Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Debela griža iz Volčjega Gradu za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Debela griža

Debela griža, naše največje gradišče, se nahaja le nekaj minut hoje stran od kraške vasice Volčji Grad. Od kje prihaja ime vasi ni povsem pojasnjeno, obstaja pa več domnev. Ena pravi, da po priimku Volk, ki je v teh krajih pogost. Druga pravi, da po volkovih, ki jih je bilo na Krasu nekoč zagotovo več. Tretja teorija govori o Volciji Priscili, ki naj bi bila hči oglejskih grofov in je v tej ...

Družinski izlet nas popelje iz kraške vasice Volčji Grad do gradišča Debela griža in je primeren za otroke stare dve leti ali več.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Gre za daljši sprehod, pot pa je ves čas položna in povsem nezahtevna. Če ne želimo prehoditi celotne krožne poti, temveč si želimo ogledati le gradišče, bodo pot zmogli tudi otroci, ki so dobro shodili, saj je Debela griža od izhodišča oddaljena le nekaj minut hoje. Ko se vzpenjamo in hodimo po nasipu Debele griže najmlajšim pomagamo pri hoji, oziroma jih nosimo.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 240 m
Višina: 261 m
Višinska razlika: 21 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapeljemo se proti Sežani in jo zapustimo na izvozu Sežana - vzhod. Na križišču zavijemo levo in se zapeljemo proti Sežani in Novi Gorici. Ko je po nekaj sto metrih vožnje tabla za Sežano za nami, zavijemo desno na regionalno cesto za Novo Gorico. Zapeljemo se čez naselja Šmarje pri Sežani, Križ, Tomaj, Dutovlje. Za Dutovljami smo pozorni na križišče, kjer nas oznake usmerijo desno proti Komnu. Zapeljemo se preko Krajne vasi in naprej do Komna. Tu se držimo glavne ceste skozi naselje in smo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo proti Volčjemu Gradu. Parkiramo na označenem parkirišču levo ob cesti tik pred tablo, ki označuje začetek vasi Volčji Grad.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Volčji Grad - Debela griža 10 minut. Krožen povratek na izhodišče 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S parkirišča gremo naprej po cesti proti vasi katere hiše vidimo pred sabo. Cesta nas pripelje v vas, kjer zavije levo. Vodi nas mimo nekaj hiši in po morda 30 metrih hoje zavije desno. Pripelje nas do vaškega jedra, kjer se nahaja miza s klopmi, nadstrešek ter manjše igrišče. Tu stopimo na cesto, ki nas vodi desno skozi vas. Že po nekaj korakih pridemo do naslednjega razpotja cest, kjer se ponovno držimo desno. Naše ceste se držimo do zadnje hiše, kjer zavijemo desno na kolovoz - nanj nas usmeri smerokaz (junij, 2018). Če si želimo ogledati tudi približno 200 metrov oddaljen drugi del vasi z veliko cerkvijo Janeza Krstnika gremo tu še naprej po naši cesti. Po ogledu se nato vrnemo do kolovoza, kjer po morda eni minuti hoje pridemo do razpotja, kjer se nahaja apnena jama. Tu se držimo naravnost. Kolovoz nas v nekaj minutah pripelje do mogočnih ostankov gradišča Debela griža, kjer se nahaja informacijska tabla, kjer se lahko poučimo o gradišču. Tu se lahko tudi povzpnemo na nasip, oziroma nekdanje obzidje in se sprehodimo po njem. Nekaj 10 metrov naprej se razcepi. Desno se spustimo nazaj na našo pot, ki nas še naprej vodi skozi nekdanjo naselbino. Zapustimo jo, ko čez nekaj minut stopimo v gozd.
Hodimo po ozkem kolovozu, ki nas vodi ob s kamni zloženem zidu. Pripelje nas do čistilne naprave, kjer se prične asfaltirana cesta. Tu nadaljujemo naravnost po cesti, ki se je držimo vse do naslednjega križišča ob odlagališču odpadkov. Tu zavijemo desno proti Volčjemu Gradu. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.