Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Mala Zelnarica s planine Blato za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala Zelnarica

Mala Zelnarica je severni vrh grebena katerega ostenje se dviga vrtoglavo visoko nad Dolino Triglavskih jezer, za marsikoga najlepšo dolino v Julijskih Alpah. Če nas nad jezerom Ledvica, ko se vzepnjamo proti Hribaricam, neustavljivo pritegne piramidasta podoba Poprovca, na poti pod njegovo južno steno največ naše pozornosti pritegne klinasta podoba Male Zelnarice. Njena zahodna ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Zahtevna delno označena pot. Neoznačen je le kratek vršni vzpon po lahkem in preglednem brezpotju. Orientacija je po neoznačenem predelu poti zelo lahka. Zahteven predel je zelo kratek in poteka preko Štapc, škrbine pod Malo Tičarico s katere poteka sprva zelo strm in dobro varovan, a kratek spust v Dolino Triglavskih jezer. Vkolikor se želimo izogniti Štapcam gremo mimo Koče pri Triglavskih jezerih čez Prode.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada. V zimskem času dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Izhodišče: 1147 m
Mala Zelnarica: 2310 m
Višinska razlika: 1163 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Skupni čas 6 ur 30 minut. Izhodišče - Koča pri Triglavskih jezerih čez Štapce 3 ure 15 minut. Koča pri Triglavskih jezerih - Mala Zelnarica 3 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.
Tu se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi ob levem robu planine. Držimo se oznake za planino Ovčarijo. Vijugasta pot počasi pridobiva na višini, pripelje pa nas na razgleden rob nad planino Ovčarijo, kjer se odpre pogled proti Lanževici in zahodnim vrhovom Spodnjih Bohinjskih gora. Spustimo se na desni rob planine, kjer se nahaja razpotje. Levo gre pot proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Štapc. Pot se hitro prične vzpenjati v macesnov gozd. Zmerno vzpenjajoča pot občasno postane nekoliko strmejša in ko se višje položi pridemo do škrbinastih Štapc.
Strm spust s Štapc v Dolino Triglavskih jezer velja za zahtevnega, a je pot zelo dobro varovana s klini, jeklenicami in deloma utrjena z lesenimi stopnicami, zato jo zlahka prehodimo. Zahtevnemu predelu sledi okljukast odsek poti posut z drobnim gruščem, kjer se varujemo zdrsa. Nižje se pot obrne desno in prečkamo dolgo melišče za katerim sledi spust skozi ruševje. Hitro se spustimo do Dvojnega jezero od koder imamo do Koče pri Triglavskih jezerih samo še nekaj minut zložne hoje.
Pri koči gremo naprej v smeri Prehodavcev in Hribaric. Pot se zlagoma vzpenja pod ostenji Tičaric in v nadaljevanju tudi Zelnaric. Višje pridemo do razpotja, kjer je levo smer za Veliko Špičje, nadaljujemo pa naravnost proti Hribaricam. Pot se ves čas pretežno zmerno vzpenja, medtem ko je na posameznih krajših odsekih vzpon hitrejši. Mimo jezera Ledvica se pot položi, za jezerom pa strmo vzpne. Ta predel ni dolg, teren se ponovno hitro položi, pot pa počasi pridobiva na višini. Ko pridemo do Zelenega jezera se pot razcepi. Levo gre smer za Prehodavce, zavijemo pa desno proti Hribaricam. Gruščnata pot se prične prečno vzpenjati po melišču pod južno steno Poprovca. Vzpon ni prestrm, pripelje pa nas do razpotja kjer nadaljujemo desno proti Hribaricam, levo Prehodavci. Sorazmerno položna pot nas kmalu pripelje do naslednjega dobro označenega razpotje, kjer zavijemo desno proti Zelnarici (1 ura), Dednemu polju in planini Vogar. Levo je smer za Hribarice. Počasi se spustimo do melišča pod visoko zahodno steno Vršakov, ki ga prečno prehodimo. Ko je stena za nami se teren poln lukenj in špranj zravna, pot se občasno spusti, pa zopet položi. Sledi spust na rob globoke kotanje pod Zadnjim Voglom, nato pa se pričnemo zmerno strmo vzpenjati proti sedlu Vrata med Malo Zelnarico in Zadnjim Voglom. Naravnost je smer za Dedno polje po dolini Za Kopico po kateri se bomo krožno vračali, nadaljujemo pa desno proti Zelnarici (markirano 30 minut). Pot se zmerno strmo vzpenja prečno v dolgo pobočje Male Zelnarice. Višje zavije desno in približno 100 metrov pred sabo, na ovinku, vidimo sedlo med Zelnaricama. Takoj za plitvo vrtačo na ovinku zavijemo desno v pobočje. Tu je najmanj strmo. Vzpenjamo se po gruščnatem pobočju poraščenem z zaplatami trave in ko pridemo do neizrazitega roba zavijemo levo navzgor. Nekaj časa se vzpenjamo, nato pa zavijemo desno proti levemu robu grebenastega vrha Male Zelnarice, do katerega nimamo več daleč. Na grebenu se sprehodimo do severnega roba, kjer se nahaja vrh gore z manjšim možicem (september, 2018).

Sestop: Do sedla Vrata se vrnemo po isti poti. Na sedlu nadaljujemo desno proti planini Dedno polje (2 ure 30 minut) in planini Jezero. Pot nas vodi po slikoviti dolini Za Kopico. Sprva se v okljukih spuščamo po dolgem melišču. Nižje se prav tako spuščamo po številnih meliščih, le da jih v spustu večinoma prečimo. Spust je ves čas zmeren do zložen. Nižje se dolina razširi, pot pa zavije levo na pobočja Srednjega Vogla. Ko je Srednji Vogel že za nami se pot obrne navzdol v tesno dolino pod Prvim Voglom. Spust je zmeren in ko nižje pridemo do konca te doline med Prvim Voglom in Slatno se pot obrne levo in se zmerno prečno spušča pod Slatno. Spustimo se v kotanjo z več vrtačami, nato pa sledi zložen vzpon, ki nas pripelje na rob nad zgornjim pašnikom planine Dedno polje. Ob levi strani ga obhodimo, nižje gremo skozi pas ruševja za katerim obhodimo naslednji pašnik planine Dedno polje. Tudi tega obhodimo po levi strani, pašnik pa se na koncu zooža v tesno dolinico. Tu se teren položi, sledi pa zmeren spust skozi redek macesnov gozd, ki nas pripelje do spodnjega predela planine Dedno polje z več stani in sirarno. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.