Meniji za izlete po regijah Slovenije
      
 
  Osolnik iz Trnovca za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Osolnik

Osolnik, oziroma tudi Osovnik, kot mu pravijo domačini, je visok, gologlav vrh na južnem delu Sorškega polja. Legenda pravi, da je Osolnik pred stoletji obiskal sveti Mohor. Tu se je pogovarjal z Bogom, ki mu je kazal tek časa ter mu izročil domovino v varstvo. Njegove stopinje lahko še danes vidimo na strmih severnih pobočjih, saj se jih ne da zagrniti. Obisku je sledila gradnja ...

Osolnik je primeren tudi za družinski izlet za otroke, ki se na vrhu lahko igrajo in tekajo brez strahu pred strminami.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 leta. Vzpon je občasno nekoliko hitrejši, a nikoli prestrm. Na zaobljenem in razglednem vrhu nas pričaka cerkvica in več klopi. Nekaj minut pod vrhom nas pot vodi mimo brunarice Osolnik, kjer se lahko okrepčamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 376 m
Višina: 858 m
Višinska razlika: 482 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Medvod, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Tu zavijemo proti Topolu in Katarini. Po tej cesti se vozimo vse do izhodišča. Pozorni smo na makadamsko cesto, ki se desno odcepi v breg. Prepoznamo jo po smerokazu za brunarico Osolnik in Dom na Govejku. Parkiramo levo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Osolnik 1 ura 15 minut. Krožen povratek Osolnik - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem se zlasti med povratkom na posameznih mestih varujemo zdrsa.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču smo pozorni na planinski smerokaz za Osolnik in Dom na Govejku, ki nas usmeri desno na makadamsko cesto. Kar nekaj časa se je držimo. Višje nas vodi mimo razcepa za Dom na Govejku. Ko naša cesta v desnem ovinku prečka potok, nas planinski smerokaz usmeri levo na široko pešpot. Že po dobri minuti se na razpotju držimo desno. Pot nas vodi ob potoku, nato pa prečkamo gozdno cesto in za dobro minut stopimo strmeje v breg. Pot se kmalu nekoliko položi in nas vodi mimo gozdne jase nad katero ponovno prečkamo gozdno cesto. Pešpot občasno utrjena s hlodovino ali lesenimi stopnicami se zooža in nas pripelje na križišče večih poti. Sledimo oznaki za Osolnik, oziroma stopimo na široko pešpot, drugo z desne. Po nekaj minutah hoje pridemo na makadamsko cesto, nato pa čez 200 metrov sledimo smerokazu za Osovnik v gozd. Pešpot nas pripelje do brunarice Osolnik. Če se ji hočemo izogniti se držimo makadamske ceste do zaselka nad nami. Tam sledimo smerokazom, ki nas po kolovozu pripeljejo do cerkve na Osolniku.

Sestop: Gremo mimo cerkve proti Škofji Loki. Po strmem pobočju za cerkvijo se kratko spustimo do prvega razpotja, kjer zavijemo desno proti Sori, levo Škofja Loka. Pot se še nekaj časa strmo spušča, nato pa se položi in razširi. Je dobro nadelana in označena. Sledimo ji do razpela ob makadamski cesti. S hojo nadaljujemo levo in takoj zatem z makadama stopimo v gozd na pešpot, bližnjico, ki nas v dobrih 2 minutah pripelje nazaja na makadamsko cesto in razpotja - poševno desno Sora, desno Ločnica. Zavijemo proti Ločnici. Po pešpoti, ki se hitro obrne desno in prelevi v kolovoz, se spuščamo skozi gozd. Pri naslednjem kolovozu se prav tako držimo desno. Pot je dobro markirana (maj, 2017), pripelje pa nas do gozdne jase. Ob njenem levem robu se še naprej spuščamo. Pridemo v gozd, kjer se držimo levo navzdol. Ta del poti je zaradi gozdarskih del deloma uničen (maj, 2017), a z orientacijo nimamo težav. Pot se večinoma spušča navzdol po pobočju. Za poseko se markacije ponovno pojavijo, pešpot pa se prelevi v kolovoz, ki se strmo spušča vse do brvi, ki nas popelje čez potok. Kolovoz se sedaj precej položi. Vodi nas skozi slikovito sotesko potoka, ki se preko več manjših slapov izliva v Ločnico. Ves čas hodimo ob potoku, kolovoza pa se držimo vse do rumene hiše in ceste po kateri smo se pripeljali do izhodišča. Tu zavijemo desno in čez približno 500 metrov pridemo na izhodišče.