Meniji za izlete po regijah Slovenije

 

  Mali Draški vrh s smučišča na Rudnem polju - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mali Draški vrh

Mali Draški vrh je kar nekoliko zapostavljena gora. Njen neposredni sosed je Viševnik, ki pobere večino obiskovalcev. Zadnji del poti, vzpon na sam vrh, je strmo brezpotje, ki zahteva nekaj občutka, da ne zaidemo iz prave smeri. Med potjo imamo na voljo dovolj oprijema. Gora se dviga vrtoglavo visoko nad Krmo, ki od tu pokaže vso svojo lepoto. Z Malega Draškega vrha se lepo ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Zahtevna neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi poleg čelade tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2132 m
Višina izhodišča: 1398 m
Višinska razlika:
734 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu za Lesce. Zapeljemo se na Bled, kjer smo na semaforiziranem križišču pozorni na table, ki nas desno usmerijo proti Pokljuki. Peljemo se skozi Gorje in mimo Zatrnika do Rudnega polja na Pokljuki. Zapeljemo se do zadnje hiše vojašnice in takoj za njo zavijemo desno na makadamsko cesto. Čez nekaj 100 metrov pridemo do lovske koče ob vznožju smučišča, kjer parkiramo. Parkiramo lahko tudi na velikem parkirišču nasproti vojašnice.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Smučišče na Rudnem polju - Mali Draški vrh 3 ure. Mali Draški vrh - smučišče na Rudnem polju preko Jezerc 2 uri 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se pot priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Vzpenjati se pričnemo ob levem robu smučišča. Kmalu prečkamo makadamsko cesto in nadaljujemo vse do vrha spodnje smuščarske proge. Tu smučišče zavije levo in ponovno nadaljujemo ob levi strani zgornje bolj strme smučarske proge vse do njenega vrha. Za njo nadaljujemo po široki s skalami posuti pešpoti, ki nas vodi po manjši in strmi dolini nad smučiščem. Vzpenjamo se direktno v pobočje in hitro pridobivamo na višini. Nato pridemo na predel nad strmim pobočjem, kjer se teren povsem položi. Hitro ga prečkamo in na njegovem robu pridemo do razpotja, kjer gre desno pot proti Blejski koči na Lipanci. Desno gre pot tudi na Viševnik in Mali Draški vrh preko Kačjega roba in Srenjskega prevala. Mi tu nadaljujemo levo proti Viševniku, kot kažejo table. Pot je ponovno precej strma in po dobrih desetih minutah hoje pridemo na travnat preval, kjer pot zavije desno. Nad sabo že vidimo vrh Viševnika. Pot nas sprva vodi zložno skozi ruševje, sčasoma pa postane bolj strma in kmalu nas pripelje nad ruševje. Pred sabo imamo samo še strma travnata pobočja pod vrhom. V okljukih se povzpnemo na greben, kjer pot zavije levo. Po morda 10 minutah grebenske, tik pod vrhom tudi strme hoje pridemo na Viševnik. Vrnemo se nekaj metrov navzdol iz vrha in nadaljujemo desno. Sprva hodimo po ozkem grebenu, kjer prečimo strma travnata pobočja. Nato se pot obrne proti severu in pričnemo se spuščati proti Srenjskemu prevalu med Malim Draškim vrhom in Viševnikom. Ta predel poti je krušljiv in strm in na posameznih predelih si po potrebi pomagamo z rokami. Tik nad prevalom je kratek in neizpostavljen predel, kjer je potrebno kratko poplezati, kar pa nam ne povzroča težav. Do Srenjskega prevala smo potrebovali slabe pol ure hoje.
Gremo naprej čez preval in v nekaj minutah pridemo do označenega razpotja, kjer gre levo pot proti Studorskemu prevalu in Triglavu in neoznačena pot proti Velikemu Draškemu vrhu. Desno gre pot proti Blejski koči na Lipanci. Mi nadaljujemo naravnost po neoznačeni poti proti pobočju Malega Draškega vrha. Pot je sprva še nekoliko vidna in se ji da slediti. Vodi po ozkih in kratkih ovinkih precej direktno v strmo in krušljivo pobočje ob in po neizraziti grapi. Pot približno prvo tretjino vzpona zavija nekoliko desno, nato se v drugi tretjini obrne levo in na temu predelu je tudi grapa že bolj izrazita, medtem ko se pot izgublja. Na temu predelu tudi sam vzpon postane precej strm. Na zadnji tretjini vzpona se vzpenjamo ponovno desno. Še vedno smo v isti grapi, ki se proti vrhu precej zoža. Sledimo ji vse do vrha grebena. Na greben Malega Draškega vrha se povzpnemo v čez celo pobočje razpotegnjenem S-u, kar se še posebej dobro vidi z Viševnika. Pot večinoma nudi dober oprijem, je pa precej krušljiva in še posebej na strmejših predelih obstaja velika nevarnost zdrsa.
Nad grapo lahko zavijemo desno proti vzhodnemu vrhu do katerega nas loči kratko plezanje po izpostavljenem grebenu ali pa gremo levo proti nekoliko višjemu zahodnemu vrhu. Sprva se nekoliko spustimo, nato pa po precej izpostavljenem grebenu hitro povzpnemo na razgleden vrh.

Sestop: Z Malega Draškega vrha se na Srenjski preval vrnemo po isti poti. Gremo mimo razpotja naprej po prevalu do nadelane poti, ki vodi desno proti dolini Jezerce. Neoznačena, vendar dobro nadlana pot nas vodi po dokaj strmem in travnatem pobočju med Malim Draškim vrhom in Viševnikom. Pot je peščena in občasno nevarna za zdrs. Proti dnu doline se položi in končno povsem zravna. Od Srenjskega prevala do Jezerca hodimo približno 20 minut. V dolini pridemo do razpotja, kjer gre desno pot proti Studorskemu prevalu, Triglavu in Vodnikovemu domu. Mi tu zavijemo levo proti Rudnemu polju. Po morda 10 minutah zložnega spusta pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre desno pot proti Planini Konjščici in Koči na Uskovnici. Mi gremo levo ponovno proti Rudnemu polju do katerega imamo še približno eno uro hoje. Pot se zlagoma spušča. Občasno je utrjena z debli in stopnicami. Na posameznih predelih se povsem položi ali pa se moramo kratko povzpeti. Zadnji del poti nas vodi skozi gost iglast gozd. Ko pridemo do makadamske ceste zavijemo levo in po morda 20 metrih desno nazaj v gozd, skozi katerega hitro pridemo na makadamsko cesto. Tu zavijemo desno in do izhodišča imamo še morda eno minuto hoje.