Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Iški morost - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Iški morost

Hodimo po učni poti, ki nas seznanja o posebnostih naravnega okolja po katerem nas vodi pot. Hodimo ob reki Iški, po brvi preko mokrotnega travnika do razgledišča, skozi poplavni gozd, na poti se lahko povzpnemo na lovsko opazovalnico in se tako dodobra seznanimo z delčkom izjemnega Ljubljanskega barja. Na poti se nam odpira lep razgled na Krim s svojih hribovjem, proti ...

Iški morost je krajši sprehod po Ljubljanskem barju, kjer se bodo družine z najmlajšimi otroki poučile o njegovih glavnih značilnostih.

Družinski izlet: Izlet po Iškem morostu je zaradi svoje nezahtevnosti primeren tudi za najmlajše otroke, ki so dobro shodili. Po potrebi jim med hojo pomagamo z nošenjem, na izlet pa se odpravimo v suhem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. V mokrem je potrebno obuti visoke, nepremočljive škorje.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 294 m
Višina izhodišča: 290 m
Višinska razlika:
4 m

Izhodišče: Južno ljubljansko obvoznico zapustimo na izhodu za Ig. V Igu na krožnem križišču zavijemo desno proti Podpeči. Takoj za Igom zavijemo desno proti naselju Brest. Tu zavijemo levo. Tik pred mostom čez reko Iško zavijemo desno na makadamsko cesto. Po njej se vozimo nekaj 100 metrov do izhodišča izleta, ki ga označuje velika informativna tabla.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Opisana krožna pot 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem je potrebno obuti visoke, nepremočljive škorje.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo mimo informativne table po široki z visokim rastlinjem obdani pešpoti. Vodi nas tik ob reki Iški. Pot nas kmalu pripelje do lesene brvi po kateri se sprehodimo do opazovalnice. Nato se vrnemo do začetka brvi in nadaljujemo desno po lepo nadelani travnati poti. Sledimo ji izmenično skozi naravni hodnik obdan z visokim grmovjem, skozi poplavni gozd in mimo mokrotnih travnikov. Ko pridemo do makadamske ceste nadaljujemo desno po njej. Po nekaj 100 metrih hoje, ko prične cesta zavijati levo, jo zapustimo in nadaljujemo desno preko jarka naprej preko travnikov. Pot nas vodi tudi mimo lovske opazovalnice in izmenično skozi gozd. Sledimo ji vse do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Hitro, v nekaj minutah pridemo do izhodišča, ki ga že vidimo pred sabo.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje opisana krožna pot.