Mirna Gora iz vasi Planina - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mirna Gora

Mirna Gora je najvišji vrh hribovitega obrobja Bele krajine. Nahaja se na jugovzhodnem delu razgibane kraške planote Kočevskega Roga, ki s sosednjimi dinarskimi planotami tvori eno največjih gozdnih območij v Evropi. Ob njenem vznožju se nahajajo opuščene kočevarske vasi Planina, Kleč, Škrilj, Ponikve in Sredgora. Predniki zadnjih prebivalcev so prišli sem tekom nemške kolonizacije v 14. stoletju in tu vztrajali več kot 600 let. Danes se v vasi pod Mirno Goro vračajo predvsem ljubitelji neokrnjene narave in miru.
Pod vrhom Mirne Gore stoji planinski dom, ki je partner projekta Očistimo naše gore in ob njem delno obnovljena cerkev Frančiška Ksaverja. S pomočjo svetega Frančiška, zavetnika pred vremenskimi neprilikami so, kot pravi legenda, uspešno ukrotili zmaja, ki je bival na gori. Povzročal je hudo uro in uničeval pridelek. Iz cerkvenega zvonika, ki danes služi tudi kot razgledni stolp se nam odpre širok razgled na Belo krajino in Hrvaško, proti jugu na gozdnata pobočja Poljanske gore in proti jugozahodu na vrhove Kočevskega Roga, Stojne in Gorskega Kotarja. Opisana pot sledi gozdni učni poti Planina - Mirna Gora.

Družinski izlet na Mirno goro za otroke.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Zmogli jo bodo tudi stari 2 do 3 leta, vendar jim na odsekih, kjer se pot vzpenja nekoliko hitreje pomagamo z nošenjem. Krožen povratek je lažji, vendar daljši. Pot je ves čas dobro nadelana in označena. Opisana pot sledi gozdni učni poti na kateri nas številne učne table opozarjajo na posebnosti gozda.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina Mirne Gore. Višina Mirne Gore. Višina Mirne Gore.

Višina: 1048 m
Višina izhodišča: 750 m
Višinska razlika: 298 m

Izhodišče: Vozimo sem po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico, kjer nadaljujemo proti Muljavi in Žužemberku. Po regionalni cesti se peljemo do kraja Soteska in naprej proti Semiču in Črnomlju. V vasi Vrčice tik pred cerkvijo zavijemo desno proti Planini in Mirni gori. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, kjer sledimo oznakam, ki nas pripeljejo do vasi Planina. Parkiramo na urejenem parkirišču poleg učnih in pohodniških tabel.

Čas hoje do Mirne Gore. Čas hoje do Mirne Gore. Čas hoje do Mirne Gore.

Časi: Izhodišče v Planini - Mirna Gora 45 minut. Krožen povratek preko Zmajeve doline - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Opis poti do Mirne Gore. Opis poti do Mirne Gore. Opis poti do Mirne Gore.

Vzpon: Iz izhodišča gremo navzgor po poti med dekorativnim kozolčkom z lesenim zemljevidom in NOB spomenikom. Gremo mimo rumene hiše z markacijo. Hitro pridemo do korita za vodo. Tu pot zavije desno v gozd. Je široka, dobro nadelana in označena. Hodimo mimo številnih lesenih tabel gozdne učne poti z imeni dreves. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno po učni poti, ki je sicer ves čas označena tudi s planinskimi markacijami. Višje gremo mimo krmilnice za divje živali. Tu se teren kratko položi in razširi. Od tu hitro pridemo do gozdne cete. Prečkamo jo in še naprej sledimo markacijam in oznakam učne poti. Višje gozdno cesto prečkamo še enkrat. Ko pridemo še tretjič do nje, je ne prečkamo, temveč nadaljujemo desno po njej. V nekaj minutah nas pripelje do Doma na Mirni gori. Tu je manjše igrišče za otroke, številni planinski smerokazi in učne table. Gremo mimo doma do cerkve in nato levo ob cerkvi v gozd. Spustimo se do ožje gozdne ceste. Že čez nekaj metrov zavijemo desno na gozdno pešpot, ki nas v dveh minutah pripelje preko gostega podrastja do več oddajnikov. Gremo naprej mimo njih. Gozd se ponovno odpre in pred sabo že lahko vidimo vrh Mirne Gore z velikim možicem. Dosežemo ga v slabi minuti.

Sestop: Do planinskega doma se vrnemo po isti poti. Nato se spustimo po lesenih stopnicah in se še vedno vračamo po isti učni poti. Držimo se široke poti, ki nas vodi desno, medtem, ko smo prvotno prišli bolj iz leve smeri po ožji pešpoti. Ko gremo mimo table za Zmajevo dolino vemo, da smo na pravi poti. Hodimo po široki makadamski cesti, po kateri poteka tudi naša gozdna učna pot. Po približno 5 minutah gremo preko Zmajeve doline. Pot se ves čas položno spušča in nas vodi skozi pretežno bukov gozd. Nekaj minut za Zmajevo dolino smo pozorni na razcep. Iz gozdne ceste zavijemo desno navzdol na široko pešpot. 3x prečkamo slabši gozdni kolovoz. Tu se pešpot zooža in tudi spust je nekoliko hitrejši. Ko pridemo do kolovoza četrtič, nadaljujemo levo po njemu. Preko zaraščene planine Pes gremo mimo "luže". Kolovoz hitro zavije levo in se počasi zooža v gozdno pešpot. V nekaj minutah pridemo do široke makadamske ceste po kateri se z avto pridemo do Doma na Mirni Gori. Nadaljujemo levo. Po morda 10 minutah hoje pridemo iz gozda na široke travnike in pašnine vasi Planina. Na naslednih dveh križiščih makadamskih ceste zavijemo levo. Na izhodišče pridemo po dobrih 10 minutah hoje.

  Mirna gora je eden višjih vrhov Kočevskega Roga. Na njej je planinska koča, zato je med izletniki in planinci zelo priljubljena.