Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Strunjanski križ iz Strunjana za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
 
Strunjanski križ

Strunjanski križ se nahaja na 80 metrov visokem flišnem klifu, najvišnjem na Jadranu. Z njega se odpre najlepši razgled na celotni Istri. Najprej opazimo dolge tovorne ladje pred lukama Koper in Trst. Čeprav se zdijo mirne in speče oddajajo v prostor moč in energijo pomorske avtoceste, tovorne poti, ki dan in noč dobavlja surovine in izdelke nenasitnemu evropskemu trgu. Kulisa Trsta ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski izlet do Strunjanskega križa lahko opravimo z otroki starimi med 2 in 3 leta. V poletnih mesecih lahko potep po slovenski obali nadgradimo s kopanjem v morju.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Pot je kratka, vzpon zmeren, paziti pa moramo, da nam otroci ne zaidejo preko ograje postavljene na robu klifa. Zlasti pri Strunjanskem križu se odpre izreden razgled na Tržaški zaliv, mesto Trst, vidi se rob severnojadranskih lagun ter vrhovi Julijskih Alp. Pot nas vodi mimo več učnih tabel, kjer lahko otroke poučimo o svojevrstni naravi, ki nas obdaja. V poletnih mesecih lahko na plaži ob izhodišču zaplavamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna lahka pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 53 m
Izhodišče: 1 m
Višinska razlika: 52 m

Izhodišče: Po obalni hitri cesti se peljemo proti Portorožu. Za pinijevim drevoredom, naravnim spomenikom, kjer raste 110 pinij na krožnem križišču zavijemo desno proti Strunjanu. Skozi Strunjan se zapeljemo do velikega plačljivega parkirišča v bližini plaže, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Strunjanski križ 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Prečkamo cesto in gremo po pločniku v smeru našega prihoda na izhodišče do rdeče vile Sivka. Tu zavijemo levo do hotela Svoboda. Pri hotelu gremo desno in nato levo ob hotelu sprva po tlakovanem sprehajališču, nato pa po asfaltirani cesti v breg nad hotelom. Po morda 30 metrih nas rumena puščica (maj, 2019) usmeri levo na kolovoz. Tu gremo mimo informacijske table. Že po dobrih 20 metrih, na prvem ovinku nas markacija usmeri levo v gozdiček. Pot, ki je zavarovana z ograjo zavije desno in med drevjem se pred nami odpre razgled na Tržaški zaliv. Pot nas vodi skozi gozd ob robu Strunjanskega klifa. Naše pretežno zložne pešpoti se držimo vse do Strunjanskega križa.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.