Meniji za izlete po regijah Slovenije
         
 
 Zijalo od zadnjega mlina - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Zijalo

Zijalo je 35 metrov visoka pečina na koncu zatrepne doline, pod katero reka Temenica po krajšem podzemnem toku drugič privre na dan. Pod pečino je visokovodni bruhalnik. Stalni izviri so nižje ob strugi. V steni nad izvirom sta dve manjši kraški jami, Fantovska luknja in Ajdovska jama. Povezani sta z ljudskimi legendami.Opisana pot Zijalo predstavlja zanimiv sprehod, oziroma ...

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 248 m
Višina izhodišča: 236 m
Višinska razlika:
12 m

Izhodišče: Vozimo po Dolenjski avtocesti. Iz ljubljanske smeri ni najbližja pot, je pa morda najlažje najti izhodišče, če avtocesto zapustimo na izvozu Trebnje-vzhod. Pridemo do lokalne ceste, kjer zavijemo levo. Nato nadaljujemo po tej cesti. Kmalu pridemo do prvih hiš, kjer začne cesta zavijati desno.Nadaljujemo skoraj povsem do avtocestnega viadutka, kjer zavijemo levo in po nekaj sto metrih pridemo v Gorenje Ponikve. Po cesti nadaljujemo mimo gostilne Rakar. Ko pridemo po slabih 4 kilometrih do oznak za kamnolom na naši levi strani nad katerim stoji cerkev Svete Ane smo sedaj pozorni na tablo, ki nas desno usmeri proti Zijalu. Do te table imamo še dober kilometer vožnje. Sedaj se držimo desno. Kmalu pridemo v vas. Nadaljujemo z vožnjo naprej. Po ozki cesti se vijugasto in strmo navzdol spustimo do reke Temenice. Kmalu pridemo do prvih mlinov. Parkiramo pred mostom čez reko pred tablo, ki nas usmerja levo na pešpot proti Zijalu.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Zijalo 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Zijalo je še posebej atraktivno ob visokih vodah.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo po peš poti na katero nas je usmerila že omenjena tabla. Hodimo po desnem robu travnika vendar zelo hitro pridemo v gozd. Hodimo ob reki Temenici mimo manjših kraških izvirov, klopc in informativnih tabel. Do pečine in bruhalnika Zijalo pridemo po 5-10 minutah hoje in ga ne moremo zgrešiti. Brv čez reko omogoča, da se sprehodimo tudi po drugem strani soteske. Na levem bregu reke je nekdanji mlin. Njegova okolica je zelo lepo in atraktivno urejena. Celotna okolica daje ob visokih vodah vtis sprehoda po zelo lepo urejenem vodnem parku.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.