Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Murovica iz Svete Trojice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Murovica

Murovica je skrivnosten hrib. Njeno ime izhaja iz staroslovanske besede mur, kar naj bi pomenilo temen, oziroma črn. Tako je bila mura ponavadi črnkasta žival, prekmurska reka Mura pa naj bi tako bila temna, črna voda. V slovenščini se je do danes spomin na besedo mur ohranil tudi skozi murna, murke, pa tudi črnim psom še danes radi damo ime Muri. Tako lahko rečemo, da ime Murovica pomeni temačen, ...

Na Murovici v gozdu se bodo otroci zlahka igrali skrivalnice.

Družinski izlet: Izlet na Murovico je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Na prostranem, a nerazglednem gozdnatem vrhu nas pričaka zvonček želja ter veliko klopi (julij, 2023). Otroci bodo tu našli veliko varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki družinski poti.

Murovica: 743 m
Izhodišče: 530 m
Višinska razlika: 213 m
Višinska razlika na poti: 247 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Domažle. Gledano iz ljubljanske smeri ne zavijemo desno čez avtocesto, temveč levo v smeri gradu Krumperk in Zaboršta. Ta lokalna cesta nas v nadaljevanju vodi mimo gradu Krumper. Za njim se obrne levo in nas nato pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Svete Trojice. Po dolgi vzpenjajoči cesti, ki se zlasti višje vzpenja tudi bolj strmo se zapeljemo preko naselja Sveta Trojica naprej. Po ozki cesti gremo hitro mimo manjšega ribnika desno tik ob cesti ter nekoliko naprej mimo tabel za grad Koprivnik. Za temi tablami parkiramo levo ob cesti na ustreznem mestu. Lahko se zapeljemo še naprej do visokega Severjeve kapelice, oziroma Jemčevega znamenja in parkiramo v njegovi bližini.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Murovica: 40 minut, krožen povratek Murovica - izhodišče: 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljali. Vodi nas preko travnatega pobočja razglednega proti Ljubljani. Hitro zatem pridemo do križišča ceste ob katerem se nahaja Jemčevo znamenje, oziroma Severjeva kapelica ter meja med občino Moravče in Dol. Tu nas planinski smerokaz usmeri ne levo, ne desno temveč na cesta na sredini. Ta cesta se po 20 metrih prelevi v gozdno pešpot. Pešpot nas vodi mimo gozdne jase levi in ob njej mimo razpotja z rumeno markacijo desno dol (julij, 2023). Tu se držimo naše poti naravnost. Do sedaj precej položna pešpot se prične vzpenjati nekoliko strmeje. Kmalu gremo mimo razpotja, kjer gre desno bolj strma smer, medtem ko se mi držimo leve bolj položne smeri. Te večinoma zmerno vzpenjajoče pešpoti se sedaj držimo vse do vrha Murovice do katerega imamo sedaj še približno 20 minut hoje.

Povratek: S hojo nadaljujemo po pešpoti mimo vrha s klopjo. Položna pešpot nas vodi sprva po vrhu grebena Murovice. Hitro pridemo do razpotja, kjer se držimo desno, Tu se pričnemo nekoliko bolj strmo spuščati, a se teren hitro položi. Pot nas pripelje do razpotja, kjer gremo levo za Cicelj in Svetega Miklavža, naravnost je smer za Zagorico in Križevniško vas. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer zavijemo desno na ožjo pešpot - ne po širši naravnost. Še naprej se držimo naše pretežno zložne pešpoti. Nižje smo pozorni na planinsko markacijo, ki nas usmeri desno na manj nadelano pešpot. Že po približno 20 metrih nas pešpot, sedaj v bolj strmem spustu, pripelje na ovinek makadamske ceste. Tu gremo levo po cesti - naravnost je smer za Cicelj in Svetega Miklavža. Makadamska cesta nas vodi mimo travnika, nato pa se prične kmalu dokaj hitro spuščati skozi gozd. Nižje na robu gozda se nam z desne priključi makadamska cesta. Tu gremo naravnost. Desno se pred nami odpirajo izvrstni razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe in na Moravško dolino. Pot nas pripelje v vas Zgornja Javoršica, kjer se makadam prelevi v asfaltirano cesto. Gremo naprej skozi vas. V križišču v vasi se držimo naravnost.