Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Kostanjeviška jama od samostana Kostanjevica - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Kostanjeviška jama

Predlagani sprehod nas popelje od kostanjeviškega samostana do Kostanjeviške jame. Pot je primerna tudi kot družinski izlet z vozičkom za otroke, saj poteka po makadamski in lokalni asfaltni cesti. Na poti se lepo vidi hribovje Gorjancev, samostan iz zadnje strani ter okoliške vasi. Poleg jame je na koncu zatrepne doline kraški izvir potoka Studena, ki je še dodatni razlog za opisani izlet. Sprehod leži v regiji Dolenjska in podregiji Novomeško-Krška.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 180 m
Višina izhodišča: 163 m
Višinska razlika:
17 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Zapustimo jo na izvozu Dobruška vas, Šentjernej. V prvem križišču zavijemo desno proti Šentjerneju. Peljemo se preko Dobrave, Dram, Roj do Šentjerneja. V Šentjerneju v krožnem križišču zavijemo naravnost proti Pleterjem in na večjem semaforiziranem križišču zavijemo levo. Peljemo se preko Gornje Prekope in Dob. V Kostanjevici v krožnem križišču nadaljujemo naravnost in sledimo tablam za Kostanjeviški grad - Forma Vivo. V večjem križišču zavijemo desno proti gradu - samostanu, kjer parkiramo na parkirišču pred parkom samostana.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Kostanjeviška jama 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo levo po mostu čez potok Obrh in takoj zatem zavijemo levo na makadamnsko cesto. Po njej hodimo dober kilometer vse do asfaltne ceste, kjer nadaljujemo desno. Te ceste se držimo vse do njenega konca, ki ga dosežemo čez slab kilometer.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.