Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Škocjanske jame od info centra za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Škocjanske jame

Škocjanske jame je izlet, ki nas ne popelje v same jame, temveč se po krajši in zelo slikoviti učni poti spustimo globoko do naravnega mosta med Veliko in Malo dolino. Preko mostu prečkamo reko Reko, ki nato pod nami pod 163 metrov visoko steno izginja v podzemlje in s tem zaključuje svoj površinski tok. Velika in Mala dolina sta udornici, ki sta nastali s postopnim ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski izlet nad Škocjanskimi jamami bo otrokom zelo všeč.

Družinski izlet: Izlet nas vodi po krajši krožni občasno precej strmi krožni poti med Veliko in Malo dolino Škocjanskih jam. Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, če so le vajeni hoje. Pri spustu po sicer zavarovanih a strmih stopnicah pri grebenu med Malo in Veliko dolino moramo paziti, da otroci ne padejo, oziroma jim pomagamo pri hoji. Otroke bo navdušil razgled na dolini s prvega razgledišča ter tudi pogled na prepadne, navpične stene obeh dolin. Prostor in okolica Škocjanskih jam je bila v pradavnini kultno mesto, ki še danes ne skriva svoje izjemnosti.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lahka, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 447 m
Izhodišče: 413 m
Vzpon na poti: 75 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Divačo ter sledimo oznakam za Škocjanske jame. Zapeljemo se do krožnega križišča na robu industrijske cone pri Divači. Tu zavijemo ven na prvem izvozu. Sedaj se držimo ceste vse do prvega križišča, kjer nas smerokaz usmeri levo proti Škocjanskim jamam. Te ceste se držimo vse do vasice Matavun tik pred katero nas smerokaz ponovno usmeri levo proti Škocjanskim jamam. Čez dobrih 100 metrov se pripeljemo pred turistični center Škocjanske jame in veliko urejeno parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot nam bo vzela 35 minut zmerne hoje. Vkolikor se bomo na poti posvetili zanimivi učni poti ter na posameznih razglediščih uživali v pogledu na izjemno kraško pokrajino pa se lahko izlet raztegne tudi na 2 uri ali več.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča se sprehodimo za turistični center Škocjanskih jam in se spustimo po kratkih stopnicah na dnu katerih opazimo oznako za učno pot Škocjan levo. Stopimo na široko in urejeno pešpot. Sprva se pot zložno vzpenja in nas vodi mimo razgledišča na Veliko in Malo dolino Škocjanskih jam. Tu se odpre tudi znameniti razgled na vasico Škocjan. Za razglediščem se pot položi in ko gremo mimo suhega travnika s čebelnjakom nas smerokaz usmeri desno v gozd. Sprva položna pešpot se obrne desno in se prične spuščati. Ta predel je betoniran in deloma zavarovan z ograjo. Pot se spusti do suhega travnika levo. Tu se nahaja razpotje. Naravnost gre daljša krožna pot, ki je opisana v izletu Škocjan, medtem ko mi tokrat zavijemo desno navzdol. Ozke in strme kamnite stopnice zavarovane z ograjo se spuščajo nad prepadnimi stenami. Pripeljejo nad do ozkega grebena pod katerim se nahaja naravni most. Tu se ponovno nahaja razpotje. Stopnice zavijejo desno navzdol in nas hitro pripeljejo do zaklenjenih vrat (februar, 2022). Nato se vrnemo do razpotja in nadaljujemo desno, oziroma naravnost vkolikor se ne spustimo do vrat. Sprva položna pot se hitro prične vzpenjati. Višje nas vodi mimo razgledišča. Že pod vrhom zavijemo desno mimo manjše hiše in za njo levo navzgor - tu se naša pot združi z daljšo krožno pešpotjo, ki nas vodi preko vasice Škocjan. Če približno 30 metrov pridemo do vznožja stopnic po katerih se vzpnemo do turističnega centra Škocjanskih jam in izhodišča.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.