nas vodi skozi hrastov gozd katerega gospodarski pomen je danes ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Pot preko Jurjevega hriba je primerna tudi za družine z manjšimi otroki.

Družinski izlet: Sprehod po Resslovem gaju oziroma preko Jurjevega hriba je kratek in večinoma položen. Primeren je za otroke stare do 2 leti. Na posameznih bolj strmih vendar kratkih predelih jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 109 m
Višina izhodišča: 72 m
Višinska razlika:
37 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Ankaran in Škofije. Nadaljujemo proti Ankaranu. Približno 500 metrov za tablo, ki označuje konec Ankarana direktno nasproti vhoda v zdravilišče Valdoltra, takoj za avtobusno postajo, zavijemo na prvo cesto ostro desno. Peljemo se mimo hotela Docco v breg po Razgledni cesti. Ovinkasta cesta nas pripelje do Barižona, kjer se peljemo mimo nekaj hiš vse do prvega križišča s tablo stop. Tu zavijemo levo in se peljemo približno 500 metrov. Cesta se prične spuščati in ko pridemo v gozdiček parkiramo na desni strani ceste na manjšem urejenem parkirišču. Nekaj 10 metrov naprej po cesti se nahaja prva informativna tabla Resslovega gaja in naše poti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Celotna krožna pot po Resslovem gaj preko Jurjevega hriba po njegovem južnem in severnem pobočju 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Peš nadaljujemo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do učne table Resslovega gaja, kjer zavijemo desno. Na prvem razpotju pešpoti nadaljujemo levo po južnih pobočjih Jurjevega hriba. Hodimo mimo učnih tabel z imeni dreves. Sledimo naši poti, ki nas po približno 20 minutah hoje od izhodišča pripelje do asfaltirane ceste in križišča. Tu se nahaja največji strnjeni oljčni nasad pri nas. Do tu je bila pot povsem položna.
S hojo nadaljujemo desno navzgor po sprva dokaj strmi in široki pešpoti, ki pa se hitro položi. Vodi nas preko Jurjevega hriba, kjer se pričnemo zložno spuščati. Kmalu pridemo do prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče.
Vkolikor nam je bil sprehod prekratek lahko Jurjev hrib obhodimo še po njegovih severnih pobočjih. Gremo po isti poti kot na začetku hoje, le da na prvem razpotju zavijemo desno proti Jurjevemu hribu in ne levo. Ko pridemo do prvega neoznačenega razpotja (junij, 2015) zavijemo desno. Pot se sprva spušča dokaj hitro, vendar se kmalu položi. Gremo mimo nekaj učnih tabel z imeni dreves. V približno 15 minutah zmerne hoje pridemo do križišča prvotnih poti. Od tu se po lastni izbiri vrnemo na izhodišče.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.