Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

  Kojca iz prevala Vrh Ravni - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kojca

Le kdo še ni slišal za Zakojco, majhno cerkljansko vasico za Kojco. V njej se je rodil in preživel svojo mladost France Bevk. Pot nas vodi mimo razglednega Divjega roba do Lipja. Tu si lahko nekoliko oddahnemo, kajti kmalu gremo mimo odcepa za Hudičev rob. Skale, ki je pokopala prevaranega hudiča. S cerkvenimi zvonovi ga je ukanila hudobna baba. Hotel se je polastiti njene zlobne duše, a je pri tem sam najdel pogubo. Pa se ne bomo zato na Lipju odpočili, temveč zato, ker se od tu naprej pot vzpenja kar precej strmo. Na Porezen je najlepši pogled iz Kojce. Ko ga prvič vidimo od tu, si zagotovo obljubimo, da bo naslednja tura ravno nanj. Tudi na ostale cerkljanske vrhove se iz Kojce odpre odličen razgled. Pa ne le nanje, tudi na idrijske in škofjeloške, pa Golake, Spodnje Bohinjske gore, vrhove okoli srednje Soče in številne ostale. Na vrhu se nahaja visoka senena kopica, spomenik padlim borcem, pastirska koča, klopi, razgledna plošča in vpisna skrinjica. Kojca se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Cerkljansko hribovje.

Kojca je za najmlajše otroke kar precej strma, zato naj bodo stari vsaj med 4 in 5 let.

Družinski izlet: Zaradi posameznih nekoliko bolj strmih predelov je Kojca primerna za otroke stare 5 let ali več. Na poti gremo mimo razglednih točk, na počivališču Lipje, pa si lahko odpočijemo in preberemo legendo o tem kako je hudobna baba ukanila hudiča. Vrh je prostran in razgleden.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1303 m
Višina izhodišča: 826 m
Višinska razlika:
477 m

Izhodišče: Zapeljemo se v center Cerknega. Z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Zakriž, Zakojca, Jesenica, Gorje, Poče in Trebenče. Le malo naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž. Tu imamo za nadaljevanje dve možnosti; lahko nadaljujemo levo v smeri vasi Zakriž in se do omenjene vasi povzpnemo po strmi cesti ali pa nadaljujemo naravnost in se do vasi Zakriž povzpnemo po nekoliko daljši a širši cesti. Nad vasjo Zakriž pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Jesenica in Zakojca. Občasno precej razgledni cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri Kojce. Zadnji del poti se vozimo do dokaj ozki makadamski cesti. Parkiramo na prevalu Vrh Ravni katerega prepoznamo kot razpotje številnih cest in kolovozov in po številnih pohodniških smerokazih.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Kojca 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Na prevalu nas smerokaz usmeri na ožji gozdarski kolovoz. Kmalu smo pozorni na oznake, ki nas usmerijo levo na pešpot. Zmerno se vzpenjamo skozi gozd. Višje prečkamo gozdno cesto in se še naprej držimo naše poti. Vodi nas mimo s cevjo zajetega izvira, table za Divji rob in preko počivališča Lipje. Tu se nahaja že precej slaba hiška, klopca in dva šanka. Tu je tudi razpotje za vas Orehek ter pot do Hudičevega roba. Kmalu za Lipjem se prične široka in dobro nadelana pešpot strmo vzpenjati. Ko se višje položi pridemo do razpotja za vas Zakojco. Tu se še vedno položna pot obrne ostro nazaj proti Kojci. Prečkamo zaraščujočo planino, ko se pot obrne v strmo in gozdnato vršno pobočje Kojce. Iz gozda stopimo na travnat in razpotegnjen vrh Kojce. Preko planine se ob robu gozda sprehodimo do visoke senene kopice in razgledne plošče, ki označujeta naš cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.