Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Zajetje male hidroelektrarne pod Petrovim Brdom od brunarice Slap - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mala hidroelektrarna pod Petrovim Brdom

Zajetje male hidroelektrarne pod Petrovim Brdom leži v grapi nad glavno cesto, ki vodi čez Petrovo Brdo. Pot do zajetja je zelo atraktivna, saj nas deloma vodi po ozki in mestoma strmi brvi po cevi vodnega zajetja nad strugo potoka. Izlet v naravi nas vodi mimo Turškega križa. Leži v regiji Zahodni Alpski svet in podregiji Škofjeloško hribovje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 714 metrov
Višina izhodišča: 597 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 117 m.

Izhodišče: Iz doline Soče zavijemo v kraju Bača za Podbrdo. Držimo se glavne ceste. Ko se cesta prične vzpenjati proti Petrovemu Bdru smo pozorni na gostišče oziroma brunarico Slap na levi strani ceste. V njeni bližini parkiramo.
Iz Škofjeloške smeri gremo po glavni cesti skozi Škofjo Loko proti Železnikom v Selški dolini. Stalno se držimo glavne ceste. Ko je vas Zali Log za nami smo pozorni na razcep, kjer gre cesta desno proti vasi Sorica. Tu ne zavijemo, temveč nadaljujemo naravnost po dolini. Kmalu se začne cesta vzpenjati in nas pripelje do Petrovega Brda. Z vožnjo nadaljujemo po cesti navzdol a le do brunarice Slap na desni strani ceste. V njeni bližini parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Od parkirišča pri brunarici Slap do zajetja MHE 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se priporoča uporabo derez. Pot po brvi je pozimi lahko zelo spolzka in nevarna.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Tik nad parkiriščem brunarice Slap se na drugi strani ceste prične makadamska cesta. To je izhodišče poti do zajetja MHE na kar nas opozarjajo smerokazi. Sprva hodimo po makadamski cesti, vendar le-ta hitro zavije desno. Mi nadaljujemo naravnost po ozki pešpoti obraščeni s travo in ostalo podrastjo. Hitro pridemo do brvi, ki vodi čez strugo potoka do Turškega križa. Še vedno hodimo naravnost. Pot postane še nekoliko strmejša, ko kmalu opazimo na drugi strani struge leseno brv. Obhodimo strugo in pričnemo s hojo po brvi. Pot je sedaj zelo atraktivna. Hodimo po z kovinsko ograjo zavarovani brvi nad cevjo MHE in strugo potoka. Po nekaj minutah mestoma strme hoje pridemo do majhnega vodnega zajetja.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.