Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Sveti Miklavž iz Velike vasi - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Miklavž

Cerkvica Svetega Miklavža stoji visoko na grebenu nad reko Savo in na moravški strani vasjo Katarija. Je daleč vidna in nudi lepe razglede na Posavsko hribovje ter zagotovo enega lepših pogledov na reko Savo. Proti severo-vzhodu se vidi Posavsko hribovje z Limbarsko goro in Menino planino v ozadju. Deloma se vidijo tudi vzhodne Kamniško-Savinjske Alpe. Proti jugu se vidijo Janče s ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 741 m
Višina izhodišča: 442 m
Višinska razlika: 299 m

Izhodišče: Vozimo se po Zasavski cesti od Šentjakoba pri Ljubljani proti Litiji. Ko pridemo do krožnega križišča nad Jevnico zavijemo proti Senožetim. V prvem križišču zavijemo desno, nato pa nadaljujemo proti Križevniški in Veliki vasi. Nekaj časa se vzpenjamo skozi gozd. Ko pridemo do prve gozdne jase na naši levi strani lahko parkiramo takoj za njo ali pa se zapeljemo do Velike vasi, kjer poiščemo ustrezno parkirišče ob naši poti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Miklavž 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Ko pridemo do Velike vasi na prvem križišču nadaljujemo naprej proti Moravčam, levo je pot za Križevniško vas. Nato zavijemo levo navzgor na asfaltirano klančino. V levem ovinku gremo okoli hiše z rumeno fasado in za njo desno strmo v travnik navzgor. Hitro pridemo do roba gozda v katerega nas vodi naša pot. Približno 20 minut se vzpenjamo zmerno strmo skozi gozd do prvega razpotja planinskih pešpoti. Levo je pot za Cicelj, mi pa nadaljujemo naravnost proti Svetemu Miklavžu, GEOSS-u in Sveti Zasavski gori. Hitro pridemo do travnika - pašnika. Desno navzgor že vidimo cerkvico Svetega Miklavža, do katere imamo še dobrih 5 minut hoje. Prečkamo travnik, za njim zavijemo desno in se v nekaj minutah povzpnemo do cerkvice z razgledi daleč naokoli.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.