Razkriški kot

         

 Razkriški kot iz Razkrižja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Razkriški kot

Pot v Razkriškem kotu nas vodi po številnih točkah zdravilnih zemeljskih energij. Vodi nas ob reki Ščavnici, ki se nato v njemu izlije v Muro. Razkriški kot je poleg Bukovniškega jezera eno najbolj znanih nahajališče zdravilnih zemeljskih energij v Sloveniji. Znamenita sta tudi zdravilni Ivanov izvir in prazgodovinska naselbina. Pokrajina po katerih hodimo nam da zelo jasno predstavo skrivnostnih močvirij, ki jih v svojih romanih popisuje Vlado Žabot. Razkirški kot leži v subregiji Murska ravan, ki je del regije Severni Panonski svet.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 175 m
Višina izhodišča: 170 m
Višinska razlika:
155 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Maribor - Lendava. Iz avtoceste zavijemo na izvozu za Beltince. Tu nadaljujemo proti vasi Odranci, nato do vasi Črenšovci, kjer iz glavne ceste proti Hotizi zavijemo desno sprva proti Bistrici. Tu gremo po glavni cesti skozi vas, ki nas kmalu pripelje v Razkrižje. Ko pridemo v naselje opazimo na levi strani ob cesti veliko parkirišče, kjer parkiramo. Le nekaj metrov naprej cesta prečka Ščavnico, kar nam služi za orientacijo, da smo pa opisanem izhodišču.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Razkriški kot - izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po makadamski cesti, ki nas vodi ob reki Ščavnici, ki je na naši desni strani. Po morda desetih minutah hoje Ščavnica in naša pot zavijata desno. Tu pridemo do prve energijske točke, na kar nas opozori lesena tabla ob njej. Na njej in vseh ostalih, ki jih bomo videli je navedena oznaka točke, koliko časa je priporočljivo, da se zadržujemo na točki in pri katerih tegobah zdravilne energije pomagajo. Nadaljujemo s hojo po naši poti ob Ščavnici. Makadamska cesta postane kolovoz. Posamezne table nas opozarjajo tudi na drevesa mimo katerih hodimo. Mimo prvega mostu čez Ščavnico nadaljujemo naravnost po naši poti. Po dobrih 100 metrih hoje pridemo do drugega mostu in prečkamo reko. Desno si gremo ogledati zelo zanimivo in avtentično imitacijo predzgodovinske naselbine, do katere vodi kratek vzpon na rob njiv nad reko. Nanjo nas opozorijo tudi table. Nato se vrnemo na našo pot in ob njej hodimo vse do izliva Ščavnice v Muro.

Sestop: Od izliva Ščavnice v Muro se ne vračamo nazaj po isti poti, temveč gremo desno od Mure proti vasi Gibina. Hodimo po makadamu naravnost vse do križišča lokalne ceste, kjer zavijemo desno proti vasi Šafersko, kjer se je rodil pisatelj Vlado Žabot. Desno iz glavne ceste zavijemo že pri prvi cesti, ki jo srečamo in se vrnemo nazaj k Ščavnici. Hodimo po prvotni poti. Reko prečkamo po mostu, ki smo ga na začetku srečali prvega in nismo šli preko njega. Vračamo se nazaj po prvotni poti vse do igrišča, nekaj 100 metrov pred našim parkiriščem. Tu sedaj na naši levi strani je tudi velik lesen most. Po njemu prečkamo reko, zavijemo desno in si gremo ogledati zdravilni Ivanov izvir s pitno vodo. Nato nadaljujemo s hojo. Ščavnica je sedaj na naši desni strani. Hodimo vse do glavne ceste, ki gre skozi Razkrižje. Kmalu pridemo do mostu čez Ščavnico. Prečkamo reko in že na naši desni strani opazimo parkirišče, kjer smo pričeli s turo. Od izvira do parkirišča smo hodili dobrih 10 minut.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo pritisni: Razkriški kot

  Razkriški kot se nahaja na robu Prekmurja na reki Ščavnici in je znano nahajališče pozitivnih zemeljskih energij.