Velika Kopa od Grmovškovega doma za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Velika Kopa

Velika Kopa je drugi najvišji vrh Pohorja in za Črnim vrhom zaostaja le za en sam višinski meter. Nanjo se povzpnemo ob smučarski progi športnega centra Kope. Vrh je prostran, mehko zaobljen in razgleden na vse strani neba. Ob jasnem vremenu se nam proti vzhodu in severovzhodu odpre celoten hrbet Pohorja vse do Maribora. Na severu bomo videli Avstrijske Alpe, proti zahodu in jugu leži Mislinjska dolina s Slovenj Gradcem, za zahodu pa bomo videli Olševo, Raduho, Peco ter Uršljo goro. Proti jugozahodu so Velenje, Golte, Menina planina ter najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Vrh ima še eno posebnost. Na njemu so uredili t.i. park energetskih točk z veliko tablo, kjer se lahko poučimo o čakrah in njihovem pomenu za človeka (avgust, 2017). Na vrhu so označene posamezne energetske točke korespondentne s čakrami, kjer se lahko z meditacijo ali preprostim zadrževanjem na njih naužijemo blagodejnih zemeljskih energij, ki jih potrebujemo za boljše duševno in telesno zdravje. Naše mnenje je, da so prostrani iglasti gozdovi Pohorja zdravilni sami po sebi. Narava kot taka teži k ravnovesju in harmoniji in te njene danosti ne bomo nikjer bolje začutili kot ravno v gozdu, saj smo tu dobesedno potopljeni vanjo. Na poti skozi pohorske gozdove bomo šli čez ves spekter blagodejnih zemeljskih energij in telo bo vsrkalo tiste, ki jih potrebuje. Pri tem nam morebitne negativne energije ne bodo škodovale, saj se na njih ne bomo zadrževali. Sčasoma se bomo sami naučili prepoznati govorico narave, ki je najbolj povedna ravno v gozdu. Velika Kopa se nahaja na Koroškem, a smo jo za potrebe spletne strani uvrstili v regijo Štajerska in Prekmurje, v podregijo Podravska in še ožje v podregijo Strojna in Pohorje.

Na Veliko Kopo se lahko odpravimo tudi z najmlajšimi otroki, saj je vzpon dol le približno 30 minut.

Družinski izlet: Izlet je primeren za družine z otroki starimi 3 do 4 leta ali starejšimi. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši otroci, ki pa jim po potrebi pomagamo pri hoji. Vrh je razgleden na vse strani neba in travnat in zelo prostran, zato ni nevarnosti, da bi otroci kamorkoli padli. Na vrhu je označen niz energetskih točk, izvirov blagodejnih zemeljskih energij. Na veliki tabli se lahko poučimo o pomenu čaker za človekovo duševno in fizično zdravje ter dobimo napotke, kje se posamezne točke nahajajo. Pri Grmovškovem domu se nahaja več domiselnih igral, ki bomo otrokom zagotovo všeč.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najvišja točka na poti: 1542m
Izhodišče: 1371 m
Prehojena višinska razlika: 171 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Slovenj Gradec, kjer sledimo oznakam za smučišče Kope. Ne bomo jih spregledali. Po cesti se zapeljemo na Kope, kjer parkiramo na velikem parkirišču pred Grmovškovim domom in športnim centrom z igrišči.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Velika Kopa 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Sprehodimo se do konca igrišč, kjer sledimo oznakam (avgust, 2017) za Partizanski dom. Pri smučarski progi zavijemo levo navzgor. Sprva se držimo njenega levega roba, nato pa nas pot povede desno do sosednje smučarske proge. Tu se vzpenjamo po kolovozu po levem robu smučarske proge. Vzpnemo se vse do njenega vrha. Vkolikor želimo lahko hodimo tudi po bolj zaviti stezi nekaj metrov levo, ki nas do vrha vodi skozi ozek pas gozda, ki se ob progi vzpenja navzgor. Na vrhu smučišča zavijemo levo na pot, ki nas vodi med smrekami in po dobri minuti hoje pridemo do množice označenih izvirov blagodejnih zemeljskih energij (avgust, 2017) in geodetske točke na vrhu Velike Kope.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Velika Kopa je široko zaobljen in na vse strani neba razgleden vrh na Pohorju.