Hudičeve skale iz Kamnice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Hudičeve skale

Hudičeve skale, ki se jim reče tudi Vražje skale naj bi zgradila reka Drava, ki je nekoč v pradavnini tekla precej višje kot danes. Pri tem je odlagala prod in pesek, ki sta se sprijela v kamnino konglomerat. Kamnina je kasneje razpokala in površinsko preperela in nastale so Hudičeve skale. Tako pravijo geologi. Rokodelci geomantije in njej podobnih veščin pravijo drugače. V teh osamelih skalah vidijo megalite davno izginule civilizacije in znamenja blagodejnih zemeljskih moči. Zato so Hudičeve skale prav posebej primerne za meditacijo kateri zagotovo sledi duhovno-osebnostna preobrazna in dvig na višje ravni zavedanja itd. Seveda je hudič v podrobnostih in novi veri s katero geomanti radi tekmujejo za duhovno prvenstvo in ki je starodavno modrost davnega ljudstva, kot pravijo geomantje, popačila v legendo o Hudičevih skalah. Ta pravi, da je hudič neke temne noči znosil iz reke Drave na bližnji hrib nad Kamnico velike skale. Z njimi je nameraval pokončati Kamničane, ki so se spridili in vdali neveri. Toda v trenutku, ko je dvignil prvo skalo je zapel petelin in naznanil prihajajočo luč sveta. Žarki jutranjega sonca so obsijali hudiča, ki mu je v hipu pošla vsa moč, zato je pustil skale na mestu kjer so še danes in pobegnil bog ve kam. Hudičeve skale, oziroma Vražje skale se nahajajo v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Podravska in še ožje v podregiji Strojna, Kozjak in Pohorje.

Hudičeve skale

Družinski izlet: Če so otroci vajeni hoje je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta, sicer pa za leto dni starejše. Posamezni krajši predeli poti so nekoliko strmejši, a otrokom ne bodo delali preglavic. Otroci bodo po Hudičevih skalah z veseljem plezali, pri čimer bodo najmlajši potrebovali našo pomoč zlasti med sestopom. Med posameznimi skalami so ozki prehodi skozi katere se odrasli komaj splazimo, med nekatere pa le otroci. Ti prehodi bodo otrokom še prav v posebno veselje. Otrokom moramo seveda prebrati tudi legendo o Hudičevih skalah.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev, lahko tudi lažja športna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Sedlo Isteje: 391 m
Izhodišče: 235 m
Višinska razlika na poti: približno 155 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Maribor in z avtom prečkamo reko Dravo. Nato se držimo smeri za Dravograd - pomembno je, da se držimo ceste, ki vodi iz Maribora v Dravograd severno ob reki Dravi, oziroma ob njenem levem bregu. Ko pridemo do križišča za Kamnico, zavijemo desno proti naselju. Čez približno 100 metrov na prvem križišču zavijemo levo ter parkiramo levo na velikem urejenem parkirišču na robu naselja, ki ga sicer vidimo že takoj, ko z glavne ceste zavijemo desno proti Kamnici.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Hudičeve skale: 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S parkirišča gremo levo ob glavni cesti proti mestnemu jedru Kamnice, a le do pošte, kjer zavijemo levo po cesti navzdol. Po nekaj deset metrov hoje nas smerokaz (november, 2022) usmeri desno na ozko asfaltno cesto, ki se sprva med hišami spušča, nato pa strmo vzpne. Držimo se je ves čas naravnost. Na koncu ceste, na robu naselja Kamnica, se povzpnemo po kratkih stopnicah in nadaljujemo desno naprej po vzpenjajoči se cesti. Na vrhu se ozka in precej strma cesta položi in preide v razgleden kolovoz pod vinogradi. Kolovoz nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer zavijemo desno na ozko in strmo vzpenjajočo cesto, ki nas v dobri minuti pripelje do razpotja. Tu nas planinski smerokaz in markacija usmerita desno na kolovoz proti Hudičevim skalam (november, 2022). Pot nas hitro pripelje do hiše, kjer kolovoz zavije ostro levo nazaj. Nekaj metrov za tem ovinkom nas planinski smerokaz usmeri levo na pešpot. Sledi kratek in sorazmerno strm predel in ko se pot položi smo že tik pred Hudičevimi skalami.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Lepo zaobljene Hudičeve skale nad reko Dravo so poraščene s temno zelenim mahom.