Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Tosc z Rudnega polja za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Tosc

Tosc je izredno lepa gora, ki nas ob prvem obisku preseneti s svojim prostranim položnim travnatim svetom, ki se pred nami odpre že nad spoštljivimi 2200 metri nadmorske višine. Še posebej zato, ker so vrhovi sosednjih prav tako precej priljubljenih gora precej zašiljeni in nič kaj prostrani. ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka označena pot. Orientacija utegne biti v megli na vršnih travnatih pobočjih Tosca precej težavna.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Tosc: 2275 m
Izhodišče: 1347 m
Višinska razlika na poti: 1025 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu za Lesce. Zapeljemo se na Bled, kjer smo na semaforiziranem križišču pozorni na table, ki nas desno usmerijo proti Pokljuki. Peljemo se skozi Gorje in mimo Zatrnika do Rudnega polja na Pokljuki, kjer parkiramo na velikem in plačljivem parkirišču nasproti vojašnice.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Tosc: 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, v suhem. Pozimi obvezno cepin, dereze.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej po široki makadamski cesti nasproti parkirišča. Nanjo nas usmerijo oznake za Viševnik in Triglav. Te ceste se držimo približno 10 minut, do smučišča, kjer se na razpotju držimo levo za Studorski preval, desno gre smer za Viševnik. Še naprej hodimo po makadamski cesti. Čez nekaj minut pridemo do razpotja makadamskih cest, kjer nas planinske oznake ponovno usmerijo levo na makadamsko cesto. Po dobrih 5 minutah hoje pridemo do planinskih oznak, ki nas usmerijo desno na planinsko pešpot proti Studorskemu prevalu.
Široka in dobro nadelana pešpot se pretežno zmerno vzpenja skozi smrekov gozd. Više se med prečenjem nekaj metrov globokega roba odpre razgled na Spodnje Bohinjske gore. Hitro za tem gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za planino Konjščico, medtem ko gremo mi naprej po naši poti desno navzdol. Teren je sedaj nekaj časa precej položen, a se prične pot višje ponovno vzpenjati. Občasno je vzpon nekoliko bolj strm, pot pa utrjena z lesenimi bruni. Višje pridemo do razpotja, kjer gre levo smer za planino Konjščico in Kočo na Uskovnici, medtem ko se mi držimo smeri desno za Studorski preval in Vodnikovo kočo. Po dobrih 5 minutah hoje pridemo do razpotja na robu doline, oziroma planine Jezerce. Tu je desno smer za Srenjski preval in Viševnik in levo za Studorski preval.
Pot je prvih nekaj 10 metrov položna, nato pa se pričnemo zmerno strmo vzpenjati po pobočju pod Studorskim prevalom. Občasno gruščnata pot nas po približno 30 minutah zmerne hoje pripelje na Studorski preval. Tu je levo neoznačena smer za Ablanco in desno neznačena pešpot za Veliki Draški vrh in še bolj desno označena pešpot za Srenjski preval, medtem ko je naravnost navzdol smer za Vodnikov dom in Triglav ter s tem tudi za Tosc.
Pot se pod Studorskim prevalom sprva sorazmerno hitro spušča, nato pa se položi. Sledi dolgo pretežno precej položno prečenje pobočij, sprva Velikega Draškega vrha in nato Tosca. Zelo razgledna pot nas vodi skozi zaplate ruševja in ko pridemo do razglednih travnatih pobočij Tosca postanemo pozorni na neoznačeno stezico, ki se desno odcepi od naše poti. Ob njej se nahaja slaba klop - skala na kateri so bile oznake za Tosc so bile prikrite z barvo (oktober, 2022). Nekaj metrov naprej gre levo navzdol smer za Uskovnico.
Zavijemo desno na neoznačeno stezico, ki se v dolgih okljukih vzpenja v travnato pobočje Tosca. Sprva zmeren vzpon postane višje strmejši, travnata pobočja pa postanejo bolj skalnata. Višje se pot obrne levo, čemur sledi krajše prečenje. Nato pot zavije desno, teren pa se precej položi. Sledi hoja po vršnem travnatem položnem terenu Tosca. Ko se višje teren še dodatno položi hitro pridemo na travnat plato, oziroma predvrh Mali Tosc. Tu se odpre izjemen razgled na Triglav in sosednje gore. Pot nas vodi preko položnega terena mimo manjše kali ter ob robu velike vrtače do sedelca nekaj minut pod vrhom Tosca. Na sedelcu zavijemo levo in se po travnatem pobočju vzpnemo na razgleden Tosc.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.