Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

   Gočaj iz Blagovice za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Gočaj

Golčaj se ponaša s cerkvico svete Neže, ki velja za najstarejšo v Črnem grabnu. Cerkvica je znana tudi po najstarejšem zvonu na tem območju, saj je bil narejen v Benetkah že leta 1423, kar pomeni, da je cerkvica tu stala vsaj na začetku 15. stoletja. O tem, da je Gočaj zelo poseben hrib priča...

Vzpon na Golčaj je sorazmerno strm, a ni dolg, zato je primeren tudi za mlajše otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet na Golčaj je sorazmerno kratek, a je velik del vzpona dokaj strm. Kljub temu je pot primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Pri cerkvici bodo otroci našli obilo varnega prostora za igro. Še lažja pot do Golčaja se prične pri Borjah pri Mlinšah - veliko večino časa poteka po pretežno grebenski makadamski cesti. Opis izhodišče je v izletu Limbarska gora.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 417 m
Višina: 690 m
Višinska razlika na poti: približno 283 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avttocesti. Zapustimo jo na izvozu za Blagovico. Gledamo iz ljubljanske smeri zavijemo levo za Blagovico. Tik pred naseljem gremo pod avtocestnim nadvozom takoj za katerim bomo desno opazili moderen gasilski dom. Parkiramo desno na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma - na drugi strani lokalne ceste.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Blagovica - Golčaj: 35 minut. Krožen povratek po makadamski in asfaltirani cesti: 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od gasilskega doma gremo po lokalni vzpenjajoči cesti, kjer opazimo oznako za Golčaj in Limbarsko goro (marec, 2022). Cesta nas vodi skozi podvoz štajerske avtoceste. Hitro za tem nas planinska markacija usmeri levo na pešpot, ki je tu utrjena z lesenimi stopnicami in ograjo. Pot se vzpenja sorazmerno strmo in nas hitro pripelje do lokalne asfaltirane ceste. Gremo nekaj korakov levo in nato za planinskim smerokazom desno na strm kolovoz, ki nas vodi mimo vodne postaje. Kolovoz hitro zavije desno ter se nekoliko položi. Višje zavije levo in vzpon postane zopet precej strm. Višje nas pripelje do roba grape, kjer se držimo levo ter čez nekaj korakov ponovno levo in ponovno čez nekaj korakov desno - pri tem nas vodijo oznake za Golčaj (marec, 2022). Sedaj se ves čas držimo naše poti, višje se priključi gozdnemu kolovozu in nas pripelje do razpotja - desno Limbarska gora, levo cerkev na Golčaju in levo nazaj vrh Golčaj. Gremo proti vrh do katerega pridemo po dobri minuti ne prestrme hoje.
Na vrhu zavijemo desno na pešpot po kateri se spustimo cerkvice na Gočaju in razvalin stare mežnarije.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti pot, oziroma se lahko vrnemo tudi po krožni poti. V tem primeru gremo levo po makadamski cesti, oziroma kolovozu pod cerkvijo - ne v smeri Limbarske gore. Te makadamske ceste se držimo vse do lokalne asfaltirane ceste. Tu zavijemo levo in se nato po cesti vrnemo na izhodišče. Večinoma sorazmerno ozka cesta ni prometna in bomo na njej srečali le malo avtomobilov.