Sabotin

         

 Sabotin iz ceste nad Solkanom - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sabotin

Sabotin je 609 metrov visoka mejna razgledna vzpetina nad Solkanom. Nudi odličen razgled na Furlanijo, Sočo, goriško kotlino, Julijske Alpe, Banjšice in Trnovski gozd. Ob njegovem vznožju stoji Solkanski most z najdaljšim kamnitim lokom v svetovnem merilu. Preko Sabotina vodi meddržavna cesta v Goriška brda, ki je delno speljana tudi po italijanskem ozemlju. Iz vrha se vidi tudi Jadransko morje. Leži v subregiji Goriška brda, ki je del regije Mediteranski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 609 m
Višina izhodišča: 135 m
Višinska razlika:
474 m.

Izhodišče: Iz Nove Gorice vozimo proti Tolminu. Na koncu naselja Solkan vidimo levo znameniti Solkanski most. Peljemo se čez most. Po nekaj 100 metrih od mostu začne cesta serpentinasto zavijati desno navzgor. Na temu ovinku parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sabotin 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Ob cesti na njeni levi strani opazimo pohodno tablo, ki nas usmerja na Sabotin po njegovi južni poti. Po tej smeri gremo skozi gozd in kmalu pridemo do ceste, ki jo prečimo. Nadaljujemo po poti, ki je sedaj bolj ovinkasta. Po dobrih 35 minutah hoje pridemo na greben Sabotina. Pot je dobro označena in shojena in z orientacijo nimamo težav. S hojo nadaljujemo po grebenu in po približno 20 minutah pridemo na vrh razglednega Sabotina.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo pritisni: Sabotin
  Sabotin je priljubljen razglednik nad Sabotinom preko katerega vodi planinska pešpot.