Kalični vrh iz regionalne ceste Sodražica - Loški potok za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Kalični vrh

Kalični vrh je manj znan vrh na Travni gori, visoki kraški planoti, ki se nahaja zahodno nad Ribniškim poljem. Hkrati planota predstavlja severni del pogorja Velike gore, kjer se dvigujejo posamezni kopasti vrhovi: Veliki Marinovec (1029 m), Kamni grič (1017 m), Krajčev vrh (1049 m) ter Kalični vrh (1117 m). Pot, ki jo pričnemo na gozdni makadamski cesti nas vodi mimo le slabih 15 minut pod Kamnim gričem in planinsko kočo na njem. V nadaljevanju zavijemo desno za oznakami z makadamske ceste na kolovoz in se kmalu precej strmo vzpenjamo direktno v pobočje Kaličnega vrha, kjer sledimo rdečim oznakam na drevesih (glej fotografije). Višje na grebenu nadaljujemo desno, kjer sledimo planinskim markacijam. Vrh ni pretirano razgleden, saj je poraščen z drevjem. Zlasti v zimskih mesecih se med drevjem vidi tako Kamniško-Savinjske kot tudi Julijske Alpe. Na vrhu nadaljujemo naprej za gosto posejanimi planinskimi markacijami brez katerih bi zašli, saj je bila pot popolnoma neshojena (marec, 2019). Mimo manjše jase, bivše košenice, ki se počasi zarašča, pridemo do križišča planinske poti in Poti kurirjev in vezistov. Na tem razpotju se nahaja skrivnostno drevo, ki je tako drugačno od preostalih dreves mimo katerih nas vodi pot. Je nagubano, razbrazdano, poraščeno z mahom ter z močnimi koreninami za katere se zdi, da drevo nanje ne opira teže temveč svojo silno starost, ki je ne more in ne želi skriti. Obiskovalci na sosednje drevo odlagajo veje in pred prostorom se nahaja manjše kurišče, ki sredi divjine ribniških gozdov ni namenjeno piknikom. Iz prostora veje posebna vez z Brinovim gričem, kjer so po izročilu še pred pozidavo cerkve Marije Vnebovzete videvali plamene, ki švigajo iz tal in čudežno prikazovanje luči, zato našo pozornost pritegne razpelo in skrivnostno znamenje štirih smeri neba in duha, ki mu vlada. Nanj obiskovalci polagajo manjše kovance. Kot "Le Bateleur", ki v eni roki drži kovanec in v drugi palico. Spodaj opisana pot je za ljubitelje globokih dolenjskih gozdov, ki preraščajo visoke ribniško-kočevske planote in nam hote ali nehote razkrivajo skrivnosti, ki so starejše od pokrajine, ki jo napajajo z življenjem. Kalični vrh se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Ribniško-Kočevska in še ožje v podregiji Velika gora, Stojna in Goteniška gora.

Izlet za otroke stare 3 do 4 leta na Kalični vrh poteka po globokih gozdovih Travne Gore nad Ribnico.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti hodimo po zložnih gozdnih makadamskih cestah, le krajši del poti se sorazmerno strmo vzpenjamo. Tu najmlajšim po potrebi pomagamo pri hoji. Če se želimo izogniti temu predelu gremo na vrh po poti povratka. Ko se gozdni kolovoz obrne navzdol, smo pozorni na markacije, ki nas desno vodijo po manj strmi in s planinskimi markacijami označeni poti. Na vrhu, še posebej pa nižje pri drevesu z znamenjem, bodo otroci našli dovolj varnega prostora za igro, vendar zaradi divjih živali pazimo, da ne bodo zašli predaleč od pešpoti in kolovozov.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 1117 m
Izhodišče: 894 m
Višinska razlika: 223 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. Pred Ribnico zavijemo desno proti Sodražici, kjer po regionalni cesti nadaljujemo proti Loškemu potoku. Vozimo se po široki cesti, ki se vzpe na severni predel Velike gore. Ko se cesta položi, smo levo pozorni na makadamsko cesto označeno z markacijami in precej obledelim smerokazom za Kamni grič (marec, 2019). Tu parkiramo na ustreznem mestu ob makadamski cesti.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Kalični vrh 1 ura 15 minut, krožen povratek 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Po morda 15 minutah gremo mimo razcepa za Kamni grič (15 minut). Nato se prične do sedaj zmerno vzpenjajoč makadam zložno spuščati. Po nekaj minutah hoje nas vodi mimo zelo obledele oznake Veliki dol (marec, 2019) ter čez slabo minuto mimo razpotja za Travno goro levo. Na obeh razpotjih se držimo naravnost za markacijami, ki nas vodijo po naši cesti. Že po dobri minuti pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre desno pot ponovno za Kamni grič. Še vedno se držimo naše poti, a že po naslednji minuti pridemo do naslednjega razpotje, kjer gre desno smer za Kalični vrh 45 minut, Travna gora s kočo 20 minut naravnost. Zavijemo desno za Kalični vrh. Hodimo po slabem gozdarskem kolovozu, ki se že po dobri minut pridruži nekoliko širšemu kolovozu, ki pride iz desne. Gremo po njem v gozdnat breg. Pot se hitro prične nekoliko bolj strmo vzpenjati, a najhujša strmina hitro popusti, pot pa zavije levo direktno v breg. Vodi nas mimo dveh slabih kolovozov, ki gresta desno, mi pa se držimo poti, ki gre direktno v breg. Z rdečimi črtami označena pešpot se strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Pot ni vidna (marec, 2019) in se zanašamo zgolj na rdeče oznake-črte (do teh črt so bile obledele, komaj vidne, markacije). Vrh strmega pobočja se teren položi, nadaljujemo pa desno po pešpoti označeni z markacijami planinske poti. Sprva položna pot se kmalu prične strmo vzpenjati, a že po nekaj korakih pridemo na Kalični vrh.
Kot že omenjeno, če se želimo izogniti strmini pod Kaličnim vrhom, označeni z rdečimi črtami, na razpotju ne zavijemo desno za Kalični vrh, temveč nadaljujemo naprej po naši pot. Kolovoz nas pripelje na preval, tik pod katerim pridemo do razpotja, kjer nas smerokaz usmeri desno na Kalični vrh. Tej poti se priključimo tik pod Kaličnim vrhom po sicer opisani pešpoti.

Povratek: Gremo naprej za markacijami planinske poti. Gremo čez sosednjo vzpetino z nizkim skalnatim robom, nato pa se pričnemo spuščati. Pot je zelo dobro označena (marec, 2019) in med hojo se zanašamo zgolj na gosto posejane markacije, saj sama pešpot ni poponoma nič vidna. Spuščamo se zmerno strmo po gozdnatem pobočju, občasno preko manjših skal, nato pa se pot obrne levo in ko se položi prečkamo manjšo jaso. Hitro za tem pridemo do naslednje jase, kjer se nahaja staro drevo z razpelom in razpotjem. Desno gre Pot kurirjev in vezistov, levo planinska pešpot proti Travni gori. Gremo levo ob robu jase. Pot hitro zavije v gozd, se obrne levo in prične v zmernem spustu prečiti gozdnato pobočje. Poti se držimo naravnost vse do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Že po morda 100 metrih hoje pridemo do markirane Sodraške poti in desno smeri za Globoko jamo. Tu nadaljujemo levo. Pešpot (še vedno Sodraška pot) se zmerno vzpenja po gozdnatem kolovozu. Sledimo ji do prevala, kjer gre levo pot na Kalični vrh, mi pa tu nadaljujemo naravnost za Kamni grič. Pot se prične zmerno spuščati, v nadaljevanju pa nas vodi mimo razpotja za Travno goro, desno. Tu se držimo naravnost proti Kamnemu griču. Nižje se kolovoz prelevi v ozko makadamsko cesto, ki se je držimo vse do prvotnega razpotja za Kalični vrh, od koder se na izhodišče vrnemo po isti poti.

  Kalični vrh je poraščen z gozdom, zato se na njemu nahajajo rastišča Navadnega jeternika.