Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Okrešelj za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Okrešelj

Dom na Okrešlju, oziroma prvi predhodnik današnjega Frischaufovega doma na Okrešlju je tu stal že daljnega leta 1876. Zgradilo ga je Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Leta 1899 je slovensko planinsko društvo uspelo postaviti delavsko kočo, saj je bila prva premajhna za nemško-avstrijske in slovenske planince, ali pa slednji niso bili zaželjeni v njej, kot npr. v domu Planika ...

Okrešelj

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, a le če so vajeni hoje. Na poti je potrebno na več mestih nekaj korakov poplezati, vzpenjamo se po strmih lesenih stopnicah, po brvi prečkamo hudourniško strugo Savinje. Vsi nekoliko bolj zahtevni deli so zavarovani, pot pa nam ne bo delala nobenih preglavic, saj ni na nobenem mestu izpostavljena. Pri otrocih moramo najbolj paziti, da jih ne premami radovednost pogledati preko roba 90 metrske stene ob kateri se zliva voda kot slap Rinka, saj nas mimo njega vodi pot. Plezalni podvigi na poti k izviru bodo otrokom zelo všeč, a le če so vajeni hoje, saj je vzpon sorazmerno strm in visok.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Okrešelj: 1396 m
Izhodišče: 1005 m
Višinska razlika na poti: približno 390 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Luče, preko Kranjskega raka in Podvolovjeka, ali preko Ljubnega ob Savinji, kjer gremo naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo do križišča, kjer gre levo cesta v Logarsko dolino. Tu, če je potrebno plačamo vstopnino za dolino ter se zapeljemo naprej po cesti. Peljemo se do parkirišča pred Kočo pod slapom Rinka kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem utegne biti precej spolzko.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: S parkirišča se sprehodimo do Koče pod slapom Rinka. Od tu sledimo planinskim markacijam, ki nas vodijo po široki markirami pešpoti. Držimo se je vse do vznožja Rinke pod Orlovim gnezdom. Nato se spustimo navzdol in desno zavijemo na brv po kateri prečkamo reko Savinjo. Vzpenjati se pričnemo po dokaj strmi in skalnati poti. Že precej višje, po krajšem prečenju pod manjšo steno, se po lesenih stopnicah (avgust, 2021) povzpnemo do Savinje, ki se desno preko roba 90 meterske navpične stene spušča kot slap Rinka. Savinjo tu ponovno prečkamo po krajši brvi za katero se vzpenjamo po dolgih lesenih stopnicah. Ponovno sledi dokaj strm predel, ki je na krajšem mestu varovan s skobami. Tu je potrebno nekaj korakov tudi poplezati. Temu plezalnemu predelu se lahko izognemo tako, da gremo nekaj metrov pod njim levo ob strugi Savinje. Višje se poti združita in kmalu za tem pridemo do izvira Savinje, ki je označen z rdečim napisom na večji skali (avgust, 2021). Pot tu zavije levo in se prične sorazmerno strmo vzpenjati skozi gozd, a se že po nekaj minutah položi. Po nadaljnih dobrih 10 minutah hoje skozi gozd pridemo do Doma na Okrešlju, ki je naš cilj.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.