Meniji za izlete po regijah Slovenije

             

 Stene svete Ane iz pred Jamarskega doma 1889 - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Stene svete Ane

Stene Svete Ane je izlet v naravi in učna pot na poraščen vrh na katerem je geodetska točka in vpisna skrinjica. Vrh ni razgleden in se sosednji hribi Male gore ali ostalih pogorij ne vidijo. Opisani izlet je priročen podaljšek poti, če nam je po prihodu na razgledno Sveto Ano nad Ribnico ostalo še dovolj časa ali volje do hoje. Okoli cerkve je pot razgledna. Vidijo se hribi Stojne in Velike gore v ozadnju, Ribnica in Kočevsko-Ribniško podolje. Stene Svete Ane ležijo v subregiji Mala gora, Kočevski rog in Poljanska gora in v regiji Vzhodni Dinarski svet.

Zahtevnost: Lahka označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 964 m
Višina izhodišča: 565 m
Višinska razlika:
399 m

Izhodišče: Do Ribnice se pripeljemo po regionalni cesti Ljubljana Kočevje. Pred tablo Ribnica zavijemo levo za Obrtno cono(OC) Lepovče, Riko. Vozimo se preko OC vseskozi naravnost in na koncu zavijemo po prednostni cesti levo preko železniške proge. Nato nadaljujemo naravnost ob Riku do makadamske ceste. Po njej nadaljujemo še približno 1km. Pozorni smo na tablo, ki nas usmerja levo na makadamsko cesto proti Francetovi jami. Zavijemo nanjo in čez 20m parkiramo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveta Ana nad Ribnico 55 minut, Sveta Ana nad Ribnico - Stene Svete Ane 20 minut - skupaj 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča nadaljujemo naprej po makadamski cesti. Že po približno 100 metrih se naši cesti iz leve strani priključi označena pešpot iz Ribnice. Hitro pridemo do Jamarskega doma 1889. Nadaljujemo mimo njega in na razcepu za njim sledimo markacijam po desni poti. Pešpot se vzpenja po gozdu zmerno strmo. Približno 20 minut hoje od izhodišča pridemo do široke makadamske ceste. Prečkamo jo in nekoliko levo sledimo markacijam na gozdno pešpot. Čez nekaj minut pridemo do travnate jase s sadnim drevjem. Učna pot nas vodi mimo kmetije. Za hišo nadaljujemo desno za smerokazi po široki pešpoti. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo. Na naslednjem razpotju ponovno zavijemo levo. Ko pridemo približno 40 minut hoje od izhodišča do učne table Doživljanje gozda postane pot nekoliko bolj strma. Približno 10 minut zatem pridemo do nekdanje oglarske kope. Sledimo naši poti, ki je občasno položna pa zopet nekoliko bolj strma. Približno slabih 15 minut zmerne hoje od oglarske kope pridemo do cerkve svete Ane nad Ribnico.
Proti Stenam svete Ane nadaljujemo mimo planinske koče. Za njo zavijemo levo in nato takoj desno na široko pešpot. Po nekaj 100 metrih se prične položna pot zmerno vzpenjati. Dobrih 10 minut hoje od planinske koče pridemo do razpotja. Naravnost je Grmada in desno so Struge. Mi nadaljujemo levo proti vrhu Sten. Ožja in bolj strma pot nas pripelje na vrh v nekaj minutah. Vrh ni razgleden in se sosednji hribi Male gore ne vidijo.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.