Blejska koča

        

  Blejska koča iz parkirišča pri Medvedovi konti - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Blejska koča

Blejska koča se nahaja na razgledni planini Lipanci na jugovzhodnem pobočju Lipanskega vrha. Nahaja se na grebenu nad pokljuško planoto in je izhodišče, oziroma vmesna postojanka, za Debelo peč, enega naših najbolj priljubljenih dvatisočakov in sosednjo goro Mrežce. Mimo Blejske koče vodi tudi daljša grebenska pot na Viševnik in naprej proti Velikemu Draškemu vrhu. Kočo obiščejo tako planinci, ki so namenjeni na sosednje višje vrhove kot tudi družine z mlajšimi otroki, saj je iz Medvedove konte lahko dostopna in z nizko višinsko razliko. Na robu planine Lipance, tik pred Blejsko koče, se odpre razgled na obširne pokljuške gozdove. Levo, proti vzhodu, bomo opazili številne vrhove Kamniških Alp. Proti jugu, za zeleno preprogo pokljuške planote in Jelovice pa se dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora. Blejska koča se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Izlet za otroke na Blejsko kočo je primeren za družine, ki so deloma že vajene krajših vzponov.

Družinski izlet: Izlet do Blejske koče je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot se večinoma vzpenja zmerno strmo, zato je bodo velik del prehodili tudi mlajši, ki jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Pri Blejski koči, ki je precej obljudena v vseh letnih časih, imajo otroci veliko prostora za igro in raziskovanje. Če pa imajo še vedno dovolj energije za hojo, se lahko sprehodimo po poti v smeri Viševnika. Ta je od vseh najbolj položna in višje tudi razgledna.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1633 m
Višina izhodišča: 1431 m
Višinska razlika:
202 m

Izhodišče: Peljemo se do Bleda, kjer sledimo oznakam za Gorje in Pokljuko. Vozimo se skozi Spodnje in Zgornje Gorje, nato pa se prične cesta vzpenjati. Glavni cesti sledimo do planine Mrzli studenec, kjer zavijemo desno na makadamsko cesto v smeri table Lipanca, Blejska koča, Medvedova konta. Cesti sledimo mimo planine Kranjska dolina vse do prvega križišča, kjer zavijemo desno proti Blejski koči, Lipanci in Medvedovi konti (4 km). Naravnost je planina Zajavornik. Vozimo se do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri Blejska koča, Lipanca (2 km). Cesti sledimo mimo Medvodove konte vse do zapornice pred katero je parkirišče in naše izhodišče.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Blejska koča 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča se napotimo mimo zapornic naprej po široki pešpoti, ki se zmerno vzpenja skozi iglast pokljuški gozd. Poti se držimo vse do planine Lipance in Blejske koče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (31) pritisni: Blejska koča

  Blejska koča se nahaja na razgledni planini Lipanci nad prostrano Pokljuko.