Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Izvir Ribnice s parkirišča ob izviru za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Izvir Ribnice

Ribnica izvira v dveh kraških izvirih med vznožjem Velike gore in severnim delom Bukovice. Nekateri učijo, da modrosti gore izvemo tako, da roke sklenemo v žlico, jih v domišljiji stegnemo v goro, zajamemo njene skrivnosti ter jih nato z rokami prislonimo k svojemu srcu. Pri Izviru Ribnice se zdi, da nam Velika gora svoje modrosi kar sama prinese na plano. Dež, ki ga oblaki kdo ve od kod prinesejo nad Veliko goro se počasi preceja skozi visoko planoto in se oplaja z njenimi skrivnostmi. Tako obogatena voda na dan končno priteče skozi lep in tipičen kraški obrh kot reka Ribnica.
Med sprehodom bomo pri izviru opazili skromne razvaline mlina ter hiše z žago, ki sta bila med NOB požgana. Kasneje so tu imeli ribniški ribiči ribogojnico. Za jezom zgornjega izvira teče reka med gostim, težko prehodnim močvirskim rastjem. Ob sončnem vremenu čista voda, kljub številnim algam, dobi odtenke turkizne barve. Ko reka priteče na odprto se v velikih vijugah vije čez vlažno travnato ravnino, kjer kasneje v kraških tleh ponikne. Del se je pod zemljo prelije v Rinžo, del pa v Krko. Ob izviru sta tudi mizi s klopcami primerni za kratek postanek ali piknik. Sprehod se lepo dopolnjuje z izletom do izvira Rakitnice, katerega izhodišče je nedaleč stran. Izvir Ribnice se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Ribniško-Kočevska in še ožje v podregiji Velika gora, Stojna in Goteniška gora.

K izviru reke Ribnice gremo lahk tudi z najmlajšimi otroci, saj gre za kratek sprehod v nravi.

Družinski izlet: Izlet je kratek sprehod primeren tudi za otroke stare 2 leti ali manj in ga lahko v celoti opravimo z vozičkom za otroke. Pri prečkanju brvi moramo paziti, da nam ne padejo v vodo. Otroke bo navdušila divja močvirska narava, ki jo danes težko srečamo v tako neokrnjeni obliki. Atraktiven je tudi velik jez in bajer za njem, ostanek nekdanje ribogojnice. Blizu izvira sta tudi mizi s klopcami za kratek postanek ali nedeljski piknik.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 502 m
Višina izhodišča: 492 m
Višinska razlika: 8 m

Izhodišče: Po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje se peljemo do Ribnice, kjer zavijemo desno za center mesta. Na prvem semaforju zavijemo desno in na križišču, kjer cesta zavije prednostno levo nadaljujemo naravnost proti Sodražici. Peljemo se mimo gradu in prečkamo most. Čez približno 100 metrov zavijemo desno proti Zadolju in posestvu Ugar. Cesta nas vodi preko travnikov in nato v gozd. Po nekaj 100 metrih vožnje skozi gozd prečkamo reko Ribnico. Čez slabih 200 metrov za reko smo pozorni na ozko gozdno makadamsko cesto na desni strani naše ceste. Zavijemo nanjo in parkiramo. Nahaja se tik pred križiščem naše in večje makadamske ceste.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Sprehod do reke Ribnice in njenih izvirov 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V dežju je ob reki precej blatno.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo pričnemo po gozdni cesti, ob kateri smo parkirali. Sprva nas vodi skozi mešan gozd. Nato nas v širokem levem ovinku pripelje v bližino reke Ribnice in močvirskega rastja. Naše poti se držimo vse do njenega konca, kjer se cesta razširi in konča. Nadaljujemo desno po stezici proti reki Ribnici. Prečkamo jo po dveh brveh. Zadnja brv nas vodi mimo atraktivnih ostankov nekdanje ribogojnice. Od tu se sprehodimo do makadamske ceste 10 metrov višje, kjer zavijemo levo. Po nekaj 10 metrih hoje se povzpnemo nad zajezen izvir z velikim ribnikom. Po lastni volji se spustimo do njega. Ta kratek spust se ne da opraviti z vozičkom za otroke. Nato se po makadamski cesti sprehodimo do klopc z mizama tik ob reki Ribnici. Nahajata se nižje, 10 metrov naprej od mesta, kjer smo zavili levo do zajezenega izvira reke. Pozimi, ko je rastje ob reki Ribnici redkejše, se lahko sprehodimo tudi ob njenem desnem bregu tik pred drugo brvjo.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.