Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Sveti Pavel iz parkirišča ob glavni cesti - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Pavel nad Ročinjem

Cerkev Sveti Pavel nad Ročinjem je iz leta 1570. Cerkvica je znana predvsem zaradi kalvarije, ki prikazuje križane Jezusa in dva razbojnika. Pod križen sta upodaljeni Marija in Marija Magdalena. Pred cerkvijo se nahaja kip svetega Pavla, ki ga zlahka prepoznamo po meču, ki ga nič kaj grozeče drži v roki. Kipi s svojo temačno trpečo podobo razbrazdano od časa dajejo prostoru skrivnosten mističen pridih, ki nam pred očmi zlahka pričara procesije sklonjenih vernih ljudi, ki na tem svetem kraju že od nekdaj iščejov pot k Bogu simbolično upodobljeno z umirajočim Kraljem sveta, ki se bo v novo življenje rodil kot Božji sin. Ko smo cerkvico obiskali prvič je bila obraščena z gozdom. Danes (april, 2021) je pobočje pod kalvarijo posekano, zato se tu odpre lep razgled na soško dolino in na hribovja nad njo. Do cerkvice so urejene tri poti. Vodijo čez preval, mimo znamenj in čez sedlo. Naša je četrta najkrajša, ki nas od ceste za Kambreško vodi čez preval do cerkve. Več o zgodovini cerkvice je napisano v fotogaleriji. Sveti Pavel se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 388 m
Višina izhodišča: 337 m
Višinska razlika:
51 m

Izhodišče: Ob reki Soči se vozimo po cesti Nova Gorica - Tolmin. Ko pridemo v vas Ročinj, smo pozorni na križišče, kjer cesta zavije levo, če pridemo iz Nove Gorice, proti Kambreškemu. Po sprva dokaj ovinkasti cesti se vozimo približno 1500 m, ko pridemo na neizrazit gozdnat prelaz. Tu smo pozorni na parkirišče z nekoliko skrito oznako za našo cerkev na levi strani ceste. To je naše izhodišče.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - cerkev Sveti Pavel 5-10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča do cerkve Sveti Pavel je 5-10 minut hoje po dobro shojeni gozdni stezi, ki ji sledimo do našega cilja.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.