Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Almin dom na Svetini od gradu Prežin - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Almin dom na Svetini

Almin dom na Svetini stoji tik nad vasjo Svetina. Starosvetna hribovska vasica leži na nadmorski višini 683 m, med Romanco na desni in Velikim vrhom na levi strani. Območje spada v Posavsko hribovje in Vzhodni Alpski svet. Vas je etnografsko zanimiva in spomeniško zavarovana, saj je ohranila podobo še iz časa po požaru leta 1714. Celjski urbar iz leta 1480 prvič omenja kraj Pri vseh svetnikih, sicer pa domačini kraj imenujejo Svetje. Vasica je več let zapored dobila naziv najlepše slovenske vasi. Sredi vasi sta dve cerkvi. Mogočna in vredna ogleda je cerkev Svete Marije Snežne, ki z ohranjenimi strelnimi linami spominja na nekdanjo utrdbo. Na vaškem pokopališču je pokopana Alma Maksimiljana Karlin, svetovna popotnica, poliglotka, pisateljica, pesnica in zbirateljica. Znamenita in vredna ogleda je tudi cerkev Svetega Janeza, ki stoji na mestu nekdanjega srednjeveškega gradu Prežin. Ob vznožju nekdanjega gradu je votlina. Morda ostanek nekdanjega rova. Iz police nad cerkvijo se odpre zelo lep razgled. Ta cerkev je izhodišče opisane poti.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 779 m - maksimalna višina
Višina izhodišča: 492 m - minimalna višina 460 m
Višinska razlika:
480 m skupna dosežena višina

Izhodišče: Parkirišče ob vznožju cerkeve Svetega Janeza. Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje. Nato nadaljujemo proti Štoram. V Štorah zapeljemo čez železniško progo. Nadaljujemo po Železarski cesti mimo železarne in nato zavijemo levo na Cesto na Svetino. Ko pridemo v vas Šentjanž nad Štorami nadaljujemo po cesti. Na levi strani bomo na vzpetini opazili za drevjem skrito cerkev Svetega Janeza, kratko makadamsko pot, ki vodi do nje in zeleno rampo. Tu lahko parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Cerkev Svetega Janeza - Dom na Svetini 1 ura 30 minut, Dom na Svetini - Svetina 10 min, Svetina - cerkev Svetega Janeza 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S parkirišča ob cerkvi Svetega Janeza gremo po lokalni cesti proti Štoram. Gremo mimo hiš na desni strani. Ko pridemo do roba gozda zavijemo levo po travniku. Kmalu pridemo na makadamsko cesto. Hodimo po njej, dokler nas markacija ne usmeri levo ostro nazaj. Sledimo gozdni poti, ki po približno 400 m zavija desno. Pridemo do jasne in nadaljujemo po poti. Nato pridemo do manjše jase, kmalu do večje jase in do prve hiše. Nadaljujemo naravnost do prvega križišča, kjer zavijemo desno. Nadaljujemo po cesti mimo macesnov levo, kjer pridemo do smerokazov za Pot 23000 korakov. Nadaljujemo naravnost po poti. Gremo mimo smerokazov za Svetino, Tolsti vrh in Celjsko kočo in pridemo na Ramanco. Ob njenem vznožju stoji Almin dom na Svetini. Iz njega je lep pogled na vas Svetino pod njim.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti ali gremo po neprometni lokalni cesti in zaključimo pot krožno.

  Almin dom na Svetini se nahaja v osrednjem predelu Posavskega hribovja.