Orožnova koča

          
 
  Orožnova koča z gozdne ceste pod Snežno konto za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Orožnova koča

Orožnova koča je prva koča Slovenskega planinskega društva. Marca 1894 so pričeli s posekom lesa. Ker v okolici ni bilo primernega, so ga dobili šele nad uro daleč v največjih strminah. S sanmi so ga prepeljali na gradbišče. Junija se je na svetu, ki ga je odstopila bistriška in saviška srenja, pričela prava gradnja. S pomočjo razstreliva in ročnega dela so uredili temelje. Kljub muhastemu vremenu je prizadevnim delavcem uspelo spraviti kočo pod streho v prvih dneh julija. Koča je bila odprta 15.7.1894. Dan pred odprtjem koče se je Bohinj odel v praznično podobo. Pred Bohinjsko Bistrico je bil na slavoloku napis: "Odpira prva koča se planinska, raduje vsa dolina se Bohinjska!". Koča je doživljala tudi težje čase. Prvič je bila redno oskrbovana leta 1902, leto 1921 je dočakala izropana in razbita ter konec leta 1944, v nepojasnjenih okoliščinah, pogorela. Danes na temeljih stoji kopija prve koče, s čimer se je izpolnila obljuba nikoli začete povojne obnove. Kočo danes planinci v veliki meri obiščemo na poti na Črno prst, a je vredna tudi samostojnega obiska. Pri koči se odpre izvrsten razgled na venec Triglavskih gora. Je tudi najlažje izhodišče na brezpotni Lisec pod katerih se koča nahaja. Tu bodo, poleg planincev, ki se želijo izogniti množičnemu romanju na Črno prst, prišli na svoj račun tudi botaniki in ljubitelji gorskega rastja. Orožnova koča se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Do Orožnove koče na Planini za Liscem se povzpnemo skozi vlažen gozd.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pri koči se ob jasnem vremenu odpre izvrsten razgled na Triglav in gore okoli njega. Pobočja po Črno prstjo in Liscem so znana po bogatem gorskem rastju. Izlet lahko izkoristimo za njegovo spoznavanje, saj se pri koči prične botanična pot Za Liscem.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Pot večinoma poteka skozi dokaj vlažen gozd po poti posuti s številnimi skalami in kamni na katere planinci z gojzarji nanašamo zemljo. Zato je pot spolzka in zlasti med povratkom se pazimo zdrsa.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 1174 m
Višina: 1346 m
Višinska razlika: 172 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico ter nato sledimo tablam za Soriško planino. Peljemo se mimo vasi Nemški rovt. Potem, ko se za Nemškim rovtov že kar precej povzpnemo, na prvem razcepu zavijemo desno na gozdno makadamsko cesto. Nanjo nas opozori smerokaz za Črno prst in Orožnovo kočo. Potem, ko se kar nekaj časa vozimo po tej cesti, pridemo do prvega razpotja makadamskih cest, kjer nas smerokaz usmeri desno proti Vrhu Bače in Orožnovi koči. Na naslednjem razpotju gre cesta naravnost za Vrh Bače, desno pa za Orožnovo kočo. V nadaljevanju prečkamo eno izmed prog smučišča Kobla, vozimo pa se še naprej do oznak za Črno prst in Orožnovo koče (skozi Snežno konto ali Drčo). Parkiramo na ustreznem mestu ob gozdni cesti.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Orožnova koča 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Na pot, levo v gozd skozi Snežno konto, nas usmeri planinski smerokaz v bližini katerega smo parkirali. Pot je dobro nadelana, markirana in se zmerno vzpenja. Višje se pot občasno položi. Kmalu za tem pridemo do razpotja za Žlan-Polje, Bohinjsko Bistrico in Ravne po Drči. Tu s hojo nadaljujemo levo. Nekaj minut za razpotjem se povzpnemo do koče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (32) pritisni: Orožnova koča
  Orožnova koča se nahaja na Planini za Liscem na vzhodnem predelu Spodnjih Bohinjskih gora.