Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Sveta Ana nad Ribnico iz pred Jamarskega doma 1889 - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveta Ana nad Ribnico

Sveta Ana nad Ribnico je cerkev iz 16. stoletja. Pod njo je bilo v 15. stoletju kresišče kot del "ognjenega telefona", ki je potekal od Vinice v Beli krajini do Ljubljane in je obveščal o turških napadih. Sicer ima vrh Svete Ane še precej starejšo zgodovino. Že v halštatski železni dobi, približno 1000 let pred našim štetjem do časa zasedbe Rimljanov, je tu stalo utrjeno gradišče s ...

Zahtevnost: Lahka označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 920 m
Višina izhodišča: 565 m
Višinska razlika:
355 m

Izhodišče: Do Ribnice se pripeljemo po regionalni cesti Ljubljana Kočevje. Pred tablo Ribnica zavijemo levo za Obrtno cono(OC) Lepovče, Riko. Vozimo se preko OC vseskozi naravnost in na koncu zavijemo po prednostni cesti levo preko železniške proge. Nato nadaljujemo naravnost ob Riku do makadamske ceste. Po njej nadaljujemo še približno 1km. Pozorni smo na tablo, ki nas usmerja levo na makadamsko cesto proti Francetovi jami. Zavijemo nanjo in čez 20 m parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveta Ana nad Ribnico 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča nadaljujemo naprej po makadamski cesti. Že po približno 100 metrih se naši cesti iz leve strani priključi označena pešpot iz Ribnice. Hitro pridemo do Jamarskega doma 1889. Nadaljujemo mimo njega in na razcepu za njim sledimo markacijam po desni poti. Pešpot se vzpenja po gozdu zmerno strmo. Približno 20 minut hoje od izhodišča pridemo do široke makadamske ceste. Prečkamo jo in nekoliko levo sledimo markacijam na gozdno pešpot. Čez nekaj minut pridemo do travnate jase s sadnim drevjem. Pot nas vodi mimo kmetije. Za hišo nadaljujemo desno za smerokazi po široki pešpoti. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo. Na naslednjem razpotju ponovno zavijemo levo. Ko pridemo približno 40 minut hoje od izhodišča do učne table Doživljanje gozda postane pot nekoliko bolj strma. Približno 10 minut zatem pridemo do nekdanje oglarske kope. Sledimo naši poti, ki je občasno položna pa zopet nekoliko bolj strma. Približno slabih 15 minut zmerne hoje od oglarske kope pridemo do cerkve svete Ane nad Ribnico.
Tu se nam odpre razgled proti zahodu. Še zlasti se lepo vidijo hribi Stojne in Velike gore. Izlet lahko nadaljujemo do Sten svete Ane, ki je opisan posebej.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.