Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Trstelj iz Potoka pri Dorenberku - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Trstelj

Trstelj je razgleden in najvišji vrh Črnih hribov med Vipavsko dolino in Krasom. Iz njega se odlično vidi Tržaški zaliv, Kras in v ozadju Vremščico. Na severni strani vidimo obe Gorici in Furlansko nižino. V ozadju izstopajo vrhovi Julijskih Alp in nad Vipavsko dolino hribi Trnovskega gozda in Nanoške planote. Opisana krožna pot je na povratku neoznačena. Za lažjo orientacijo priporočamo ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka označena pot. Na krožnem povratku je pot neoznačena.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 643 m
Višina izhodišča: 204 m
Višinska razlika:
439 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo na Razdrtem ter nadaljujemo po avtocesti proti Novi Gorici vse do izvoza Selo. Za izvozom zavijemo desno proti Selu, kjer zavijmo desno proti Batujam in Dorenberku. V Dornberku nadaljujemo levo proti Braniku, nato čez cca 100m zavijemo z glavne ceste desno v smeri smerkoza za Trstelj. Cesta prečka progo in se slab kilometer za vasjo Potok pri Dorenberku prične serpentinasto strmo vzpenjati. Približno 400 metrov za zadnjo serpentino smo pozorni na leseno planinsko tablo z markacijo na desni strani ceste. Usmerja nas proti Trstelju desno na kolovozno pot z označeno 1 uro hoje. Parkiramo na levi strani ceste na manjšem parkirišču nasproti table.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Trstelj 1 ura 30 minut, Trstelj - izhodišče po krožni neoznačeni poti 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali avtomobil prečkamo cesto in gremo po kolovozni poti na katero nas usmerja planinska tabla. Hitro pridemo na razpotje poti, kjer nadaljujemo desno po položni poti. Po kratkem, položnem vzponu pridemo na gozdno pešpot, ki se zlagoma vzpenja po gozdnatem pobočju. Ko gremo mimo ruševin postane pot nekoliko bolj strma. V nekaj minutah pridemo do asfaltne ceste, kjer nadaljujemo desno. Po približno 100 metrih hoje pridemo do markacije, ki nas usmerja levo v gozd na pešpot. Ta odsek je sprva precej strm, nato pa se hitro položi. Po približno 10 minutah hoje pridemo ponovno na asfaltno cesto. Nadaljujemo levo. Tu je tudi parkirišče s simpatično maketo Triglava. Po nekaj 100 metrih hoje po asfaltni cesti pridemo v zaselek z nekaj hišami. Za zadnjo hišo zavijemo desno na pešpot v gozd. Po nekaj minutah hoje pridemo ponovno na asfaltno cesto, kjer nadaljujemo desno. Cesta nas pripelje do prelaza Železna vrata. Od tu nadaljujemo s hojo naravnost po široki makadamski cesti. Po približno 10 minutah pridemo do visokega elektrovoda. Tu zavijemo levo v gozd na pešpot, ki nas vodi direktno v pobočje hriba in je občasno precej strma. Ko pridemo na greben se pot precej položi. Po približno 10 minutah grebenske hoje pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo proti koči na Trstelju. Desno bi prišli v Renke. Če nekaj minut prečakamo gozdni kolovoz in nadaljujemo naravnost proti koči. Po nadaljnih nekaj minutah hoje pridemo do naslednje široke pešpoti, kjer zavijemo desno. Od tu hitro pridemo do makadamske ceste. Do koče imamo samo še nekaj 10 metrov hoje. Od koče do stolpa na Trstelju imamo prav tako samo še nekaj minut hoje, deloma po pešpoti, deloma po makadamski cesti.

Sestop: Do prevala Železna vrata se vračamo po isti poti. Tu ne nadaljujemo naravnost navzdol po asfaltni cesti, temveč zavijemo levo ostro nazaj in navzdol na gozdno cesto. Pozor: ta del poti je neoznačen, slabo vzdrževan in je orientacija zgolj po opisu dokaj težka, zato priporočamo uporabo GPS sledi. Po nekaj minutah se spustimo do dna majhne, ozke, podolgovate in travnate doline. Nadaljujemo naravnost po naši poti, ki vodi desno mimo travnika. Ko se prične pot spuščati nekoliko bolj strmo in je pred nami visok steber elektrovoda zavijemo desno na ožjo pešpot, ki je iz našega kolovoza precej zakrita in slabo vidna. Pot se zlagoma spušča in nas vodi desno okoli pobočja hriba. Na posameznih odsekih je posuta s skalami in nevzdrževana. Nato pridemo do razpotja, kjer se nam pridruži pot iz leve strani. Tu nadaljujemo naravnost. Čez nekaj minut pridemo do naslednjega razpotja, kjer se nam priključi gozdna pot iz desne zgoraj. Tu zavijemo levo navzdol. Čez nekaj minut naša pot zavije levo nazaj in navzdol. Kmalu se pot nekoliko izgubi, vendar hitro postane vidna. Na naslednjem razpotju zavijemo desno navzdol po strugi potoka. Sledimo naši poti, ki nas končno pripelje na preval, kjer nadaljujemo desno. Od tu do izhodišča hodimo približno 15 minut po isti poti, gozdni cesti, ki nam omogoča udobno in položno hojo.