Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Ukanc za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Ukanc

Zlatorog je bel gams z zlatimi rogi, ki čuva zaklade narave. Bele žene so ga naredile neranljivega. Če ga kdo rani, iz njegove krvi zraste zdravilna roža, ki rano takoj pozdravi. Ledeni mož je velikan, ki s svojima ledenima rokama ustvarja Bohinj. Pred davnimi časi je ustvaril zgornjo in spodnjo bohinjsko dolino. Iz njegovih solz je nastalo Bohinjsko jezero. Zmaj Govic živi v votlini gore ...

Družinski sprehod po Ukancu nas vodi mimo Bohinjskega jezera.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta in tudi mlajše. Velik del poti lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Na poti bomo šli mimo posameznih igral, labirintov, opisov bohinjskih pravljičnih bitij in poučnih ugank. Pot nas vodi tudi mimo zahodnega brega Bohinjskega jezer, kjer lahko v poletnih mesecih zaplavamo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najnižji del poti: 536 m
Višina: 555 m
Višinska razlika: 19 m

Izhodišče: Preko Bohinjske Bistrice se zapeljemo do Ribčevega Laza, kjer zavijemo levo proti Ukancu. Na križišču v Ukancu, levo Vogel, zavijemo desno proti hotelu Zlatorog. Ko pridemo do picerije Ukanc smo pozorni na lesene table, ki nas pozdravljajo v Zlatorogovi pravljični deželi. Parkiramo na ustreznem mestu in pri piceriji pričnemo z izletom.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Celotna krožna pot nam bo vzela minimalno 1 uro hoje ali pa cel dan, odvisno od tega, kako nas bodo prevzela pravljična bitja na koncu sveta.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo nasproti picerije Ukanc. Sledimo lesenim tablam Zlatorogove pravljične dežele, ki nas sprva kratko vodijo po kolovozu, nato pa zavijemo levo na širok parkovni travnik. Pot nas vodi mimo dveh pravljic in labirinta ter nato proti Savi Bohinjki. Ob reki pridemo do mostu, preko katerega jo prečkamo in za njim zavijemo desno. Pot nas nekaj časa vodi ob reki, nato pa zavije v gozd. Široke pešpoti se na prvem razpotju držimo levo in kmalu zatem na naslednjem razpotju desno. Hodimo ob bregu jezera in gremo levo preko travnika naprej v gozd. Držimo se široke pešpoti, ki nas pripelje na makadamsko cesto in ta naprej do asfaltirane ceste. Tu nas smerokazi vodijo levo in takoj za tem ponovno v gozd. Po krajši hoji pridemo ponovno nazaj na asfaltirano cesto. Nekaj časa se je držimo, nato pa postanemo pozorni na tablo, ki nas vodi desno proti "Zlatovčicam". Vrnemo se na našo cesto, ki nas vodi preko prvotnega mostu do križišča ob katerem se nahaja igrišče z velikim lesenim zmajem in več igrali za otroke (avgust, 2016). Na križišču se držimo glavne ceste, ki nas mimo hotela Zlatorog pripelje nazaj na izhodišče.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.