Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Veli Badin od cerkvice svetega Kvirika nad Sočergo - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Veli Badin

Spodmole Velega Badina imenujejo domačini tudi Ušesa Istre. Z manjšo pomočjo domišljije dejansko spominjajo na velikanska slonja ušesa. Šepet okoliških vasi, ki so mu po starem pripovedovanju tu prisluhnili, danes preglasi promet ceste globoko pod nami. Sicer povsem neslišni avtomobili tu oživijo in zdi se, kot da se vozijo za prvimi drevesi nedaleč stran od nas. Na ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Veli Badin bo otroke navdušil so svojo akustiko zaradi katere mu pravijo tudi Ušesa Istre.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na poti moramo biti, zlasti med krožnim povratkom, pozorni, da držimo otroke stran od prepadnega roba grebena po katerem hodimo. Pot nas sicer vodi varno stran od njega. K cilju se večinoma zložno spuščamo. Med povratkom zlasti mlajšim, zaradi dolžine poti in sicer večinoma zložnega vzpona, pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 359 m
Višina izhodišča: 408 m
Višinska razlika:
49 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Črni Kal. Po stari cesti se zapeljemo proti morju, nato pa naprej proti mejnemu prehodu Sočerga. Ko pridemo do vasi Sočerga, smo na začetku naselja pozorni na ozko asfaltirano cesto na levi strani, ki se strmo vzpenja. Po njej se po kratki vožnji povzpnemo do cerkvice svetega Kvirika, ki je izhodišče našega izleta.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veli Badin 1 ura. Krožen povratek Veli Badin - izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od cerkvice svetega Kvirika gremo mimo obzidja pokopališča naprej po kolovozni cesti, na katero nas usmerijo markacije. Položna in zelo razgledna pot nas vodi mimo visokega oddajnika. Za njim se prične zložno spuščati in kmalu nas pripelje do razpotja za naravno okno Bunker desno - 50 metrov. Še naprej se držimo naše pešpoti, ki se še vedno zložno spušča, le občasno se nekoliko položi ali kratko vzpne. Ko se spustimo v gozdiček kmalu pridemo do naslednjega razpotja. Oznake nas vodijo levo proti vasi Dvori. Tu se nahaja tudi vpisna skrinjica. Po smeri, ki vodi naravnost se bomo krožno vračali. Pot se zmerno spušča skozi precej zaraščen gozd. Ko pridemo v dolino, na jasi pred makadamsko cesto zavijemo desno nazaj na pešpot. To razpotje ni označeno in ga zlahka spregledamo (avgust, 2016). Pot se zložno vzpenja in ko nas v desnem ovinku vodi okoli grebena postane zelo razgledna. Vodi nas mimo naravnega okna, večjezične informativne table in naprej do naslednje table že pod spodmoli. Le-ta nam svetuje, da zaradi zelo redkih in ogroženih ptic, ki gnezdijo na temu ozkemu območju poti ne nadaljujemo.

Sestop: Vrnemo se do večjezične informativne table in zavijemo levo na pešpot, ki vodi pod naravnim mostom nad nami. Prvih nekaj korakov do mosta je strmih. Za mostom je pot precej zaraščena in tudi slabše nadelana in označena, a ji vseeno zlahka sledimo. Teren se že po nekaj 10 metrih hoje odpre in tudi položi, mi pa smo pozorni na oznako na skali, ki nas usmerja levo. Pešpot nas vodi ob prepadnem robu Velega Badina in se zložno vzpenja. Na posameznih razglednih mestih se lahko robu povsem približamo. Gremo tudi mimo že opuščene in z jeklenicami varovane pešpoti. Višje pridemo do gozdička, kjer smo prvotno zavili proti Dvorom. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.