Družinski izleti

Družinski izleti

Velika Špička

Velika Špička nas pričaka z udobnim stolom ob katerem se nahaja planinska vpisna skrinjica. Preko Špičke vodi krožna planinska pot, zato je izlet precej razgiban in zanimiv. Če otroci niso vajeni hoditi se na pot odpravimo iz naselja Selšček. Tako si še vedno krožen izlet nekoliko skrajšamo.

Preberi več...

Sedlo Isteje

Razgledno sedlo Isteje se nahaja na severnem robu planote Golte. Do njega se povzpnemo preko sedla Kal, ki je stična točka planote s Smrekovškim pogorjem. Na sedlu bodo družine z otroki našle obilo varnega prostora za igro, saj se na južni strani Isteje nahaja prostrana Hleviška planina.

Preberi več...

Koča na Travniku

Koča na Travniku se nahaja na robu zgornjesavinjske razgledne planine Široka trata, na zahodnem predelu Smrekovškega pogorja in pod izjemnim vrhom Veliki Travnik. Če je naše izhodišče za izlet pod prevalom Hlipovec je planina zelo lahko dostopna, zato je primerna tudi za mlajše otroke, ki so vajeni hoditi.

Preberi več...

Veliki Travnik - Turnovka

Veliki Travnik domačini imenujejo tudi Turnovka. Vrh se nahaja na zahodnem predelu Smrekovškega pogorja ter nad planinsko Kočo na Travniku. Lepo zaobljen vrh je znan po manjšem mokrišču, kjer rastejo šotni mahovi, mimo katerega vodi planinska pešpot.

Preberi več...

Komen

Komen je najvišji vrh Smrekovškega pogorja. Je izvrsten razglednik s katerega se vidij najvišji vrhovi Koroške. Pod njim se nahaja prostrana planina z majhno kapelico svetega Cirila in Metoda.

Preberi več...

Črno jezero

Skrivnostno Črno jezero se imenuje tudi Končnikova mlakuža. Nahaja se na strmih severnih pobočjih Smrekovškega pogorja, do njega pa iz štajerske strani vodi slabo označena pešpot. Pri samotnem jezercu nas nas preplavi samota in globina odmaknjenega gozda.

Preberi več...

Krnes

Krnes je manj izrazit vrh na Smrekovškem pogorju. Označuje ga ploščata, zaobljena skala in manjša razgledna planina, ki pa se počasi zarašča. Nanj se od Doma na Smrekovcu odpravimo tudi z mlajšimi otroki.

Preberi več...

Matkov kot

Matkov kot je ena izmed najbolj odročnih alpskih dolin pri nas. Kljub temu se bodo otroci povzpeli visoko po dolini vse do manjšega slapu, kjer se bodo v poletnih vročih dneh z nekaj naše pomoči osvežili z mrzlo gorsko vodo.

Preberi več...

Okrešelj

Izlet na Okrešelj velja za zahtevnega, a ga bodo otroci, ki so vajeni hoje brez večjih težav prehodili. Na Okrešlju nas pričaka lep pogled na najvišje gore Savinjskih Alp.

Preberi več...

Sveti Primož nad Ljubnim

Sveti Primož nad Ljubnim se ponaša s cerkvico na robu razglednega travnika, kjer se odpre izvrsten razgled na zgornjo dolino reke Savinje in okoliška hribovja.

Preberi več...

Izvir Savinje

Na poti k izviru Savinje bodo otroci plezali po skalah, prečili strugo po brvi in se vzpenjali po strmih, a zavarovanih lesnih stopnicah. Če so vajeni hoje jim bo izlet zelo všeč.

Preberi več...

Slap Rinka

Slap Rinka je v poletnih mesecih s svojo pršečo vodo prava atrakcija za otroke. Njegova voda pada ob 90 metrov visoko steni na koncu doline v prelepem naravnem amfiteatru.

Preberi več...

Nazarje

Nazarje so ponašajo s samostanom vrh griča ter srednjeveškim gradom na sotočju Savinje in Drete. Sotočje je zagotovo najlepši del mesta in tudi opisanega izleta.

Preberi več...

Šunikov vodni gaj

Šunikov vodni gaj je izdolbel potok Lepenjica, ki se peni preko številnih slapišč. Pravijo, da kaplice pršeče vode na nas prenašajo pozitivne zemeljske energije, ki tu v izobilju vrejo na površje. Krožna pot nas vodi tudi mimo številnih korit in globokih korit in bistrih tolmunov.

Preberi več...

Sveti Lenart na Rebri

Sveti Lenart na Rebri je skrita cerkvica visoko na pobočjih pod Krvavcem. Do nje nas pripelje lahka krožna pot, ki je primerna tudi za najmlajše otroke.

Preberi več...

Čezsoča

Izlet po okolici Čezsoče nas popelje ob reki Soči, kjer nas več stezic pripelje na njen breg. Poleti je tu njena struga nizka, zato lahko po mili volji brodimo po njeni vodi, medtem ko bodo otroke pritegnili veliki zaobljeni prodniki s katerimi bodo gradili jezove.

Preberi več...

Koča na Hleviški planini

Planinska koča na Hleviški planini je cilj številnih tekačev in kolesarjev iz Idrije, medtem ko se preostali planinci odpravimo višje na samo goro. Otrokom bo pri koči še posebej všeč otroško igrišče.

Preberi več...

Velika korita Soče

Velika korita Soče so eden izmed naravnih biserov Slovenije. Nahajajo se tik pred vhodom v dolino Lepene v bovškem predelu Julijskih Alp. Globina korit močno niha, odvisno od vodostaja. Tako so v sušnih obdobjih globoka do 15 metrov, medtem ko so po daljših deževjih lahko povsem preplavljena.

Preberi več...

Hleviška planina

Hleviška planina je mestni vrh Idrijčanov. K temu zagotovo pripomore šnapcomat, ki nas pričaka na vrhu, oziroma zelo lepi razgledi proti Trnovskemu gozdu :). Pot nas vodi tudi mimo planinske koče, kjer si lahko z dobro hrano privežemo od hoje utrujeno dušo.

Preberi več...

Idrijska Bela

Idrijska Bela je manjša vas, ki se nahaja v krajinskem parku Zgornja Idrijca, ki se ponaša z neokrnjeno in divjo naravo. Znana je predvsem po naravnem kopališču Lajšt, ki v vročih poletnih dneh privablja številne obiskovalce.

Preberi več...

Pot ob Rakah

Pot ob Rakah je naravoslovna učna pot, ki nas popelje ob dolgem vodnem kanalu, ki še vedno napaja bližnjo hidroelektrarno. Položno pot bodo prehodili tudi najmlajši otroci, primerna pa je tudi za voziček za otroke.

Preberi več...

Stari grad Haasberg

Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem se nahaja na mestu nekdanje utrjene rimske postojanke. Izlet na vrh se prične pri dvorcu Haasberg, ki ga je v 17.stoletju nasledil. Danes so od gradu ostali le skromni zaraščeni ostanki.

Preberi več...

Tabor nad Erzeljem

Tabor nad Erzeljem je manjši zaselek vrh razglednega griča. Na njem se nahaja cerkev svetega Mihaela pri kateri se odprejo izvrstni razgledi na Vipavska brda. Izlet lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Preberi več...

Trška gora

Trška gora je najbolj znana dolenjska vinska gorica po kateri nas popelje krožna pešpot. Na vrhu se nahaja cerkev Marijinega rojstva pri kateri se odpre izvrsten razgled na južno dolenjsko pokrajino.

Preberi več...

Škocjanske jame

Škocjanske jame so najlepše s Štefanjinega razgledišča. Pred nami so odpre velika udorna jama, ki jo na Veliko in Malo dolino deli naravni most. Globoko pod nami preko več brzic in slapa reka Reka dokončno ponikne v podzemlje.

Preberi več...

Škocjan

Škocjan je majhna vasica preko katere vodi krožna pešpot v obliki srca. Izlet se ponaša z izvrstnimi razgledi na pokrajino Brkinov, na prepadne stene in brezna ter tesne soteske, ki jih je izdolbla znamenita reka Reka.

Preberi več...

Tigrovska pot Ocizla - Beka

Tigrovska pot nas vodi preko dveh primorskih vasic Ocizla in Beka ter mimo številnih jam. Po jami Blažev spodmol se lahko sprehodimo, medtem ko nas Miškotova jama navduši z naravnim mostom in stebrom. Maletova jama se ponaša s ponornim slapom.

Preberi več...

Žeželj

Žeželj se ponaša z romarsko cerkevijo Matere Božje, ki velja za eno najlepše okrašenih na Slovenskem. Na vrh s katerim je povezanih več legend nas pripelje učna pot, krožno pa se vračamo ob križevem potu. Tu bomo deležni tudi izvrstnega razgleda na dolino reke Kolpe in okoliška gričevja.

Preberi več...

Sveti Miklavž nad Vipavo

Cerkvica svetega Miklavža nad Vipavo je priljubljen izletniški cilj tako številnih izletnikov, pohodnikov, ki se vračajo z daljših poti po Nanoški planoti, gorskih kolesarjev pa tudi športnih plezalcev. Pot do cerkve ni strma, zato jo bodo prehodili tudi mlajši otroci.

Preberi več...

Kočevsko jezero

Kočevsko jezero je eno najglobjih in čistejših jezer v Sloveniji. Okoli njega vodi lepa in položna krožna pot, ki jo lahko prehodimo tudi z vozičkom za otroke, oziroma je primerna tudi za najmlajše otroke, ki so dobro shodili. Še posebej nas bo navdušila "savana" okoli jezera.

Preberi več...

Očna

Očna je manj znan hrib na pogorju Kolovrata. Do njega vodi zelo razgibana pešpot, ki nas vodi mimo znamenitega Devetega konfina. Med izletom bomo šli mimo številnih vojaških jarkov in ostalih ostankov iz prve svetovne vojne.

Preberi več...

Ježa

Ježa je razgleden hrib s katerega se odpre izvrsten razgled na Severno Primorska hribovja. S hojo pričnemo pri Planinskem domu pod Ježo. Sicer kratko pot lahko podaljšamo s krožnim povratkom po panoramski cesti priljubljeni med kolesarji.

Preberi več...

Na gradu

Na gradu je razgleden vrh na severno primorskem pogorju Kolovrat. Hrib preko katerega gre državna meja z Italijo je znan po rovih in bunkerjih iz prve svetovne vojne. Opisana krožna pot nas vodi preko več vrhov in je zelo razgledna.

Preberi več...

Marijino Celje

Marijino Celje je velika romarska cerkev sicer posvečena svetemu Zenonu. Na kratek izlet se odpravimo iz Liga na Kanalskem Kolovratu. Pri cerkevi se odprejo široki razgledi, otroci pa imajo dovolj prostora za varno tekanje in igro.

Preberi več...

Globočak

Globočak se ponaša z razgibano krožno potjo, ki nas preko razgledne vasi Srednje na Kolovratu pripelje na izhodišče. Na vrhu se je med prvo svetovno vojno nahajala italijanska topniška postojanka. Razgled se proti jugu odpre vse do morja.

Preberi več...

Krčnik

Krčnik je slikovita soteska na severnem predelu Goriških Brd,ki jo je izdolbel potok Kožbanjšček. Znan je po zelo lepem in elegantno obrušenem naravnem mostu ter velikih kotlicah. Potok je zelo pomemben tudi v evropskem merilu, saj v njem živi nadvse redka primorska podust.

Preberi več...

Slap na reki Idriji

Slap na reki Idriji in velik zelen tolmun v katerega pada nas bosta presenetila s svojo lepoto. Krožen izlet nas popelje tudi preko zelo lepega zaselka Močila, kjer se odpre izvrsten razgled na dolino te severnoprimorske reke.

Preberi več...

Besnica

Na krožno pot nad Besnico se odpravimo z otroki, ki so vajeni hoje, sicer se na prevalu Pečar obrnemo in na izhodišče vrnemo po isti poti. Na razgledišču na Kašeljskem griču se lepo vidi slikovita soteska te doline.

Preberi več...

Žagarski vrh

Žagarski vrh je zaobljen razgleden hrib na katerem se nahaja Dom radioamaterjev. Do njega vodi cesta, zato ni priljubljen samo med pohodniki temveč tudi med kolesarji in motoristi. Nahaja se visoko nad ljubljanskim vzhodnim obrobjem.

Preberi več...

Babna gora

Babna gora je manj znan hrib nad Sostrim na vzhodnem ljubljanskem obrobju. Velik del poti sledimo Kostanjevi pohodni poti. Krožna pot je večinoma zložna in zato primerna tudi za mlajše otroke.

Preberi več...

Trubarjeva domačija

Trubarjeva domačija se nahaja na robu naselja Rašica. Kraj je preplet stare kmečke arhitekture, negovanega parkovnega gozda in pravljično lepega vodnega toka zelene reke Rašice.

Preberi več...

Velike Lašče

Velike Lašče so dale ime Velikolaščanski pokrajini. Na izletu sledimo Kulturni poti, ki nas preko vasi Pušče pripelje v slikovito dolinico Peči s kraškim izvirom potoka pod visokimi navpičnimi stenami.

Preberi več...

Veliki Osolnik

Veliki Osolnik je razgleden hrib na vzhodnem predelu Krimskega hribovja. Na poti na njegov prostran vrh se odpirajo izvrstni razgledi na Kamniške Alpe. Pot nanj bodo zmogli prehoditi otroci star štiri leta ali več.

Preberi več...

Sveta Marjeta na Golem

Sveta Marjeta se nahaja na vzhodnem obrobju Krimskega hribovja. Pot do nje je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari vsaj 4 leta. Sicer neoznačena pot do cerkve je zelo razgibana in slikovita.

Preberi več...

Ključ

Ključ je manj znan gozdnat vrh v južnem predelu Polhograjskega hribovja. Pod vrhom se nahaja Partizanski dom mimo katerega vodi krožna pešpot opisana v izletu. Z avtom se lahko zapeljemo visoko pod vrh, a je cesta zaradi strmine primerna za terenska vozila.

Preberi več...

Sveta Trojica nad Vrhniko

Sveta Trojica nad Vrhniko je priljubljen sprehajalni cilj Vrhničanov. Na vrh griča z veliko belo cerkvijo vodi več poti, vse pa so primerne tudi za mlajše otroke. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke.

Preberi več...

Ljubljanski vrh

Ljubljanski vrh ima opisani dve izhodišči. Izhodišče nad Verdom nam precej skrajša pot in je primerno tudi za otroke stare 3 do 4 leta. Na vrhu je najlepše pozimi, ko se med golim drevjem odpirajo izvrstni razgledi daleč preko meja osrednje Slovenije.

Preberi več...

Izviri Ljubljanice

Izviri Ljubljanice so zlasti ob visokih vodah zelo slikoviti. Krožna pešpot nas vodi mimo Močilnika in po visokem robu Menišije, s katerega se spustimo v Retovje. Tu je več izvirov imenovanih Veliko okence, Malo okence, izvir Pod skalo in izvir Pod orehom.

Preberi več...

Debevčev mlin

Debevčev mlin, ki mu pravijo tudi Samotni mlin se nahaja poleg izvira potoka Oševek. Ta velja za zdravilnega, saj naj bi ga žegnal znameniti čudodelnik in zdravilec Jurij Humar. Danes mlin ne melje več žita, zato pa je priljubljen izletniški cilj, kjer bomo srečali tudi številne družine z otroki.

Preberi več...

Klobuk

Klobuk je nizek in zelo priljubljen grič na zahodnem obrobju Ljubljane. Nanj vodi več pešpoti, najbolj priljubljena pa je ta, ki vodi z Bokalc. Tik pod široko zaobljenim travnatim vrhom je koča lovskega društva Dobrova.

Preberi več...

Sveti Tomaž nad Praprotnim

Sveti Tomaž nad Praprotnim je cerkvica znana zaradi številnih fotografij na katerih je slikana s Kamniškimi gorami v ozadju. Do nje se sprehodimo po gozdni makadamski cesti, ki nas pripelje do razglednega slemena na katerem stoji cerkev.

Preberi več...

Lavričeva koča na Gradišču

Lavričeva koča se nahaja na Gradišču, hribu nad Stično, kjer je bila nekoč prazgodovinska naselbina. Danes je planinska koča priljubljen cilj številnih pohodnikov iz okoliških pa tudi bolj oddaljenih krajev.

Preberi več...

Izvir Frančiška

Izvir zdravilne vode Frančiška se nahaja v dolini Stiškega potoka pri zaselku Metnaj. Do izvira vodi položna makadamska cesta, ki je primerna tudi za otroke, ki so dobro shodili. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke.

Preberi več...

Bajdinški potok

Bajdinški potok teče po ozki grapi pod turjaškim gradom. Družinski izlet nas vodi mimo kapele v kateri je shranjeno srce turjaškega grofa ter v nadaljevanju ob njegovem spodnjem toku. Tu se nahaja nekaj slikovitih, a nizkih lehnjakovih slapišč.

Preberi več...

Piramida na Liscu

Piramida je najvišji vrh vinske gorice Lisec, ki se nahaja sredi dolenjske Suhe krajine. Po izletu nas vodi razgledna krožna pot, ki nas pripelje tudi do samotne cerkvice svetega Križa. Nahaja se na bregu vrh skrite košenice.

Preberi več...

Grad Turjak

Grad Turjak je eden najpomembnejših gradov na Slovenskem. Kljuboval je turškim napadom in kmečki vojski in še vedno kaže svojo silno moč in trdnost. Danes se v grad pri katerem raste mogočna lipa počasi vrača življenje in je cilj številnih nedeljskih izletnikov in ljubiteljev zgodovine.

Preberi več...

Kobilji curek

Kobilji curek je najvišji slap na Dolenjskem. Približno 50 metrov do slapa nas vodi pretežno zložna makadamska cesta, zato se lahko na izlet odpravimo tudi z vozičkom za otroke. Na poti se nahaja Geološka pot, gremo pa tudi mimo Rimskega zidu.

Preberi več...

Triglavska jezera

Lahka visokogorska tura do Triglavskih jezer primerna za otroke stare 7 let ali več. Pot nas vodi po enem izmed lepših predelov Julijskih Alp. Prvo jezero, ki ga obiščemo je Dvojno jezero, medtem ko je najlepše Jezero v Ledvicah.

Preberi več...

Robidišče

Robidišče je najbolj zahodna vas v Sloveniji. Nahaja se v Breginjskem kotu, kulturno pa je vedno pripadala Beneški Sloveniji. Sprehod med kamnitimi hišami nam ponuja obilo miru in razglede na okoliško pokrajino.

Preberi več...

Napoleonov most

Napoleonov most se nahaja na mestu starodavnih poti, ki so vodile iz Beneške Slovenije v Breginjski kot. Pod njem se nahaja zelen tolmun reke Nadiže v katerem lahko poleti zaplavamo.

Preberi več...

Breginj

Breginj ima znamenito Ščirnovo ograd, v elipsasto dvorišče povezane štiri domačije. Ograd predstavlja edinstveno stavbno dediščino beneško-slovenske kmečke arhitekture, ki si jo moramo zagotovo ogledati.

Preberi več...

Marija Snežna nad Breginjem

Marija Snežna se nahaja na hribu nad Breginjem. Pri njej se odpre razgled na večino vrhov nad Breginjskim kotom. Pot nas vodi ob Belem potoku katerega voda se spušča preko slikovitih jezov.

Preberi več...

Livek

Livek se ponaša s 500 let staro lipo. Z vasi se sprehodimo do Jevščka, kjer si ogledamo Nježno hišo in vojaške okope iz 1. svetovne vojne. Vračamo se preko vasi Perati nad katero se nahaja razgledišče.

Preberi več...

Izvir Glijuna

Izvir Glijuna je močan kraški izvir, ki ima poleti hladnejšo vodo kot pozimi. Napaja se iz Kaninskega pogorja in ne presahne celo leto. Njegova voda teče v Plužensko jezero, ki napaja istoimensko hidroelektrarno.

Preberi več...

Kuk nad Livkom

Kuk nad Livkom se ponaša z izvrstnim razgledom na Beneško Slovenijo ter na gore nad zgornjim delom soške doline. Na njemu se nahaja vzletišče jadralnih padalcev in visok RTV stolp.

Preberi več...

Slap Virje

Slap Virje nas očara s svojo pravljično lepoto. Voda se po slapišču spušča v dveh krakih, ki mu dajeta značilno pahljačasto obliko. Izdolbla sta globoka zeleno tolmuna v katerih se lahko poleti osvežimo.

Preberi več...

Kozlov rob

Kozlov rob je grič na robu Tolmina. Na njemu se nahajajo srednjeveške grajske razvaline s katerih se odpre izvrsten razgled na del zgornje soške doline. Na vzpetino se povzpnemo po zanimivi učni poti.

Preberi več...