Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Sveti Jožef s parkirišča nad Preserjem - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Jožef nad Preserjem

Sveti Jožef nad Preserjem stoji na hribu Mlečnik tik nad naseljem Preserje in nad Ljubljanskim barjem. V neposredni bližni je kar nekaj cerkvic. Najbolj znana je zagotovo razgledna Sveta Ana severo-vzhodno in Žalostna gora z mumijo jugo-zahodno od nje. Vrh je nerazgled in gosto zaraščen in kljub bližini hiš deluje precej odmaknjeno in samotno. K temu zagotovo pripomore cerkev, ...

Sveti Jožef nad Preserjem je visoka cerkvica na Mlečnem griču do katere se sprehodimo, če se želimo izogniti vrvežu na Sveti Ani nad Podpečjo.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta. Na zadnjem delu kratke poti jim po potrebi pomagamo pri hoji, saj se kratko vzpnemo. Grič in cerkvica Svetega Jožefa sta povezana z bogatim zgodovinskim in ljudskim izročilom s katerim bomo najmlajšim zlahka razburkali domišljijo.

Zahtevnost: Sprehod po neoznačeni poti.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 439 m
Višina izhodišča: 386 m
Višinska razlika:
53 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper in jo zapustimo na izvozu za Brezovico. Pri prvem semaforju nadaljujemo levo proti Vrhniki. Na semaforiziranem križišču pri gostilni Pri Poku zavijemo levo in nadaljujemo po glavni cesti preko avtoceste. Glavne ceste se držimo vse do Podpeči. Sprva gremo skozi naselje Vnanje Gorice čez železniško progo do naselja Notranje Gorice. Tudi tu sledimo glavni cesti, ki vodi skozi naselje. Pripelje nas do kraja Podpeč. Gremo čez Ljubljanico in na krožnem križišču pred kamnolomom zavijemo desno. Po cesti vozimo cca. 500m, ko pridemo do križišča, kjer zavijemo levo na ožjo cesto, ki se prične strmo vzpenjati proti Preserju in Rakitni. Po tej cesti vozimo približno 1400 metrov. Nekaj 10 m pred tablo za Preserje je na levi strani ceste drevo ob katerem je planinski smerokaz za Sveto Ano, Planinco in Krim. Ob njemu stranska cesta zavije levo. Nadaljujemo po tej cesti in po slabih 200 m vožnje pridemo do parkirišča na levi strani, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - cerkev Sveti Jožef 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča se vrnemo približno 200 m nazaj do glavne ceste po kateri smo prišli na izhodišče. Ob glavni cesti zavijemo levo in nadaljujemo po njej nekaj 100 metrov do gasilskega doma na naši levi strani. Nadaljujemo do razpela na desni strani ceste in od tu po lokalni cesti, ki se desno odcepi od glavne. Sledimo ji nekaj 100 metrov vse do kolovoza. S hojo nadaljujemo po kolovozu, ki kmalu zavije levo proti vodnemu zajetju do katerega je nekaj 10 metrov hoje. Iz njega se lepo vidijo hribi pod Krimom, naselje Preserje, sosednja Žalostna gora in seveda Krim z anteno. Vrnemo se na ovinek in nadaljujemo po kolovozu sedaj levo. Hitro pridemo do roba gozda. Kolovozna pot sprva zavije levo, nato pa nas v desnem ovinku pripelje do cerkve Svetega Jožefa, ki stoji na vrhu hriba Mlečnik.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.