Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Mazurinov mlin in Pavliči iz vasi Trsek za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Mazurinov mlin in Pavliči iz vasi Trsek

Mazurinov mlin se nahaja na levem bregu Dragonje. Po ustnem izročilu naj bi bil star preko 300 let, deloval pa je vse do 70. let prejšnjega stoletja. Ime je dobil po lastniku Štefanu (Černazu) Mazurinu. Prebivalci okoliških vasi, tudi Trseka in Pavličev, so v mlin prinašali mlet koruzo in žito. Mehanizem sta poganjali dve vodni kolesi, eno leseno in drugo manjše kovinsko. Mlin je danes ...

Družinski izlet do Mazurinovega mlina lahko opravimo z otroki, ki so stari 2 do 3 leta. Do vasice Pavliči jim potem pomagamo z nošenjem.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Če se bomo sprehodili le do Mazurinovega mlina bodo spust k njemu zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta. Otrokom med vzponom k Pavličem po potrebi pomagamo pri hoji, saj je pot občasno precej v slabem stanju, tistim ki so komaj dopolnili 2 leti pa po potrebi pomagamo tudi z nošenjem. Otrokom bo zlasti všeč Mazurinov mlin, saj je pravo popotovanje v preteklost. Obdaja ga bujno in gosto zelenje, ki dodatno poudari njegovo pravljičnost. Tudi reka Dragonja bo s svojim prodnatim bregom vir otroške igre.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina : Mazurinov mlin: 156 m, Pavliči: 309 m
Izhodišče (Trsek): 250 m
Višinska razlika: Vzpon na poti 174 m, spust na poti: 116 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Črni Kal, kjer se sprva držimo smeri za Hrastovlje. Nato se zapeljemo preko Kubed in Gračišča. Takoj za slednjim krajem zavijemo desno za Sveti Anton in Brezovico pri Gradinu. Zapeljemo se do Galantičev, kjer nadaljujemo desno proti Svetemu Antonu. Cesta nas vodi skozi manjšo vas za katero smo pozorni na križišče, kjer z vožnjo nadaljujemo levo proti vasi Popetre. Skozi Popetre se zapeljemo do vasi Trsek. Držimo se glavne ceste, ki se proti koncu vasi spusti do kapelice, kjer ob cesti parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Mazurinov mlin 30 minut - Mazurinov mlin - Pavliči 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na križišču v vasi Trsek pri kapelici se nahaja NOB spomenik, kjer pričnemo slediti rdeče-modrim oznakam (maj, 2019), ki nas vodijo na kolovoz desno ob spomeniku. Prvih nekaj korakov se povzpnemo, nato pa nekaj 10 metrov hodimo ob vinogradu, nato pa se pot obrne desno navzdol. V zmernem spustu gremo mimo obnovljenega, a zanemarjenega perišča. Tu se kolovoz ponovno obrne desno ter začasno položi. Kmalu se obrne levo in ponovno prične spuščati. Vodi nas mimo razpotja, levo Popetre, kjer se držimo desno smeri za Mazurinov mlin. Pot se ponovno hitro položi in nas pripelje do zgornjega toka reke Dragonje. Reko prečkamo po v strugo za ta namen položenih kamnih (maj, 2019). Nekaj časa še hodimo ob reki, ko nas naš kolovoz pripelje do Mazurinovega mlina.
Hojo proti vasi Pavliči nadaljujemo za mlinom. Gremo mimo zapornice za potok, ki vrti kolesa naprej po pešpoti, ki je precej slabo nadelana (maj, 2019). Nekaj časa nas vodi ob potoku in mimo jeza, za katerim slabo vidna pešpot nekajkrat zavije, nato pa se pričnemo zložno vzpenjati ob hudourniški strugi. Tu postanejo rdeče-modre markacije slabo vidne in se predvsem zanašamo na slabo shojeno stezico, ki nas vodi skozi gosto podrastje (maj, 2019). Višje se vzpenjamo skozi pretežno borov gozd z gosto podrastjo ter nato ob pretežno podrtem suhem zidu, naša pot pa postane razrita od hudourniških voda. V nadaljevanju se steza prelevi v sorazmerno strm gozdni kolovoz. Držimo se ga vse do lokalne asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno. Čez dobrih sto metrov pridemo do pretežno zapuščene istrske vasice Pavliči, z nekaj hišami in domačijami, ki večinoma počasi propadajo. Po cesti se sprehodimo skozi vas (maj, 2019).

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.