Kamnita miza

         

  Kamnita miza iz Raven pri Žireh za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Kamnita miza

Kamnita miza, ki se ji reče tudi Tomaževa miza, pravijo pa ji tudi Kamnita goba, nam s svojo pojavo v slikoviti kraški globeli pod skalnatim robom močno vzburka domišljijo. Marsikdo njen nastanek pripisuje verovanju in delovanju prazgodovinskih, megalitskih civilizacij, tisti bolj drzni pa pravijo, da sega njeno časščenje vse do neandertalca. Potrditev za to iščejo v Matjaževih kamrah, jamah nedaleč od tod, kjer so arheologi našli njegove ostanke. Geologi so nekoliko bolj suhoparni. Pravijo, da so nastanku Kamnite mize botrovale različno trdne plasti kamnin, ki jih je zob časa, oziroma erozija kot se mu v primeru kamenin reče strokovno, različno hitro obglodal. Tako je zgornji del mize, vodoravna skala, iz trdnejše kamnine kot njen navpičen podstavek, ki je bil hitreje objeden in posledica je naravna miza. Te plasti različno trdnih kamnin zelo dobro vidimo pod skalnatim robom pri Mizi. Katerakoli razlaga nam je že bližje, Kamnita miza je vredna ogleda in morda je bila še nedavno tega predmet ali prostor čaščenja Naravnih sil. Pavel Medvešek je obširno pisal od t.i. Starovercih, naših slovenskih prednikih predvsem iz Posočja, pa tudi Idrijskega, katerih vera je bila vsaj deloma tudi megalitska. Častili so Naravne sile katerih pojavno obliko niso videli le v megalitskih skalah podobnih Kamniti mizi, temveč tudi v rekah, jamah in drevesih. Tako nam ni potrebno iskati kultnega izvora Kamnite mize v Keltih, neandertalcih, druidih, civilizaciji Ši in ostalih namišljenih ali danes več ali manj izginulih ljudstvih, saj z nekaj sreče njeno pristno starodavno oboževanje še vedno živi. Kamnita miza se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Rovtarsko hribovje.

Družinski izlet do Kamnite mize je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Med hojo preko skalnatega roba ali med povratkom jim po potrebi na bolj strmih predelih pomagamo pri hoji. Paziti moramo tudi, da otroci med igro ne padejo preko posameznih skal ali v luknjo, ki se nahaja nad robom. Sicer bodo otroci okoli mize našli obilo varnega prostora za igro. Tako miza kot kotanja v kateri se nahaja izžarevata posebno, zemeljsko moč, ki nas bo napolnila z vitalno energijo. Otrokom lahko pri mizi na slikovit in nadvse prepričljiv način povemo o obstoju severnoprimorske "stare vere" katere jedro čaščenja niso bili zgolj naravni megaliti podobni Kamniti mizi, temveč tudi kraške jame, drevesa, reke in ostali naravni pojavi.

Zahtevnost: Lahka do Kamnite mize na ključnih razpotjih označena pot. Krožen povratek je neoznačen.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 665 m
Izhodišče: 626 m
Višinska razlika: 39 m

Izhodišče: Iz centra Žirov se odpeljemo po regionalni cesti proti Logatcu. V zaselku Podklanec zavijemo desno za Ravne. Pot nadaljujemo mimo dveh stanovanjskih hiš in se po asfaltirani cesti povzpnemo na Ravensko planoto. Na levi strani nas pozdravlja prva domačija, mi pa se držimo desne strani. Pri smerokazu za Dole zavijemo desno ter takoj za tem levo. Cesta nas bo vodila mimo zadnje domačije naravnost po makadamski cesti do vikenda. V njegovi bližini pustimo avto in peš krenemo proti gozdu (levo, če smo obrnjeni proti vikendu).

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Kamnita miza 20 minut, krožen povratek 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo gledano proti vikendu levo po kolovozu v gozd. Sorazmerno strm kolovoz se po približno 20 metrih razcepi in tu gremo desno in ne naravnost. Po naslednjih 10 metrih hoje se ponovno razcepi, le da se tokrat držimo levo. Pot se hitro položi in ko se zložno kratko spustimo smo pozorni na pot, ki se od naše odcepi levo - nanjo nas opozori tudi oznaka za Kamnito mizo (maj, 2019). Pot se slabo minuto vzpenja mimo slikovitih skal, se položi in že opazimo Kamnito mizo v globeli pod skalnatim robom.

Povratek: Pozvpnemo se na skalnat rob nad Kamnito mizo. Sledimo stezici, ki nas vodi preko roba tam, kjer že od spodaj izgleda kot manjši prehod. Narvnost sledimo stezici, ki se počasi prelevi v kolovoz. Držimo se ga naravnost in počasi se prelevi v ozko gozdno makadamsko cesto. Pot sledi terenu, zato spustom sledijo kratki vzponi. V nadaljevanju se pot še nekoliko razširi in nas pripelje na rob gozda nad širokimi travniki in pašniki preko katerih se spustimo do zadnje kmetije pred izhodiščem. Pri njej zavijemo levo in se po poti prihoda vrnemo na izhodišče.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (73) pritisni: Kamnita miza
   Kamnita miza je megalit, ki se mu reče tudi Tomaževa miza.