Marija Snežna nad Breginjem

          
  
  Marija Snežna iz Breginja za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Marija Snežna nad Breginjem

Marija Snežnam nad Breginjem se nahaja se na manjšem hribu s katerega se odpre razgled na vrhove nad Breginjskim kotom. Pot nas vodi mimo Ščirnove ogradi ter ob potoku Bela na katerem stoji obnovljena Petrinova žaga.
Nastanek čaščenja Marije Snežne sega v čas pozne antike, ko sta se rimski patricij in njegova žena odločila, da svoje premoženje podarita sveti Mariji, saj sama nista imela otrok. Tisto noč sta sanjala, da jima je sredi poletne vročine Marija sporočila, naj na kraju kjer bo zjutraj sneg zgradita cerkev. Enako je sanjal papež Liberij in ker so sneg našli na griču Eskvilin so na njem zgradili prvo cerkev posvečeno Mariji Snežni, ki se ji po latinsko pravi Sancta Maria ad Nives. Sneg naj bi v legendi predstavljal brezmadežno čistost. Alkimistična interpretacija povezana s snegom govori nekoliko drugače. Sneguljčica je mlada devica, oziroma zlati rudnik. Sedem palčkov predstavlja subtilni vidik materije, ki "rudari" po tem "snežnem" rudniku. Tako je vsak palček posvečen svojemu planetu in je tudi pod njegovim vplivom. Zadirčen palček je pod vplivom Saturna, vesel pod vplivom Venere, prostodušen pod vplivom Lune... Zlobna kraljica preda Sneguljčico lovcu, da jo umori in v dokaz zahteva njeno srce... Končno Sneguljčica zaužije jabolko, sadež spoznanja, ki je bil usoden že za Adama in Evo. Po navidezni smrti Sneguljčico s poljubom obudi v novo življenje Princ. Srečno sta se poročila in imela veliko otrok. Če zgodba o Adamu in Evi, oziroma Izgon iz Raja govori o človeškem utelešenju, poti iz blaženega Raja na Zemljo in rojstvo v fizičnem telesu, potem zgodba o Sneguljčici govori o življenju na Zemlji ter težavah in preprekah, ki jih mora premagati, da najde pot v Srečno življenje oziroma Raj še tekom tega življenja. Cerkev Marije Snežne nad Breginjem je pokopališka cerkev. Marija Snežna nad Breginjem se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Marija Snežna nad Breginjem je izlet, ki bo otrokom všeč zlasti zaradi potoka Bela na katerem se nahajajo slikoviti jezovi.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi otroci, ki so komaj shodili. Poti nas večinoma vodi ob potoku Bela. Na njem bodo otrokom všeč slikoviti jezovi do katerih se lahko spustimo, a moramo paziti, da otroci ne padejo preko roba. Sproti si ogledamo tudi enkraten Ščirnov ograd.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Marija Snežna: 640 m
Izhodišče v Breginju: 556 m
Skupen vzpon do cerkve Marije Snežne: 86 metrov.

Izhodišče: Preko Kobarida se po glavni cesti peljemo proti Breginju. V Breginju se zapeljemo do velike vaške cerkve in parkiramo na parkirišču ob njej.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Marija Snežna nad Breginjem 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S parkirišča gremo nazaj po cesti po kateri smo se pripeljeli in na prvem križišču zavijemo levo. Pot nas vodi mimo edinstvene Ščirnove ogradi naprej po cesti. Nad zadnjimi hišami asflatirana cesta preide v makadamsko in deloma betonsko cesto. Vodi nas ob potoku Bela, mimo več slikovitih jezov in obnovljene Petrinove žage. Višje na razpotju za Stol in Muzec se držimo levo. Še naprej se držimo naše poti, ki nas po približno 5 minutah zmerne hoje pripelje do cerkvice Marije Snežne nad Breginjem.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (48) pritisni: Marija Snežna
  Marija Snežna nad Breginjem stoji nad potokom Bela, ki ima jez preko katerega nastaja slikovit slap.