Vrh nad Škrbino

          

 Vrh nad Škrbino iz planine Kuk - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Vrh nad Škrbino

Vrh nad Škrbino je razgledna gora, ki nam pripravi prvovrstno presenečenje. Na vrhu nas pričaka udobna lesena klop, ki je po zelo zahtevni turi in tako visoko resnično ne pričakujemo. Gora je gledano iz zahoda zadnja v verigi dvatisočakov Spodnjih Bohinjskih gora. Prvi je Mahavšček, ki s 2005 metri komaj pokuka preko magične višinske meje, nato nekaj časa nič, sledi pa tesna skupina dvatisočakov. Prvi je Tolminski Kuk, ki je tudi sicer najvišji vrh Spodnjih Bohinjk, sledi njegov sosed Zeleni vrh ter Podrta gora s stranskima manj izrazitima Malim vrhom in Vrhom Konte. Vrh nad Škrbino je od naštete skupine ločen z globoko urezanim znamenitim prevalom Škrbino. Pogled na te gore je z Vrha nad Škrbino zagotovo eden lepših razgledov v Julijskih Alpah, pri čemer trije glavni vrhovi naštete skupine Tolminski Kuk, Zeleni vrh in Podrta gora tvorijo trojček, oziroma tročan kot bi mu morda rekli naši staroverski predniki iz Severne Primorske. Nanj namigujeta sosedi, Zeleni vrh in prevzetna Podrta gora, katere zgodba spominja na legedno o Trentarskem lovcu na Zlatoroga in Zelenem lovcu, ki ga je spremljal. Obe zgodbi na simboličen in zelo slikovit način opisujeta mitološko pokrajino in človeška notranja hotenja ter njun neločljiv preplet. Z vrha se zelo lepo vidi Bohinjsko jezero ter ob jasnem vremenu proti jugu preko vseh severno primorskih hribovij Jadransko morje. Proti vzhodu se pred nami razteguje dolga veriga Spodnjih Bohinjskih gora, kjer še posebej izstopata bližnji Vogel, katerega stranski greben se proti jugu potegne v Žabiški Kuk, spregledali pa ne bomo niti Rodice. Omeniti je potrebno tudi Škrbino. Ta tesen preval se nahaja na višini 1910 metrov in danes si težko predstavljamo, da je nekoč preko njega potekala tovorna pot. Preval je povezoval posoško železodobno svetolucijansko kulturo, ki se je nahajala v okolici Mosta na Soči s staroveškim Bohinjem. Ob še danes vidnih ostankih antičnih tovornih poti so bile odkrite številne sledi prvih pastirjev in rudarjev. Vrh nad Škrbino se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Zelo zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada, komplet za samovarovanje. Pozimi je obvezna uporabo derez in cepina.

višina višina višina

Višina: 2054 m
Višina izhodišča: 1150 m
Višinska razlika:
904 m

Izhodišče: Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Podljubinj. Iz Podljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Tu se zapeljemo še naprej proti planini Lom ter preko nje naprej za oznakami proti planini Razor. Na višini 1150 metrov pridemo do planine Kuk in parkirišča pred njo. Tu parkiramo, saj nadaljna vožnja ni dovoljena.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Planina Kuk - Koča na planini Razor 1 ura, Koča na planini Razor - preval Škrbina 1 ura 45 minut, preval Škrbina - Vrh nad Škrbino 1 ura, skupaj 3 ure 45 minut. Krožen povratek po direktni (zahtevni) poti Vrh nad Škrbino - planina Kuk 2 ure 15 minut.

Sezona: V suhem, ko ni snežnih razmer.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od parkirišča se ves čas držimo občasno na strmih mestih asfaltiranega ali betoniranega kolovoza. Vodi nas preko planine Kuk, višje pa gremo mimo razpotja - desno E7 Rut, 6 ur, levo Koča na Planini Razor 30 minut. Pot, ki se je do sedaj vzpenjala pretežno zložno se položi in nas pripelje na planino Razor. Poti se držimo do koče. Vodi nas mimo razpotja za Planino na Kalu in čez eno minuto za kočo do razpotja za Vrh nad Škrbino, 3 ure.
Sprva se nekaj minut vzpenjamo skozi gozd in nato nad njim čez pašnike. Tu gremo mimo razpotja za Vogel in Globoko, desno. Nad razpotjem se pot obrne levo in se prične sprva prečno vzpenjati preko planine nato pa skozi ruševje in mimo redkih dreves. Višje se teren začasno položi in kmalu pridemo do naslednjega razpotja levo Škrbina, Komna, desno Vrh nad Škrbino, zahtevna pot. Nadaljujemo levo proti prevalu Škrbina. Pot se sprva nekaj časa zmerno vzpenja skozi ruševje, nato se višje položi in nas vodi v dolino med Tolminskim Migovcem in Vrhom nad Škrbino. V nadaljevanju je teren nekoliko bolj razgiban, pot se občasno nekoliko spusti pa zopet vzpne. Sledi hoja pod visoko gladko steno, Škrbinsko ploščo, zelo atraktivno obsežno skalnato ploščo za katero se prične ruševje počasi umikati skalnatim in travnatim pobočjem. Pot postane gruščnata in prečkamo več manjših melišč. Že precej pod prevalom Škrbino se vzpenjamo po strmem melišču.
Na Škrbini, kjer se odpre razgled na Bohinjsko jezero se nahaja razpotje, levo za Tominski Kuk in naravnost za Komno, s hojo pa nadaljujemo desno proti Vrhu nad Škrbino. Po nekaj metrih pridemo do manjše škrbine, kjer pot zavije za skalo. Tu se prične strm z jeklenico dobro varovan (oktober, 2019) vzpon po razgledni polici na južnem pobočju gore. Nad njo pot zavije desno in se varovana s skobami in jeklenico nekaj metrov povzpne navpično. Sledi prehod iz severnega osojnega pobočja gore na južno prisojno stran. Strmina v nadaljevanju popusti. Pot je na posameznih predelih še vedno varovana z jeklenico, sem pa tja naredimo nekaj izpostavljenih korakov. Pot postaja postopoma manj zahtevna. V nadaljevanju se vzpenjamo vrh ozkega in prepadnega grebena, ki nas pripelje do pobočja tik pod vrhom, do katerga imamo še nekaj minut lahke hoje.

Sestop: Gledano iz smeri prihoda je pred klopco na vrhu gore (oktober, 2019) oznaka, ki nas usmeri desno nazaj na direktno, zahtevno pot, ki se spušča po strmem južnem travnatem pobočju Vrha nad Škrbino. Spust je ves čas strm, pešpot pa posuta z drobnim gruščem, zato se ves čas pazimo zdrsa. Nižje je pot na težje prehodnih ali bolj strmih predelih varovana z jeklenico in utrjena z lesenimi stopnicami in bruni (oktober, 2019). Nižje, ko so zadnje stopnice za nami, se pot obrne levo in v zmernem spustu pričnemo prečiti dolga pobočja Vrha nad Škrbino. Že proti koncu pobočja se pot obrne desno navzdol in nas v strmem spustu vodi preko melišča in številnih skal in balvanov proti ruševju, skozi katerega pridemo do prvotnega razpotja - desno Škrbina, levo planina Razor. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (140) pritisni: Vrh nad Škrbino
  Vrh nad Škrbino je gora v Julijskih Alpah na kateri stoji klopca. V ozadju se vidijo najvišji vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora.