Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

  Velika Kopa od Grmovškovega doma za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Velika Kopa

Velika Kopa je drugi najvišji vrh Pohorja in za Črnim vrhom zaostaja le za en sam višinski meter. Nanjo se povzpnemo ob smučarski progi športnega centra Kope. Vrh je prostran, mehko zaobljen in razgleden na vse strani neba. Ob jasnem vremenu se nam proti vzhodu in severovzhodu odpre celoten hrbet Pohorja vse do Maribora. Na severu bomo videli Avstrijske Alpe, proti ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Na Veliko Kopo se lahko odpravimo tudi z najmlajšimi otroki, saj je vzpon dol le približno 30 minut.

Družinski izlet: Izlet je primeren za družine z otroki starimi 3 do 4 leta ali starejšimi. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši otroci, ki pa jim po potrebi pomagamo pri hoji. Vrh je razgleden na vse strani neba in travnat in zelo prostran, zato ni nevarnosti, da bi otroci kamorkoli padli. Na vrhu je označen niz energetskih točk, izvirov blagodejnih zemeljskih energij. Na veliki tabli se lahko poučimo o pomenu čaker za človekovo duševno in fizično zdravje ter dobimo napotke, kje se posamezne točke nahajajo. Pri Grmovškovem domu se nahaja več domiselnih igral, ki bomo otrokom zagotovo všeč.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 1542m
Izhodišče: 1371 m
Prehojena višinska razlika: 171 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Slovenj Gradec, kjer sledimo oznakam za smučišče Kope. Ne bomo jih spregledali. Po cesti se zapeljemo na Kope, kjer parkiramo na velikem parkirišču pred Grmovškovim domom in športnim centrom z igrišči.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Velika Kopa 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Sprehodimo se do konca igrišč, kjer sledimo oznakam (avgust, 2017) za Partizanski dom. Pri smučarski progi zavijemo levo navzgor. Sprva se držimo njenega levega roba, nato pa nas pot povede desno do sosednje smučarske proge. Tu se vzpenjamo po kolovozu po levem robu smučarske proge. Vzpnemo se vse do njenega vrha. Vkolikor želimo lahko hodimo tudi po bolj zaviti stezi nekaj metrov levo, ki nas do vrha vodi skozi ozek pas gozda, ki se ob progi vzpenja navzgor. Na vrhu smučišča zavijemo levo na pot, ki nas vodi med smrekami in po dobri minuti hoje pridemo do množice označenih izvirov blagodejnih zemeljskih energij (avgust, 2017) in geodetske točke na vrhu Velike Kope.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.