Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kucelj na Čavnu iz Predmeje - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kucelj na Čavnu

Kucelj na Čavnu se nahaja na južnem robu Trnovskega gozda tik nad Vipavsko dolino. Vrh je lep neporaščen in nudi razgled na Vipavsko dolino, Kras, Trnovski gozd in Nanos. V ozadnju se vidi tudi morje. Na vrhu je križ in vpisna skrinjica. Leži v subregiji, ki jo sestavljajo Trnovski gozd, Nanos in Hrušica in leži v regiji Zahodni Dinarski svet.

Kucelj na Čavnu je izvrsten razglednik, kjer bodo otroci na tem družinskem izleti videli velik del Primorske.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primern za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 4 do 5 let. Na Kuclju bo otroke pričakal izvrsten razgled preko velikega dela Primorske.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1237 m
Višina izhodišča: 880 m
Višinska razlika:
357 m

Izhodišče: V Vipavski dolini vozimo po hitri cesti za Novo Gorico. Nato iz ceste zavijemo za Ajdovščino, tu pa poiščemo oznake za vas Lokavec. Najdli jih bomo povsem na zahodnem robu mesta. Nato sledimo glavni cesti vse do Predmeje. Tu parkiramo ob velikem križišču v vasi. Cesta po kateri smo prišli gre naravnost proti Lokvam. Tja nas usmerja tudi prometna tabla. Nad njo bomo opazili pohodniške smerokaze, ki nas usmerjajo proti Kuclju na Čavnu. Po tej poti se bomo vrnili in tako zaokrožili naš pohod.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Predmeja - Kucelj na Čavnu po cesti 2 uri. Kucelj na Čavnu - Predmeja po gozdni planinski stezi 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po glavni makadamski cesti, ki nas vodi proti Lokvam. Po približno 40 minutah hoje bomo prišli do križišča, kjer makadamska cesta desno nadaljuje proti Lokvam, levo pa vidimo smerokaz, ki nas vodi proti Čavnu. Nadaljujemo levo. Ponovno se držimo glavnega makadama. Po približno 17 minutah hoje bomo prišli do križišča makadamskih cest, ob katerem je tudi parkirišče. Nadaljujemo levo po spodnji cesti. Končno nas pot pripelje do koče na Čavnu. Nekaj minut hoje pred kočo se nam na levi strani odpirajo zelo lepi razgledi na Vipavsko dolino in obronke Trnovskega gozda.
Za kočo pridemo do naslednjega križišča, kjer se usmerimo levo navzdol. Pot gre kmalu v gozd. Začne se spuščati. Poti sledimo naravnost in nikamor ne zavijamo. Usmerjajo nas tudi pohodniške table. Iz gozda nas pot pripelje na odprt travnat svet ob vznožju Kuclja, ki ga vidimo pred sabo. Levo od nas je rob planote in pod njim Vipavska dolina. Po približno 15 minutah hoje smo na vrhu.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Pridemo do koče na Čavnu in nadaljujemo po cesti po kateri smo prišli do koče. Pazimo na markacijo na drevesu na desni strani ceste. Usmerila nas bo na markirano pot, ki nas bo skozi gozd pripeljala na izhodišče. Dosežemo jo po približno 15 minutah hoje. Pot skozi gozd je slikovita in zelo razgibana. Najbolj nam ostanejo v spominu velike skale, ki tvorijo nekakšen naraven prehod sredi gozda. Sledimo shojeni poti, ki nas po slabih 40 minutah hoje pripelje na izhodišče.