Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
  
  Brunarica pri Ingotu iz Gozda Martuljka za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Brunarica pri Ingotu

Brunarica Pri Ingotu na planini Jasenje je ena od planinskih zgodb, ki so se končale srečno in tudi opomin, da se da staro ohraniti ter z novimi časi poiskati nove priložnosti. Namreč zgodba o brunarici Pri Ingotu pravi, da so se sredi 60. let 20. stoletja trije gospodarji vsako leto za 14 dni preselili na planino Jasenje. Tam so ročno kosili travnike, seno posušili ter na planini v senikih tudi...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski izlet do brunarice Pri Ingotu je primeren za otroke stare 4 do 5 let.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Pot nas vodi po slikoviti soteski potoka Martuljek. Višje se vzpenjamo po strmih lesenih stopnicah. Tudi ovinek do razgledišča na Spodnji Martuljkov slap je dokaj strm, zato med hojo pazimo na otroke. Pri Brunarici pri Ingotu na planini Jesenje bodo otroci našli veliko varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Brunarica pri Ingotu: 920 m
Izhodišče v Gozdu Martuljek: 764 m
Višinska razlika: 156 m
Višinska razlika na krožni poti: 241 m

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod ter nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v naselje Zgornje Rute smo pozorni na gasilski dom na levi strani ceste, saj za njem, po približno 200 metrih vožnje, zavijemo levo na prvo cesto do katere se pripeljemo. Po ozki lokalni cesti se med travniki pripeljemo do nekdanjega smučišča Martuljek, kjer parkiramo ob vznožju nekdanje smučarske proge.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Brunarica pri Ingotu: 1 ura 10 minut, krožen povratek Brunarica pri ingotu - izhodišče: 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem utegnejo biti strme lesene stopnice spolzke, zato se pazimo zdrsa.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišče gremo, gledano proti Karavankam, desno, ne levo v smeri Kranjske Gore, po asfaltirani kolesarski stezi - po bivši železniški progi. Pot nas vodi mimo lokala Na postaji. Ko je lokal za nami smo pozorni na kolovoz desno navzdol. Kolovoza se držimo v širokem desnem ovinku. V 2 minutah nas pripelje do manjšega parkirišča, kjer gre levo smer za Spodnji Martuljkov slap - desno gre pot za Brunarico pri Ingotu. Gremo po levi poti za slap, medtem ko se bomo po desni vračali. Hodimo po široki pešpoti. Hitro pridemo do manjšega jezu. Tu se pot razcepi - držimo se levo čez brv za Brunarico pri Ingotu. Na drugi strani brvi je klop, info tabla in smerokaz za Zgornji in Spodnji Martuljkov slap, oziroma slap 1 in 2 (avgust, 2023). Gremo naprej po naši poti. Sorazmerno položna pešpot nekaj časa sledi desnemu bregu potoka Martuljek, nato pa nas v kratkem vzponu pripelje do brvi po kateri prečkamo potok. Pot se sedaj vzpenja strmeje, pripelje pa nas do naslednje brvi, kjer se odpre razgled na Spodnji Martuljkov slap. Sorazmerno položna pot nas nato hitro pripelje do razgledišča na Spodnji Martuljkov slap. Nad razgledom se pot nekaj korakov strmo vzpne, strmina pa ne popušča niti višje, ko je pot utrjena z lesenimi stopnicami in varovana z ograjo. Ko se višje pešpot položi pridemo do razpotja desno Gozd Martuljek, levo smer za Zgornji Martuljkov slap, oziroma slap 2. Gremo levo, saj je to tudi smer za Brunarico pri Ingotu. Hitro za tem pridemo do naslednjega razpotja, kjer se ponovno držimo levo za Zgornji Martuljkov slap, oziroma slap 2 in Brunarico pri Ingotu. Pešpot je sedaj široka in zložna. Čez nekaj minut pridemo do naslednjega razpotja, kjer je desno smer za Pod Špik, mi pa se tu držimo naravnost za slap 2, oziroma Zgornji Martuljkov slap. Nedaleč naprej pridemo do naslednjega razpotja, kjer je sedaj smer za slap 2, oziroma Zgornji Martuljkov slap desno. Tu se sedaj držimo levo smeri za Brunarico pri Ingotu, ki ni več daleč (avgust, 2023).

Povratek: Vračamo se po isti poti. Nato gremo z naše poti desno za Gozd Martuljek. Hitro se spustimo do naslednjega razpotja, kjer je desno smer za slap 1, oziroma Spodnji Martuljkov slap. Tu se držimo gozdarskega kolovoza naravnost navzdol. Ta se nižje spušča dokaj strmo, zato se varujemo zdrsa. Pot nas pripelje do prvotnega razpotja, kjer smo med vzponom zavili levo. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.