Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Košenjak od Doma Košenjak - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Košenjak

Košenjak je najvišji vrh Kobanskega. To je območje Vzhodnih Alp, ki se proti severu navezuje na široko gmoto Golice v Avstriji. Svoje ime je dobil po nekdaj obsežnih traviščih košenicah na samem ovršju. Drugo ime za vrh je Kokošnjak, ki spominja na redki gozdni ptici, divjega petelina in ruševca, ki so sta našla domovanje v teh gozdovih. Košenjak se nahaja, po klasifikaciji, ki ji sledimo na tej spletni strani, v regijo Štajerska in Prekmurje, v podregijo Podravska in še ožje v podregijo Kozjak.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Izlet za otroke na Košenjak.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Na vrhu so klopi z mizo, dekorativni kozolček z vpisno skrinjico in žigom ter zanimiva lesena skulptura. Na izhodišču je planinski dom Košenjak z izvrstno kuhinjo (september, 2015).

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1522 m
Višina izhodišča: 1169 m
Višinska razlika: 353 m

Izhodišče: Peljemo se do Dravograda. Na prvem semaforju zavijemo levo proti Avstriji, Viču in Košenjaku, če pridemo iz Slovenj Gradca, oziroma se na temu križišču peljemo naravnost, če pridemo iz Maribora. Čez približno 200 metrov zavijemo desno v breg za oznako za Sveti Duh in Košenjak. Na prvem razpotju zavijemo desno in takoj zatem levo proti Košenjaku. Oznake za Košenjak nas vodimo mimo cerkvice Janeza Krstnika. Za cerkvijo asfaltirana cesta predide v makadamsko. Sledimo ji vse do planinskega doma Košenjak, ki je izhodišče izleta. Parkiramo na velikem parkirišču pred planinskim domom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Košenjak 50 minut. Krožni povratek Košenjak - izhodišče 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pohodna tabla nas na začetku parkirišča pred planinskim domom usmeri na gozdno pešpot, ki se vzpenja v pobočje Košenjaka. Vzpon je sprva precej strm, saj nas pot vodi precej direktno v pobočje. Kmalu pridemo do ožjega kolovoza, kjer nadaljujemo desno. V nekaj minutah pridemo do širokega kolovoza in razpotja, kjer gre levo pot na Košenjak čez Roshute, mi pa gremo naravnost čez Martinje bavhe. Pot je široka, dobro nadelana in označena, kot vse doslej, le vzpon je bolj zmeren. Višje se pot obrne levo in nas vodi skozi zelo lep smrekov gozd s travnatim podrastjem. Kmalu pridemo do naslednjega kolovoza, kjer nadaljujemo desno. Pot nas v slabih 15 minutah pripelje na sleme pod Košenjakom in se ponovno obrne levo. Hodimo po precej zaraščenem kolovozu, ki se sprva zložno nato pa zlagoma bolj strmo vzpenja po slemenu. Kmalu se svet odpre in položi. Hodimo preko nekdanjih košenic in mimo posameznih smrek, ki silijo nanje. Ko pridemo do razpotja s številnimi, tudi avstrijskimi, pohodnimi tablami zavijemo levo in v slabi minuti pridemo na vrh Košenjaka.

Sestop: Vračamo se krožno po poti, ki se za dekorativnim kozolcem spusti navzdol proti jugu. Sprva se spuščamo preko travnatega pobočja, nato pa pot zavije desno v gozd. Pešpot preide v slab kolovoz, ki se zmerno spušča po pobočju pod Košenjakom. Nižje se pot obrne levo prečno na pobočje. Spust postane pecej položen. Kmalu pridemo do širokega kolovoza in razpotja. Naravnost navzdol vodi pot proti Dravogradu, medtem, ko mi zavijemo levo proti planinskemu domu. Pot se zložno spušča in nas pripelje do prvotnega razpotja Roshuta - Martinje bavhe. Tu gremo desno navzdol in se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.