Križna gora

        

 Križna gora iz Podkraja- za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Križna gora

Križna gora stoji nad Podkrajem na gozdnati Hrušici nasproti Nanoške planote. Pokrajina spada v Zahodni Dinarski svet. Vzhodno od nje leži na pobočju sosednjega hriba cerkev Sveti Duh. Zgrajena je bila v 15. stoletju.Kasneje je bila povsem prezidana, ohranil pa se je gotski portal. Z njenega zvonika se pogosto sliši zvonjenje, ki odnaša v višave skrite želje pritrkovalcev, domačih in tujih pohodnikov, ki se hodijo nastavljat soncu na klopce pred cerkvenim pročeljem. Na bližnjem vrhu Križne gore je lokalno planinsko društvo, ki zgledno skrbi za svoje poti, postavilo kovinski razgledni stolp. Z njim so vrh Križne gore povzdignili v prvovrstni razglednik. Iz njega je razgled na Vipavsko dolino, Nanos, Hrušico, proti Cerkniškemu jezeru, proti Krasu in Jadranskemu morju.

Križna gora nad Podkrajem se ponaša z velikim razglednim stolpom, kjer bodo otroci uživali v širokih razgledih.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoje in so stari vsaj 4 do 5 let, sicer za starejše. Na vrhu nas pričaka razgledni stolp ter med povratkom skrivnostna cerkvica sredi gozda.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1168 m
Višina izhodišča: 800 m
Višinska razlika:
Skupaj približno 470 m.

Izhodišče: Podkraj, manjše parkirišče na desni (velik lesen kažipot) ob koncu vasi ob cesti Kalce-Col-Ajdovščina. Z gorenjske smeri se pripeljemo po cesti Logatec-Kalce-Hrušica-Podkraj, s primorske strani po cesti Ajdovščina-Col-Podkraj.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Podkraj-Sv.Duh 1 h, Sv-Duh-Križna gora 30 min, Križna gora-Podkraj 45 min.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S parkirišča na robu vasi sledimo oznakam za Križno goro, 1168 m. Vzpenjamo se po kolovozu, ki zavije desno čez travnike. Čez manjši gozd pridemo do razcepa Križna gora-Javornik. Nadaljujemo levo čez travnik po kolovozuin nato desno po poti v gozd. Nad gozdom naletimo na krajši odsek, zavarovan z jeklenico, nad katerim je levo prvi odcep za Križno goro. Nadaljujemo po travah strmo navzgor v smeri Sv.Duha. V gozdu pridemo do drugega odcepaza Križno goro, mi pa nadaljujemo desno po kolovozni poti proti Sv.Duhu. Od cerkvice se vrnemo nazaj do razcepa v gozdu in se povzpnemo še na Križno goro.

Sestop: Vrnemo se po poti vzpona ali pa sestopimo po strmejši južni poti (v snegu in v mokrem ni primerna), ki se nekoliko nižje priključi poti, po kateri smo se povzpeli.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo pritisni: Križna gora
  Križna gora je razgledna vzpetina na pogorju Hrušica. Ponaša se z visokim razglednim stolpom.