Meniji za izlete po regijah Slovenije

             

 Sveta Ana nad Podpečjo od Podpeškega jezera - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveta Ana nad Podpečjo

Sveta Ana je daleč naokoli vidna cerkvica in eden izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najlepših, izletniških ciljev ljubljanskega obrobja. Nahaja se na razglednem griču Šentan nad Podpečjo in Jezerom. Griču so dali veljavo že v prazgodovini, saj je bilo na mestu današnje cerkvice gradišče že v pozni bronasti in zgodnji železni dobi. Z glavnim sklenjenim nasipom je bilo postavljeno vrh vzpetine. V notranjosti gradišča sta dve naselbinski terasi z razpoznavnimi ostanki stavb. Vhod v naselbino je bil v neposredni bližini današnje moderne poti. Sočasno z gradiščem na Sveti Ani sta bili gradišči tudi na sosednji Žalostni gori in svetem Lovrencu pri Jezeru. Današnja cerkev je bila, po nekaterih virih, postavljena okoli leta 1150. Ob njej se nam odpre daleč najlepši razgled na Ljubljansko barje. Za nami se dviga visoki Krim s svojim pogorjem. Pred nami je Polhograjsko hribovje, levo se odpira razgled proti Menišiji in desno proti Zasavskemu hribovju. Vidi se Kum in tudi Čemšeniško planino. Izstopajo tudi Kamniško-Savinjske Alpe s svojimi najvišjimi vrhovi. Sveta Ana nad Podpečjo se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Ribniško-Kočevska in še ožje v podregiji Krimsko hribovje in Menišija.

Sveta Ana nad Podpečjo se nahaja na pobočjih Krima in vzhodno od Svetega Jožefa in Žalostne gore nad Preserjem.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke starejše od 3 let. Otrokom starim od 2 do 3 leta po potrebi pomagamo z nošenjem. Poleti se v Podpeškem jezeru lahko tudi previdno ohladimo. Vkolikor se želimo do Svete Ane sprehoditi z vozičkom za otroke, oziroma nam je opisana pot predolga, se zapeljemo do izhodišča, kot je opisano v izletu do Svetega Jožefa. Ta cerkev se nahaja na sosednjem griču.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 484 metrov
Višina izhodišča: 303 m
Višinska razlika:
181 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper in jo zapustimo na izvozu za Brezovico. Pri prvem semaforju nadaljujemo levo proti Vrhniki. Na semaforiziranem križišču pri gostilni Pri Poku zavijemo levo in nadaljujemo po glavni cesti preko avtoceste. Glavne ceste se držimo vse do Podpeči. Sprva gremo skozi naselje Vnanje Gorice čez železniško progo do naselja Notranje Gorice. Tudi tu sledimo glavni cesti, ki vodi skozi naselje. Pripelje nas do kraja Podpeč. Gremo čez Ljubljanico in na krožnem križišču pred kamnolomom zavijemo na drugem izvozu proti naselju Jezero. Z vožjo nadaljujemo skozi omenjeno naselje. Pozorni smo na table, ki nas usmerijo desno proti Brunarici Jezero in Podpeškemu jezeru ob njej. Parkiramo na urejenem parkirišču za brunarico.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sveta Ana 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo levo ob Podpeškem jezeru. Že po nekaj 10 metrih nas pohodna tabla usmeri desno v gozd na gozdno cesto. Iz nje takoj zavijemo desno na gozdno pešpot. Po nekaj minutah hoje pridemo na razpotje, kjer zavijemo levo na široko gozdno pešpot. Kmalu zatem pridemo na naslednje razpotje, kjer za oznakami nadaljujemo desno. Čez približno 10 metrov na naslednjem razpotju nadaljujemo levo. Sedaj je pot nekoliko bolj strma. Sledimo naši dobro shojeni poti in oznakam, ki nas pripeljejo do spomenika leta 1931 na lovu smrtno ponesreče Zore Luckmann. Takoj za njim je klopca in naslednje razpotje. Oznake nas desno navzdol vodijo proti Podpeči. Nadaljujemo levo proti Sveti Ani. Po približno 20 minutah hoje od izhodišča pridemo na rob gozda. Desno navzgor vidimo cerkev. Hitro se priključimo široki makadamski pešpoti, ki vodi iz Preserja. Od tu imamo do cerkvice samo še dobro minuto hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Sveta Ana nad Podpečjo se ponaša z najlepšim razgledom na Ljubljansko barje.